Antena ramowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tetroda
- 625...1249 postów
Re: Antena ramowa
Z drutu od spawarki raczej można zrobić, a z jakiego on jest materiału? Najlepiej jakby było coś miedziane.
Uziom albo do uziemienia w gniazdku, albo do rury od grzejnika.
Uziom albo do uziemienia w gniazdku, albo do rury od grzejnika.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 500...624 posty
Wygląda na miedź lub coś podobnego. A co do uziemienia to w takim razie zrobię "wtyczkę" na bolec uziemienia w gniazdku, bo nie mamy grzejników, a jedynie 3piece elektryczne, w tym dwa przerabiaki kaflowe.
-
- 1250...1874 posty
"CZy da się zrobić porządną antenę ramową z wielkiego zwoju cewki ze spawarki? Bo przywiozłem taki ze wsi z tą myślą ..." - raczej nie. Odwieź go na wieś, tam będzie z niego pożytek.
Antenę ramową można wykonać z drutu bez izolacji, najlepiej miedzianego. Należy zpewnić taką konstrukcję by zwoje nie zwierały się.
Antena ramowa nie wymaga uziemienia.
I znowu chcesz pchać łapy tam gdzie nie można!
W gnieździe sieciowym nie ma uziemienia - ten wystający bolec to styk obwodu ochronnego - nie wolno go traktować jako uziemienie !!! Szczególnie w starej kamienicy gdzie instalacja elektryczna jest adaptowana do celów , do których pierwotnie nie była przeznaczona.
Dodatkowo takie "uziemienie" jest źródłem zakłóceń.
Antenę ramową można wykonać z drutu bez izolacji, najlepiej miedzianego. Należy zpewnić taką konstrukcję by zwoje nie zwierały się.
Antena ramowa nie wymaga uziemienia.
I znowu chcesz pchać łapy tam gdzie nie można!
W gnieździe sieciowym nie ma uziemienia - ten wystający bolec to styk obwodu ochronnego - nie wolno go traktować jako uziemienie !!! Szczególnie w starej kamienicy gdzie instalacja elektryczna jest adaptowana do celów , do których pierwotnie nie była przeznaczona.
- Valdi5
- 1250...1874 posty
Antena ramowa nie jest samodzielnym (uniwersalnym do każdego radia) urządzeniem.
Antena ramowa jak każda posiada pojemność i indukcyjność własna.
Pojemność i indukcyjność własna anteny musi być dopasowana do obwodów wejściowych odbiornika.
Dla dobrego odbioru nie jest istotny wygląd, kształt anteny ramowej, ważne jest zestrojenie jej z obwodami wejściowymi odbiornika.
Pojemność i indukcyjność własna anteny musi być dopasowana do obwodów wejściowych odbiornika.
Dla dobrego odbioru nie jest istotny wygląd, kształt anteny ramowej, ważne jest zestrojenie jej z obwodami wejściowymi odbiornika.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Jakie grzejniki? Jak już szukasz uziemienia, to spójrz na tylną ściankę radia i zobaczysz tam rysunek kranu. Od instalacji grzewczych wszelakich trzymaj radio z daleka.bartek1025 pisze:... bo nie mamy grzejników, a jedynie 3piece elektryczne, w tym dwa przerabiaki kaflowe.
- tetroda
- 625...1249 postów
A czemu nie? Ja zawsze daję do grzejnika i co w tym złego?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 500...624 posty
Aha, a wię to tak
Robicie kretyna z mniej doświadczonego użytkownika, a nawet czytać wam się uważnie nie chce!
Mało co z tego co napisaliście miało jakikolwiek sens!

To sugeruje możliwość zrobienia z tego anteny, ja się pochwyciłem, i oczywiście na mnie, że źle.tetroda pisze:Z drutu od spawarki raczej można zrobić, a z jakiego on jest materiału? Najlepiej jakby było coś miedziane.(...)
