TS27
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- kciuq
- 1250...1874 posty
Re: TS27
Przecież jest tam wszystko napisane, w tym linku co podałeś.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wygladają na radiowęzłowe, więc specjalnie szerokiego pasma bym się nie spodziewał.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
Thereminator ma rację, wystarczy popatrzeć na podane indukcyjności, jak się w końcówce pentodowej uda uzyskać 100Hz będzie dobrze. Przekładanie rdzenia, żeby miał szczelinę jeszcze pogorszy sprawę.
Wielki dzięki za Odp.
szukam jakiś tanich dobrych transformatorów takich żeby były lepsze od TG5-53 co myślicie o tych http://allegro.pl/transformator-glosnik ... 24081.html tylko też nie wiem jakie mają pasmo przenoszenia. Pisałem do tego sprzedawcy, ale na razie nie odpisał 

Taką dostałem odpowiedź od sprzedającego te transformatory z aukcji która jest post wyżej:
To co opłaca się czy nie może polecanie coś lepszego w tej cenie. Zależy mi żeby nie były za drogie.witam:
były testowane na wzmacniaczu z generatora podane było 40Hz i było słyszalne ale 30Hz już nie
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie dowiedziałeś się tylko z jakiej końcówki on otrzymał te 40Hz. Przy małej indukcyjności trafa ciezko uzyskać szerokie pasmo od dołu. Należałoby sterować je z lampy o małej rezystancji czyli albo triody albo pentody w połączeniu triodowym. Należałoby tez jak wspomniał w aukcji sprzedający przełożyć blachy rdzenia w układ ze szczeliną.
EDIT. Wybacz, nie doczytałem, że mowa już o innych trafach.
EDIT. Wybacz, nie doczytałem, że mowa już o innych trafach.
Spoko to też trochę moja wina
mało wyraźnie to napisał. Wiem że ten gościu uruchamiał te transformatory na EL84 to z resztą wynika z nazwy aukcji. Wiec pytanie opłaca się je kupić, czy lepiej szukać czegoś innego, czy w ogóle znajdę coś lepszego z tę cenę ?

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Taniej chyba nie kupisz. W sumie to chyba za parę TG5 trzeba teraz zabulić podobną kwotę. Jeśli są nawinięte lepiej od TG5 to chyba się opłaca. Lepsze trafa to niestety koszt rzędu 300-350zł.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli posiada się kolumny głośnikowe niskiej jakości o wąskim paśmie przenoszenia to nie usłyszy się różnicy między tymi transformatorami głośnikowymi z aukcji, a TG5-53.
Jeśli posiada się kolumny głośnikowe niskiej jakości o wąskim paśmie przenoszenia to nie usłyszy się różnicy między tymi transformatorami głośnikowymi z aukcji, a TG5-53.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Sądzę, na podstawie twoich oczekiwań, że słuchasz jakiegoś techno, rapu bądź innego hip-hopu. Odpuść sobie zatem lampy, są za subtelne jak na takie uwłaczające ich godności zastosowanie.
Poszukuję 1R5T.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Sądzisz na podstawie tego, że gość chce zejść z fd od 80Hz do 40Hz?elektrit pisze:Sądzę, na podstawie twoich oczekiwań, że słuchasz jakiegoś techno, rapu bądź innego hip-hopu.
Ja bym w związku z tym raczej pomyślał, że kolega chce słuchać muzyki, a nie tylko mowy...