nie uzywane uzwojenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
nie uzywane uzwojenie
czesc,
co sie powinno zrobic z nieuzywanym uzwojeniem transformatora sieciowego?
Czy mozna je zostawic "wiszace" czy np. czyms je obciazyc?
co sie powinno zrobic z nieuzywanym uzwojeniem transformatora sieciowego?
Czy mozna je zostawic "wiszace" czy np. czyms je obciazyc?
Uzwojenie
Najlepiej jedną końcówkę podłączyć do masy - zmniejszają się zakłócenia (bzyczenie) - przynajmniej w moim przypadku. A który koniec to trzeba doświadczalne dobrać
. Chociaż to tylko moje trafo mogło takie cuda wyczyniać. Podejrzewam, że uzwojenie z jednym końcem podłączonym do masy działa jako ekran, a może to wina pojemności między uzwojeniami?
Serdecznie pozdrawiam

Serdecznie pozdrawiam
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Niech zawiśnie
- po co jeszcze dociążać trafo? Akurat nie wiem nic o szkodliwych skutkach pozostawienia wolnego uzwojenia na sieciówce (w odróżnieniu od pracy tr. głośnikowego przy braku obciążenia). Warto uzwojenie odizolować, jeśli nie jest np. podłączone do żadnych łączówek. A nie znajdziesz przypadkiem jakiegoś dodatkowego zastosowania- np. obwody sygnalizacji i automatyki, czy co? Jakie tam masz napięcie?

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
uzwojenie
czesc,
mam tam 10V. Nie wiem czy je obciazac bo teraz (uzwojenie w powietrzu) po kilku minutach pracy trafo zaczyna mi cicho brzeczec (toroid). Nie wiem czy jest przeciazone, czy toroidy tak maja.
Zrobilem eksperyment i wyproprostowalem 6,3, nastepnie przez 470omow zasililem sobie diodke led
Niestety 10 minut pozniej musilalem to zdemontowac bo stalo sie zrodlem duzego przydzwieku.
mam tam 10V. Nie wiem czy je obciazac bo teraz (uzwojenie w powietrzu) po kilku minutach pracy trafo zaczyna mi cicho brzeczec (toroid). Nie wiem czy jest przeciazone, czy toroidy tak maja.
Zrobilem eksperyment i wyproprostowalem 6,3, nastepnie przez 470omow zasililem sobie diodke led

Witam !
To, że trafo zaczyna buczeć po kilku minutach pracy, wskazuje, że robi to pod wpływem temperatury, a więc jest szajsowe i jego miejsce, niestety w śmietniku, lub u producenta, jeśli jeszcze na gwarancji.
I nie pomogą tu żadne uziemianie, czy obciążanie.
Na przyszłość: zostawiaj niepodłączone nieużywane uzwojenia, ponieważ, gdy je obciążysz, niepotrzebnie zwiększasz moc pobieraną po stronie wtórnej, a więc grzanie się trafa. Zawsze lepiej jest (dotyczy wszelkich elementów elektronicznych), gdy moc wydzielana w nich jest mniejsza, chyba ,że pracują w ujemnych temperaturach !
pzdr pasio
P.S. Życzę zakupu zupełnie nie buczącego trafa oraz wygranej 6 w lotto
(prawdopodobieństwo bardzo podobne).
To, że trafo zaczyna buczeć po kilku minutach pracy, wskazuje, że robi to pod wpływem temperatury, a więc jest szajsowe i jego miejsce, niestety w śmietniku, lub u producenta, jeśli jeszcze na gwarancji.
I nie pomogą tu żadne uziemianie, czy obciążanie.
Na przyszłość: zostawiaj niepodłączone nieużywane uzwojenia, ponieważ, gdy je obciążysz, niepotrzebnie zwiększasz moc pobieraną po stronie wtórnej, a więc grzanie się trafa. Zawsze lepiej jest (dotyczy wszelkich elementów elektronicznych), gdy moc wydzielana w nich jest mniejsza, chyba ,że pracują w ujemnych temperaturach !
pzdr pasio
P.S. Życzę zakupu zupełnie nie buczącego trafa oraz wygranej 6 w lotto
(prawdopodobieństwo bardzo podobne).
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Od czego masz przycisk "zmień"?
Wracając do tematu traf, to można, jak zauwazył popiol17, umasić jedną końcówkę nieużywanego uzwojenia. Będzie działało na zasadzie ekranu, zmniejszając zakłócenia przechodzące z sieci energetycznej.
Wracając do tematu traf, to można, jak zauwazył popiol17, umasić jedną końcówkę nieużywanego uzwojenia. Będzie działało na zasadzie ekranu, zmniejszając zakłócenia przechodzące z sieci energetycznej.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!