SRPP - pierwsza konstrukcja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
SRPP - pierwsza konstrukcja
przymierzam się do pierwszej konstrukcji i oczywiście chciałbym żeby wyszło tanio:). mam 3 trafka TGR-2-32, chciałbym je wykorzystać. z tego co wyczytałem najlepiej dla nich zastosować ukł. SRPP. i tu mam pytanie:
czy równoległe łączenie transformatorów ma sens?
czy równoległe łączenie transformatorów ma sens?
Re: SRPP - pierwsza konstrukcja
Witam.
Równoległe łączenie tych transformatorów dla SRPP moim zdaniem jest bez sensu.
http://blogs.yahoo.co.jp/arunas001/50013258.html - Przetestowałem kiedyś układ widoczny pod podanym wyżej linkiem i działał całkiem sprawnie, moc była całkiem spora jak na taki układzik. Grało to bardzo przyjemnie, nie pamiętam tylko czy wprowadzałem jakieś zmiany w układzie poza zasilaczem, który wykonałem w całkiem konwencjonalny sposób z transformatorem sieciowym.
Europejskimi odpowiednikami lamp zastosowanych w tym układzie są tanie i łatwo dostępne PCC88 oraz PL81, dla ułatwienia budowy zasilacza żarników można zastosować wersje na 6,3v czyli ECC88 oraz EL81.
Zwróć uwagę, że twoje trafa to radiowęzłowe maleństwa o dość kiepskich parametrach, które znacznie pogorszą osiągi tego wzmacniacza. Z pewnością nie pozwolą na wykorzystanie pełni jego możliwości, w sumie trochę bym się martwił tym żeby ich za mocno nie przeciążyć.
Lepszym rozwiązaniem był by zakup porządnego TGR`a od INDELA , ja użyłem TGR100-66, które akurat miałem pod ręką i z czystym sumieniem polecam je do zabawy we wzmacniacze SRPP. Oczywiście jest to trafo mocno "nadmiarowe" ale z racji tego że ma ono spory rdzeń nie ma problemów z przenoszeniem niskich częstotliwości w przeciwieństwie do TGR 2...
Równoległe łączenie tych transformatorów dla SRPP moim zdaniem jest bez sensu.
http://blogs.yahoo.co.jp/arunas001/50013258.html - Przetestowałem kiedyś układ widoczny pod podanym wyżej linkiem i działał całkiem sprawnie, moc była całkiem spora jak na taki układzik. Grało to bardzo przyjemnie, nie pamiętam tylko czy wprowadzałem jakieś zmiany w układzie poza zasilaczem, który wykonałem w całkiem konwencjonalny sposób z transformatorem sieciowym.
Europejskimi odpowiednikami lamp zastosowanych w tym układzie są tanie i łatwo dostępne PCC88 oraz PL81, dla ułatwienia budowy zasilacza żarników można zastosować wersje na 6,3v czyli ECC88 oraz EL81.
Zwróć uwagę, że twoje trafa to radiowęzłowe maleństwa o dość kiepskich parametrach, które znacznie pogorszą osiągi tego wzmacniacza. Z pewnością nie pozwolą na wykorzystanie pełni jego możliwości, w sumie trochę bym się martwił tym żeby ich za mocno nie przeciążyć.
Lepszym rozwiązaniem był by zakup porządnego TGR`a od INDELA , ja użyłem TGR100-66, które akurat miałem pod ręką i z czystym sumieniem polecam je do zabawy we wzmacniacze SRPP. Oczywiście jest to trafo mocno "nadmiarowe" ale z racji tego że ma ono spory rdzeń nie ma problemów z przenoszeniem niskich częstotliwości w przeciwieństwie do TGR 2...
wiem ze są słabe i mają wąskie pasmo dlatego chciałem je spiąć i zrobić jakiś miniaturowy piecyk. pasmo było by ok i myślę ze 5W wystarczające.
czy nadały by się do wyjścia na EF80 ?
czy nadały by się do wyjścia na EF80 ?
Niestety EF80 to pentoda sygnałowa małej mocy i nie nada się na stopień wyjściowy... Lepiej rozejrzeć się za lampami pracującymi w odchyleniu TV np PL81, PL36, PL509 albo za lampą zaprojektowaną specjalnie do SRPP czyli EL86.
W internecie można znaleźć naprawdę dużo schematów zawierających te lampy... pozostaje jeszcze pytanie jak duże masz doświadczenie z układami elektronicznymi?
Jeśli nie masz za dużego doświadczenia to polecam jakiś prosty wzmacniaczyk SE z zaprojektowanym doń PCB.
PS. Załączam schemat, którym bawiłem się kilka miesięcy temu ponieważ strona, którą podałem w poprzednim poście nie che mi się załadować i nie mam pewności czy działa.
W internecie można znaleźć naprawdę dużo schematów zawierających te lampy... pozostaje jeszcze pytanie jak duże masz doświadczenie z układami elektronicznymi?
Jeśli nie masz za dużego doświadczenia to polecam jakiś prosty wzmacniaczyk SE z zaprojektowanym doń PCB.
PS. Załączam schemat, którym bawiłem się kilka miesięcy temu ponieważ strona, którą podałem w poprzednim poście nie che mi się załadować i nie mam pewności czy działa.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Do tych układów można by użyć lamp PL82 lub kombinowanych: PCL85, PCL86. Zamiast rezystorów w katodach pentod końcowych można włączyć diody Zenera, co umożliwi pracę tego stopnia w klasie B.
Do tych układów można by użyć lamp PL82 lub kombinowanych: PCL85, PCL86. Zamiast rezystorów w katodach pentod końcowych można włączyć diody Zenera, co umożliwi pracę tego stopnia w klasie B.
Ratujmy stare tranzystory!
schemacik działa; z elektronikom już się trochę bawię, ale z lampami dopiero zaczynam, więc na starcie nie chciałem inwestować i wszystkie komponenty mam zdobyczne. mam dwie 6ż52p ale chciałem je wykorzystać do stereo.
czy macie może jakieś linki do teorii o SRPP bo narazie wiem tylko tyle co na audiotonie było?
czy macie może jakieś linki do teorii o SRPP bo narazie wiem tylko tyle co na audiotonie było?
Nie zapominaj że układy SRPP często oferują niższą impedancję wyjściową w porównaniu z klasycznym stopniem np. SE.Maciek1 pisze: Oczywiście jest to trafo mocno "nadmiarowe" ale z racji tego że ma ono spory rdzeń nie ma problemów z przenoszeniem niskich częstotliwości w przeciwieństwie do TGR 2...
Brak składowej stałej oznacza większą indukcyjność uzwojenia.
TGR20.... wg karty katalogowej przenosi od 150Hz. Ale stopień na 6P30B z tym trafem plus USZ przenosi spokojnie 40Hz bez zauważalnego spadku maksymalnej mocy. Moc stopnia wyjściowego około 1,8W.
W praktyce nie jest tak źle jak by mogło się to wydawać.
witam
dawno nie ruszałem tematu
mam nowe pytania:
1)czy jest jakiś wzór metoda na przeliczenie parametrów pentody połączonej ww triodę
2) czy jest sens łączenia SRPP w mostek?
3)chciałbym wreszcie coś złożyć
przymierzam się do pcc88, mam małe maksymalne nap między katodą a grzejnikiem. czy są jakieś przeciwwskazania przed zrobieniem górnych lamp na jednej lampie a dolnych na drugiej, dwie różne lampy w jednym kanale

