Neonówki 5mm. trwałość

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Neonówki 5mm. trwałość

Post autor: OTS-2 »

Witam, Mam sprawę, orientuje się ktoś ile potrafią świecić bezawaryjnie w.w. neonówki do włączników?
Pytam bo mam ich trochę, każda z rezystorem 470k i ostatnio po prześwieceniu 2 dób zaczyna się migotanie, tak jakby wyładowanie się przenosi.

Nie wiem czy do końca jasno się wyraziłem.

Pozdrawiam.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Neonówki 5mm. trwałość

Post autor: Tomek Janiszewski »

Charakterystycznym stanem pracy neonówki jest wyładowanie jarzeniowe normalne, kiedy to nie cała powierzchnia elektrod jest pokryta świecacą plazmą. W tej sytuacji niczym nadzwyczajnym są fluktuacje obszaru świecącego, objawiające się migotaniem. Można zwiększyć prąd neonówki, doprowadzając w końcu do całkowitego pokrycia elektrod plazmą, która wówczas nie migocze, jednak w tym stanie rośnie napięcie odkladające się na lampie, i trwałość jej spada (szczególnie dotyczy to jarzeniówek stabilizacyjnych mających specjalnie aktywowane katody).
Podsumowując: migotanie neonówki najpewniej nie jest oznaką awarii, a już na pewno nie powinno budzić obaw o zmniejszenie trwałości, wręcz przeciwnie.
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Re: Neonówki 5mm. trwałość

Post autor: OTS-2 »

Dzięki za słowa otuchy. Szczerze mówiąc zrobiłem sobie lampki choinkowe na neonówkach (30 szt) i jak zobaczyłem migotanie to lekko się wystraszyłem, myśląc że zaraz padnie i robotę szlag trafi (a namęczyłem się trochę).

Pozdrawiam.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
ODPOWIEDZ