J/Wgustaw353 pisze:I znowu chcesz pchać łapy tam gdzie nie można!
Według tego, da się uziemić w gniazdku, oraz kaloryferze.tetroda pisze:(...)Uziom albo do uziemienia w gniazdku, albo do rury od grzejnika.
To mówi o tym, że nie mam możliwości podłączenia do kaloryfera, a nie że tam czy tam podłączę!bartek1025 pisze:...bo nie mamy grzejników, a jedynie 3piece elektryczne, w tym dwa przerabiaki kaflowe.
Co do tego:tradytor pisze:Jakie grzejniki? Jak już szukasz uziemienia, to spójrz na tylną ściankę radia i zobaczysz tam rysunek kranu.
To znaczy, że szukam rozwiązania pokojowego. Jeżeli masz kran w pokoju, to sorki, ale dziwny jesteś.bartek1025 pisze:(...)PS.Do czego w kamienicy w pokoju można podłączyć uziemienie? Da się w ogóle czy muszę ciągnąć kabel do kibla i "w" rurę?
Aha. Czyli lepiej zamiast anteny ramowej która po prostu na jednym odbiorniku lepiej by polepszała odbiór a w innym trochę gorzej, lepszym rozwiązaniem jest odbierać na kawałku drutu za radiem. Powodzenia.Valdi5 pisze:Antena ramowa nie jest samodzielnym (uniwersalnym do każdego radia) urządzeniem.
Aha. Nie wspomniałem nic o kładzeniu na tym radia!tradytor pisze: Jakie grzejniki? Jak już szukasz uziemienia, to spójrz na tylną ściankę radia i zobaczysz tam rysunek kranu. Od instalacji grzewczych wszelakich trzymaj radio z daleka.
Jedyne jak dotąd (od postu tetrody, który nie wiem czy mam rozumieć za błędny, czy za inne zdanie na temat, piszącego?) informacje przydatne. Jeszcze można zaliczyć tu post Valdiego, ale wiele to on nie wniósł...gustaw353 pisze:Antenę ramową można wykonać z drutu bez izolacji, najlepiej miedzianego. Należy zpewnić taką konstrukcję by zwoje nie zwierały się.
Antena ramowa nie wymaga uziemienia.(...)
Robicie kretyna z mniej doświadczonego użytkownika, a nawet czytać wam się uważnie nie chce!
Mało co z tego co napisaliście miało jakikolwiek sens!
- tetroda
- 625...1249 postów
Spokojnie, grzecznie! A nie z buciorami. Posprzeczać się normalna rzecz. A nie opieprzaj starszych stażem i wiekiem od Ciebie.
Inne zdanie na ten temat. Piszę Ci tak jak dowiedziałem się od Pana, który zawodowo zajmuje się tego typu rzeczami (radia).czy za inne zdanie na temat,
To j.w. i jeszcze jedna rzecz - jak to metalowe, to i tak będzie grało. Jedno co to może mieć słabsze parametry. Pierwsze koty za płoty - może lepiej póki co z tego zrobić co jest, a później inwestować w nietani materiał, jakim jest miedź? Ja mam u siebie antenę na podwórku, dł. ok. 20m z linki stalowej i także się dobrze sprawdza, na jednoobwodowym reakcyjniaku (Elektrit Kadet) czułość na prawdę wysoka. Nie trzeba robić koniecznie z miedzi, albo inaczej mówiąć - być świętszym od Papieża...To sugeruje możliwość zrobienia z tego anteny, ja się pochwyciłem, i oczywiście na mnie, że źle.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Rozwiń proszę tę tezę. Bo według wszelkich sposobów montażu przewód PE jest łączony z uziomem często już przy doprowadzeniu do głównej rozdzielni w budynku. W tę stronę jest to to samo, w druga już nie z racji stosowania wyłączników różnicowo-prądowych. W zasadzie to przez przewód PE nie płynie żaden prąd. Jeśli tak to z instalacją jest źle.gustaw353 pisze: W gnieździe sieciowym nie ma uziemienia - ten wystający bolec to styk obwodu ochronnego - nie wolno go traktować jako uziemienie !!! Szczególnie w starej kamienicy gdzie instalacja elektryczna jest adaptowana do celów , do których pierwotnie nie była przeznaczona.