dawno nie ruszałem tematu

mam nowe pytania:
1)czy jest jakiś wzór metoda na przeliczenie parametrów pentody połączonej ww triodę
2) czy jest sens łączenia SRPP w mostek?
3)chciałbym wreszcie coś złożyć

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ad. 2 Łączenie układów SRPP w układ mostkowy jest możliwe, ale wymaga zastosowania czterech lamp końcowych. Amplituda napięcia wyjściowego jest dwukrotnie wyższa przy takim samym napięciu zasilania, przez co zwiększa moc dwukrotnie przy tym samym prądzie wyjściowym. Impedancja obciążenia również zwiększa się dwukrotnie.
Ad. 3 Lampa PCC88 ma dopuszczalne napięcie między grzejnikiem, a katodą wynoszące 130V, nie powinno być obawy przy jej stosowaniu w układzie szeregowym. Duże dopuszczalne napięcie między grzejnikiem, a katodą wynikają z potrzeby stosowania we wzmacniaczu kaskodowym, gdzie katoda górnej triody ma wysoki potencjał względem grzejnika.
Ad. 2 Łączenie układów SRPP w układ mostkowy jest możliwe, ale wymaga zastosowania czterech lamp końcowych. Amplituda napięcia wyjściowego jest dwukrotnie wyższa przy takim samym napięciu zasilania, przez co zwiększa moc dwukrotnie przy tym samym prądzie wyjściowym. Impedancja obciążenia również zwiększa się dwukrotnie.
Ad. 3 Lampa PCC88 ma dopuszczalne napięcie między grzejnikiem, a katodą wynoszące 130V, nie powinno być obawy przy jej stosowaniu w układzie szeregowym. Duże dopuszczalne napięcie między grzejnikiem, a katodą wynikają z potrzeby stosowania we wzmacniaczu kaskodowym, gdzie katoda górnej triody ma wysoki potencjał względem grzejnika.
Ratujmy stare tranzystory!
2) dlaczego impedancja również rośnie dwukrotnie?, jeżeli zastosuje to samo trafo i głośnik. to mam ta samą impedancje ??
3) wg noty
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /PCC88.pdf
max nap katoda grzejnik to 80V, czy coś źle czytam ??
3) wg noty
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /PCC88.pdf
max nap katoda grzejnik to 80V, czy coś źle czytam ??
-
- 2500...3124 posty

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
No właśnie w tym rzecz, że w mostku potrzebujesz dwukrotnie większej impedancji (każda strona wzmacniacza widzi tylko połowę transformatora), a jeżeli zastosujesz te same elementy, to będziesz miał tą samą impedancję, czyli niedopasowanie.kurdzio pisze:2) dlaczego impedancja również rośnie dwukrotnie?, jeżeli zastosuje to samo trafo i głośnik. to mam ta samą impedancje ??