Antares 23-3

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Antares 23-3

Post autor: walllker »

Witam szanownych kolegów. Otóż po długich poszukiwaniach udało mi się zdobyć TV ANTARES 23-3, zależało mi na nim bardzo gdyż mam sentyment z lat dzieciństwa do tego TV. Telewizor który kupiłem tu od jednego kolego z forum, przyszedł cały, w nie najgorszym stanie, wnętrze w bardzo ładnym stanie, tylko na płycie z elektroniką w zasilaczu brakowało kondensatora elektrolitycznego C371. Telewizor dokładnie wyczyściłem, wlutowałem brakujący kondensator, przejrzałem obwody i włączyłem. TV ruszył pojawił się śnieg i charakterystyczny szum w głośniku. Zbadałem napięcia w zasilaczu, były w normie, składowa zmienna zaledwie 1,5V, wiec uznałem że wszystko musi być OK, ale niestety po podłączeniu anteny wyszedł inny problem, uszkodzenie z którym się jeszcze nie spotkałem. Otóż znalazłem nadawaną analogowo TVP1 i TVP2, ale po pierwsze nie mogę nic zrobić z obrazem, gdyż jest niby wyrazisty, ale po bokach to pojawia się wcięcia na górze to na dole, to boki przypominają literę S, to zniknie na chwilę synchronizacja pionowa, potem wróci. Próby wymiany PCL805 i regulacja liniowości i synchronizacji pionowej czy poziomej nic nie pomaga, co gorsza jak dostroję stację to głos jest mocno zniekształcony głośnym uporczywym warkotem, a jak trochę roztroję TV to głos powoli się poprawia zanika warkot ale pojawia się śnieg. w pewnym momencie głos jest silny i czysty. Przy całkowitym roztrojeniu TV mam zwykły śnieg, pokrywa cały ekran, i zwykły szum, żadnego buczenia, warkotu nic. Antena 100% sprawna, zresztą przytargałem Lazuryta 104 i TVP1 pięknie i czysto odbiera. Przyznam że nie mam pomysłu gdzie szukać uszkodzenia. Czy to problem w zasilaczu, czy co gorsza bo tego się obawiam w p.cz. TV nie różni się konstrukcyjnie zbytnio od Libry, tyle że w librze prostownik WN to DY86, a tu jest zwykła dioda. Schemat tego TV pod adresem http://unimor.info/search.php?stype=d proszę o podpowiedź gdzie szukać usterki.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Antares 23-3

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Super że znalazłeś to czego szukałeś :)
Spróbuj podmienić PCF802...
Ponadto wygląda mi to na uszkodzenie w p.cz. albo jakies rozstrojenie ARW, ewentualnie głowica szwankuje.
Jeśli to uszkodzenie w p.cz to wymianie mogą podlegać tylko tranzystory (te zawarte w tych aluminiowych pieruństwach). Sprawdzić je możesz za pomocą zwykłego multimetru.
Co do prostownika WN to nic się nie przejmuj, w librach też montowano stos selenowy zamiast EY86 w przypadku niemożności znalezienia tej lampy, to nie ma znaczenia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję za radę, wymiana PCF802 oraz wyschniętego elektrolita C331, regulacja synchronizacji pionowej i poziomej i TV o niebo lepiej działa, ale nadal pojawiają się dużo mniejsze zniekształcenia bo bokach tyle że nie znika chwilowo synchronizacja, i niestety ciągły warkot w głośniku, tranzystory w p.cz T101, 102, 103 przemierzyłem i nie wykazują uszkodzenia, napięcia w normie, ale kolega Marcin może mieć rację że coś nie tak jest z głowicą, gdyż TV sam z siebie gubi nastawioną stację to do niej wraca a czasami rozregulowuje się bezpowrotnie, dodam że zasilam go z fabrycznego regulatora napięcia, który trzyma 220V na wyjściu, więc skoki napięcia tego nie powodują, jutro przelutuję głowicę, mam jeszcze dwie używki oby sprawne
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wymieniłeś jeden kondensator w zasilaczu, sprawdź ten drugi. Nie mam zaufania do tego typu kondensatorów, nawet nowych. Najlepiej przylutuj jakiś pewny kondensator do wyprowadzeń tych wlutowanych. Druga możliwość to coś z ARW.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Wznawiam temat, otóż dalej walczę z moim TV jak w temacie. Udało mi się rozwiązać problem głosu, okazało się że w obwodzie triody układu przedwzmacniacza od lampy PCL86 zamiast rezystora anodowego R435 15k była wlutowana zwora i brakowało C377 10u/350V. Dziwne jest to że nie było widocznych śladów lutowania przy tych elementach, jednak wlutowanie brakującego rezystora i kondensatora rozwiązało problem, mam czysty i wyraźny głos, również poprawienie lutów przy programatorze i wymiana 1 potencjometru od strojenia sprawiło, że TV trzyma ustawione stacje. Jednak nie mogę dojść do ładu z obrazem, cały czas odzywa się SYNHRO H, wymiana PCF802 nic nie dala, napięcia wszystkie w normie, opory w obwodzie przemierzone i OK, do tego mam dwa czarne około 1-2cm pasy na dole ekranu których nie mogę w żaden sposób zlikwidować, a przy innych sprawnych TV nie ma ich więc to nie wina nadawanego sygnału. Przypuszczam że któreś kondensatory są uszkodzone, tylko nie wiem od których zaczynać, a nie chcę wymieniać wszystkich, zależy mi na jak największym autentyku może ktoś podpowie co jest z tą synchronizacją, podmieniłem OGL-65 (cewka o regulacji synchro) ale nic to nie dało dalej wszystko skacze, lub jak już ustawię to obraz wygina się w literę S. Może ktoś podpowie gdzie szukać dalej problemu.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Temat rozwiązany, uszkodzenie tak proste że aż wstyd mówić :oops: , ale wypada napisać co się stało. Tak jak pisałem kiedy TV trafił do mnie nie było w nim C371. Uszkodzenie to przerwany, dokładnie złamany kabel, który łączył z drukiem napięcie 210V do C371 kondensator 2. Wszystkie zakłócenia znikły kiedy tylko wlutowałem nowy kabelek, biegnący pomiędzy punktem lutowniczym 31 PCL805 (zielony kabelek) a C371 nr 2. No i tyle TV działa jak złoto, przypuszczam że niepotrzebnie wlutowywałem R435 i C377. widocznie fabrycznie w tym modelu zaniechano montażu tych elementów mimo iż widnieją na schemacie. Ech jednak diabeł tkwi w szczegółach. Dziękuje wszystkim i pozdrawiam , temat może pójść do kosza.
ODPOWIEDZ