Marshall 1987 JMP Lead (Plexi 50W) - Relacja z budowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Marshall 1987 JMP Lead (Plexi 50W) - Relacja z budowy
Zostawmy to. Przepraszam, ze wmieszałem się w dyskusję.
Przy zwiększaniu voluma bright czy normal, zaczyna mi troszkę brumić. I troszkę nie brzmi na przydźwięk sieciowy, jest mniej "delikatny", bardziej siarczysty i jaśniejszy 
Doszedłem do jakże przełomowego wniosku, że pewnie to wszystko musi się dziać w pierwszym stopniu. Może to jakaś pętla masy, albo może i marnie umasiony stopień. No jest jeszcze możliwość, że przydźwięk pochodzi z sieci, może z żarzenia. Jeszcze się temu przyjrzę i określę dokładniej.
Ogólnie mam to podłączone jak tutaj: http://ceriatone.com/images/layoutPic/m ... iatone.jpg Z tym, że kabel sygnałowy od gniazd idzie z ekranem bezpośrednio do podstawki z antyparazytami.
Ma ktoś jakieś rady?

Doszedłem do jakże przełomowego wniosku, że pewnie to wszystko musi się dziać w pierwszym stopniu. Może to jakaś pętla masy, albo może i marnie umasiony stopień. No jest jeszcze możliwość, że przydźwięk pochodzi z sieci, może z żarzenia. Jeszcze się temu przyjrzę i określę dokładniej.
Ogólnie mam to podłączone jak tutaj: http://ceriatone.com/images/layoutPic/m ... iatone.jpg Z tym, że kabel sygnałowy od gniazd idzie z ekranem bezpośrednio do podstawki z antyparazytami.
Ma ktoś jakieś rady?
Czyli masę masz ciągniętą poprzez chassis... Dlatego Marshalle trochę brumią.
W którym miejscu?
Dzisiaj szok. Odpalam anodowe i mniejszy trzask + krótki rozbłysk jednej EL34. Co to się dzieje... Podejrzewałem, że może podstawka nie łączy. Ale raczej wszystko ok. Żadnych okopceń też nie ma. Nie próbowałem odpalać drugi raz. Muszę wiedzieć, że nic się nie stanie.
Dzisiaj szok. Odpalam anodowe i mniejszy trzask + krótki rozbłysk jednej EL34. Co to się dzieje... Podejrzewałem, że może podstawka nie łączy. Ale raczej wszystko ok. Żadnych okopceń też nie ma. Nie próbowałem odpalać drugi raz. Muszę wiedzieć, że nic się nie stanie.
A gdzie masz katody lamp mocy podłączone? Nie bezpośrednio do chassis jak w tym layoucie?
8 z 1 nóżką połączyłem rezystorem 1ohm, 1-pin z jednej lampy do drugiej, i kablem do gwiazdy.
Gorzej mnie martwi ten rozbłysk... Co mogło go spowodować?
Gorzej mnie martwi ten rozbłysk... Co mogło go spowodować?
A czego ty był rozbłysk? Żarnika? Zdarza się.
No właśnie zniszczeń raczej nie ma. A rozbłysk jak żarówka, kątem oka przyuważyłem więc trudno mi określić, mogę tylko powiedzieć, że objął całą bańkę(od anody do szkła - oczywiście nie w całej objętości).
Po włączeniu power bez włączenia standby? Jeśli tak to rozbłysnął żarnik.
Po włączeniu standby.
Anoda nie powinna rozbłysnąć... może siatka G2 dostała jakoś w tyłek. Bezpieczniki wytrzymały?
Oba wytrzymały.
Czasem następuje przebicie w cokole pomiędzy Anodą, a żarnikiem, ale wtedy właściwie powinny polecieć bezpieczniki. Sprawdź czy cokół lampy wytrzymał.
Cokoły też OK.
A drugi raz podłączałeś i tez błyskało?