Zakłócenia o tak, super temat ale powiedz mi jakaż to różnica będzie gdy przewód PE jest przy przyłączu uziemiony od rury która tez w pobliżu wpada w ziemię, rozważ jeszcze to że grunt ma rezystancję, ba impedancję i to całkiem nie małą. Pomijam kwestię ze obecnie większość rur wodociągowych oraz i gazowych - w przyłączach do budynków to już najczęściej tworzywo sztuczne.
A jeszcze jedno a uszczelnianie gwintów w połączeniach rur uwzględniłeś? Dawniej tylko pakuły obecnie teflon albo specjalny klej do gwintów.
Przy obecnym śmieceniu nie tylko w eterze ale także w prądach błądzących w ziemi uziemiania nie zawsze jest najlepszym sposobem na pozbycie się zakłóceń a i odbiornik często zdecydowanie lepiej odbiera bez uziemienia .
-
- 500...624 posty
Opieprzany opieprza, normalna rzecz się odgryźć. A co do ceweczki- przyjrzałem się dokładne egzemplarzowi przyniesionemu przez tatę. Nie wiem czy to jedna z tych do spawarki, ale jedno jest pewne- i tak już nie nadająca się do użytku, częściowo rozwinięta, pogięta i poubijana(tu akurat mam na myśli "bęben" na który jest nawinięta), więc tak czy siak już nie do użytku w sprzęcie do którego była przeznaczona, więc eksperymentować można do Woli.
Z tą Wolą to taki żart, bo eksperyment by był przeprowadzony -jeżeli naprawię- na Kungsie, a UKF na Eumigette(mam zamiar zbudować "osobną" antenę w antenie, na UKF, by była absolutnie uniwersalna
). Nawet jak nie będzie takiego efektu jak przy dostosowaniu anteny do radia, to i tak będzie odbierać lepiej niż na metrze kabla lub antence PRL-owskiej tekturkowej z napisem "wystarczająco zastępuje skomplikowane układy antenowe". Jak sam cytat wskazuje- jedynie wystarczająco. Dobra do Zodiaka czy Tarabana, ale ramowa nawet do tych będzie lepsza myślę. Ale się okaże jak zbuduję
Najpierw muszę pozgadywać/oszacować/obliczyć ile m. na każdy zakres takiej cewki by trza...
Pozdrawiam!
Z tą Wolą to taki żart, bo eksperyment by był przeprowadzony -jeżeli naprawię- na Kungsie, a UKF na Eumigette(mam zamiar zbudować "osobną" antenę w antenie, na UKF, by była absolutnie uniwersalna

Najpierw muszę pozgadywać/oszacować/obliczyć ile m. na każdy zakres takiej cewki by trza...
Pozdrawiam!
Valdi5 pisze:Antena ramowa nie jest samodzielnym (uniwersalnym do każdego radia) urządzeniem.
Tyle że opłaca się dodać przedwzmacniacz w antenie - czyniąc z niej antenę aktywną. Wtedy ten problem praktycznie znika.
Może być nawet lampowy....
bierna antena ramowa, otóż w RFN w latach 50-tych stosowano niestrojone szerokopasmowe anteny ferrytowe - pręt z 20 - 30 zwojami drutu z dość dużym skokiem tak że cewka zajmowała 2/3 - 3/4 długości pręta ferrytowego. Antena była podłączana w miejsce anteny zewnętrznej i uziemienia do obwodu wejściowego - strojonego.
-
- 1250...1874 posty
Przewód PE nie może być traktowany jako uziemienie do radia, tu: anteny. Uziemienie jest częścią systemu antenowego. Płynąć powinny w nim tylko prądy w.cz. zaindukowane w antenie. Wszystkie inne będą zakłóceniami. Była o tym dyskusja w temacie o reakcyjniakach.
Bolec w gniazdku sieciowym służy do ochrony przed porażeniem prądem i nie nazywa się uziemieniem choć gdzieś tam jest połączony z ziemią.
W starych budynkach jest jeszcze często instalacja 2-przewodowa i wtedy mamy nie PE a PEN. Okablowanie może być marnej jakości i obciążone sporą mocą grzejników elektrycznych. Nie daje to pewności ciągłości obwodu ochronnego.
Grzejnik CO (czyt: raczej rozległa instalacja) nadaje się jako uziemienie radiowe choć nie jest wolne od zakłóceń.
Dyskutujemy w temacie „Antena ramowa” i myślę, że co niektórzy powinni przeczytać go od początku.
I jeszcze raz: antena ramowa nie wymaga uziemienia.
Reaguje ona tylko na pole magnetyczne. Może być w ekranie, który powinien być połączony z „masą” odbiornika i jako całość mogą być uziemione w celu ochrony przed zakłóceniami.
A tu szerokopasmowa antena ferrytowa - oczywiście otoczenie nie jest niemieckie.
Bolec w gniazdku sieciowym służy do ochrony przed porażeniem prądem i nie nazywa się uziemieniem choć gdzieś tam jest połączony z ziemią.
W starych budynkach jest jeszcze często instalacja 2-przewodowa i wtedy mamy nie PE a PEN. Okablowanie może być marnej jakości i obciążone sporą mocą grzejników elektrycznych. Nie daje to pewności ciągłości obwodu ochronnego.
Grzejnik CO (czyt: raczej rozległa instalacja) nadaje się jako uziemienie radiowe choć nie jest wolne od zakłóceń.
Dyskutujemy w temacie „Antena ramowa” i myślę, że co niektórzy powinni przeczytać go od początku.
I jeszcze raz: antena ramowa nie wymaga uziemienia.
Reaguje ona tylko na pole magnetyczne. Może być w ekranie, który powinien być połączony z „masą” odbiornika i jako całość mogą być uziemione w celu ochrony przed zakłóceniami.
A tu szerokopasmowa antena ferrytowa - oczywiście otoczenie nie jest niemieckie.
Nie chcę się nikomu podlizywać, ale! Kolego Bartku, wykaż trochę szacunku i pokory dla starszych kolegów z tego forum, można się tu naprawdę dowiedzieć wszystkiego, i dowie się tego nawet taka miernota elektroniczna jak ja. Tylko trzeba poprosić, zachować się w miarę kulturalnie i nie uważać się za pępek świata, bo inaczej albo nikt Ci nie pomorze albo dostaniesz bana... Wiem, że nie jest to związane bezpośrednio z tematem ale pośrednio, owszem!
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
WielkopolskaHarqu pisze: Tylko trzeba poprosić, zachować się w miarę kulturalnie i nie uważać się za pępek świata, bo inaczej albo nikt Ci nie pomorze albo dostaniesz bana...

P.S. No nie mogłem się powstrzymać, przepraszam

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Nie doczytałeś.gustaw353 pisze:Przewód PE nie może być traktowany jako uziemienie do radia, tu: anteny. Uziemienie jest częścią systemu antenowego. Płynąć powinny w nim tylko prądy w.cz. zaindukowane w antenie. Wszystkie inne będą zakłóceniami. Była o tym dyskusja w temacie o reakcyjniakach.
1. Przez przewód PE nie płynie prąd pobierany przez odbiorniki energii elektrycznej. W sieci jednofazowej płynie jedynie przez przewody L i N w trójfaozwej przez przewody R, S, T a w N tylko w tedy gdy nie ma jednakowego poboru mocy z trzech faz.
2. Przez ziemie płynie wiele różnego śmiecia energetycznego w postaci prądów błądzących.
3. Przewód PE jest jedynym pewnym połączeniem z ziemią w obecnych instalacjach w budynkach. Rury wodociągowe nie gwarantują połączenia z ziemią (plastik, uszczelnienie połaczeń, grzrwcze zaś kończą sie na wymienniku, a rura ciepłownicza jest izolowana.
No właśnie nie chroni. W instalacjach o zwieszonym zagrożeniu porażeniem elektrycznym uziemia się metalowe obudowy nie połączone z przewodem PE. Wyłączniki róznicowo-prądowe nieprawidłowo nazywa sie zabezpieczeniem przeciwporażeniowym. Jak myślisz co zrobi z człowiekiem prąd o natężeniu 30mA? Przewód ochronny służy jedynie wykryciu przebicia do obudowy - niestety na obudowie pojawi się w tedy potencjał elektryczny. Jeśli upływ będzie mniejszy niż próg zadziałania różnicówki to dopiero jak Ciebie porazi prąd to wywołasz zadziałanie różnicówki. I jeszcze jedno - powszechnie wpycha się do rozdzielni odbiorczych tanie różnicówki które nie zadziałają gdy przebieg pobieranego prądu ma sporą zawartość trzeciej harmonicznej. większość obecnego sprzętu ma zasilacze impulsowe - czyli te zwykłe nie zadziałają poprawnie.gustaw353 pisze: Bolec w gniazdku sieciowym służy do ochrony przed porażeniem prądem i nie nazywa się uziemieniem choć gdzieś tam jest połączony z ziemią.
Nie nadaje się - tak generalnie mówiąc, są tylko nieliczne jeszcze wyjątki od tej reguły (a wymuszana ustawa o energii odnawialnej te nieliczne wyjątki w praktyce zlikwiduje). Grzejnik CO jest połączony z wymiennikiem ciepła w bloku a do tego wymiennika doprowadozne są rury grzewcze izolowane. W przeważającej większości miast po sprzedaży zakładów energetycznych wykonany modernizacje sieci cieplnej. Zastosowane rury w 100% z tworzyw sztucznych. To samo dotyczy wodociągowych i gazowych. Jeśli zostawiono metalowe rury to uszczelniano je od wewnątrz tworzywem sztucznym - coś ala rurka termokurczliwa tyle że rozepchana do wewnętrznej ścianki rury - typowa technologia stosowana już od wielu lat podczas remontów.gustaw353 pisze: Grzejnik CO (czyt: raczej rozległa instalacja) nadaje się jako uziemienie radiowe choć nie jest wolne od zakłóceń.
Aha, woda to dość kiepski przewodnik.
I przy obecnym bajzlu z prądami błądzącymi w ziemi klasyczna antena zewnętrzna najczęściej działa lepiej bez uziemienia - w terenach gęsto zaludnionych, zabudowanych. Ta uwaga zaczęła być dopisywana do opisów zewnętrznych anten dla zakreśów AM w czasach gdy coraz więcej zaczęto podłączać rozmaitego sprzętu zasilanego energią elektryczną (zasilaczy impulsowych nie było jeszcze wtedy). Dawne opisy czy to anteny świetlnej czy to uziemienie powstawały w czasach gdzie w zasadzie jedynym odbiornikiem prądu w mieszkaniach były żarówki.gustaw353 pisze: I jeszcze raz: antena ramowa nie wymaga uziemienia.
Wracając do anteny ramowej. Można ja umieścić poza budynkiem, np. na dachu i wyposażyć ją w obrotnicę (np. z odzysku satelitarnego....), W obudowie anteny wstawiamy przedwzmacniacz, a do mieszkania ciągniemy przewód ekranowany antenowy, plus zasilanie silnika obrotnicy i kable impulsatora. Antenę ramową można uzupełnić jeszcze prętową dla wyższych częstotliwości z zakresu KF. Antena ramowa wewnątrz budynku ma te same wady co kawałek drutu wepchnięty do gniazdka antenowego.