Z czego się śmieją inni.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Z czego się śmieją inni.

Post autor: gsmok »

STUDI pisze:Wikipedia nie napisze o konsekwencji polityki caratu za czasów rozbiorów wedle której nasze ziemie miały być miejscem azylu dla askenazyjskich Żydów - wg caratu czasowym azylem pomagającym pozbyć się polaków (stąd powstało pojęcie "Ziemi Obiecanej"). Problem w tym że Żydzi traktowali to jako obietnicę przyznania ziemi dla ich przyszłego państwa, dla sporej współczesnej części (niestety przy okazji bardzo wpływowej np. banki) środowiska tej narodowości im nadal się te zienie należą a nas jako rdzennych mieszkańców należy się skutecznie pozbyć (zgodnie z zamierzeniem caratu). Askenazyjscy Żydzie w carskiej Rosji byli tolerowani ale gdy ich liczba stawała się zagrożeniem dla rosyjskości imperium to przepędzano ich. Dawano im spokój na tymże terenie zwanym "Ziemią Obiecaną" - czyli terenem pokrywającym się z większością terenów II Rzeczpospolitej. Bardziej na zachód bliżej granicy mieli jednak zakaz osiedlania się miastach - carat obawiał się ich nielojalności. Askenazyjscy Żydzi zaś przez wielu chasydów nie są traktowani jako prawdziwi, czystej krwi Żydzi. Niestety nie ma czegoś takiego jak jednorodna narodowość żydowska. O tym trzeba pamiętać. Niestety niektóre środowiska wykorzystują holocaust by pod płaszczykiem antysemityzmu bezwzględnie wyśmiewać, tępić inne nacje aby realizować własne cele polityczne, gospodarcze. Nikt nie zastanawia się czemu tylko Polska jest na celowniku amerykańskich organizacji żydowskich mimo iż jako jedyne państwo środkowej Europy podczas II WŚ nie kolaborowało z hitlerowskimi Niemcami. Jednak nie tępią Węgrów, Litwinów, Słowaków, Rumunów, Ukraińców jak nas mimo iż Węgry, Słowacja, Rumunia oraz przed dość długi czas Ukraina były państwami satelickimi hitlerowskich Niemiec podczas II WŚ. Wizy dla USA dala są głównie dzięki wpływom tych ludzi którym nadal się marzy państwo askenazyjskich Żydów na polskich terenach. Moja rodzina od strony ojca była świadkiem bezwględnego tępienia Polaków (sfingowane przestępstwa wobec komunizmu) celem rabunku ich majątków przez Żydów w Wilnie po wkroczeniu wojsk radzieckich w 1939 roku. Przeżyli tę falę nienawiści tylko dlatego iż dziadek posiadał ciężarówkę a ZSRR bardzo potrzebowało transportu towarów do i z Niemiec. Uruchomił ją i zaoferował władzom radzieckim wraz ze świadczeniem pracy jako jej kierowca.

Wiem że to będzie kontrowersyjne co napisałem i będzie posądzone o antysemityzm ale na to drugie odpowiem ze największymi antysemitami są obywatele państwa Izrael, czemu - proszę sprawdzić co znaczy słowo Semita.
A co do tej polityki względem obiecanego państwa przez cara jak to interpretowali askenazyjscy Żydzi - nie wszyscy Żydzi popierają taką politykę i takie postępowanie. Owszem takich się tam mocno tępi - tak jak jednego obywatela pastwa Izrael który ujawnił (tabu)fakt iż jego ojczyzna posiada ofensywną broń nuklearną.

Ale co Twoja wypowiedź (i wypowiedzi po niej następujące) ma wspólnego z tematem tego wątku :(. Nie chciałbym jej od razu przenosić w niebyt aby nie być posądzonym o zwalczanie czyichś poglądów. Może jednak takie przemyślenia każdy powienien zachowywać dla siebie lub przedstawiać je na Forach o innej tematyce. Twój post jest raportowany jako naruszający regulamin i przy braku odpowiedniego uzasadnienia zostanie skasowany :( .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Proszę Szanownych Kolegów Nasze pasjonackie forum ,to moje osobiste zdanie, jest miejscem wirtualnych spotkań ludzi "zakręconych" retroradiem.Różni wiekiem,profesją,sądzę że i także poglądami na to "co wokoło"....Ta pasja łączy Nas . Warto to uwzględnić i uszanować.Zazwyczaj dowcipy o innych ,narodach,profesjach......są oznaką własnych kompleksów ich autorów.I na koniec będę niekonsekwentny w swej teorii .Sądzę że Tych Trzech z Wilna ma niekwestionowane zasługi w dziedzinie pokrywającej się ściśle z tą Naszą pasją.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Thereminator pisze:Ja bym jeszcze dorzucił bramkę "Why not?"
Pamięć WOM też była fajna. No i miała żarzenie :mrgreen:
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Polski wzmacniacz operacyjny jest zabawny. Śmieli i śmieją się z nas, bo jest z czego.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

maciej_333 pisze:Polski wzmacniacz operacyjny jest zabawny.
Raczej żałosny. od początku tchnie miernotą i tak się też kończy jak przychodzi do schematów aplikacyjnych - bez polotu. To miał być dowcip inżynierski a wyszedł nacjonalistyczny bełkot.
maciej_333 pisze: Śmieli i śmieją się z nas, bo jest z czego.
Nie ma z czego. Wszędzie są gorsi i lepsi, taki świat. Za to statystycznie w większych skupiskach ludzkich łatwiej trafić na idiotę i stąd ten dowcip.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

dark_one pisze:Nie ma z czego.
Czy aby na pewno ? Może parę przykładów:
-Jesteśmy "sojusznikiem" USA.
-Należymy do UE - następca ZSRR.
-Tracimy suwerenność na rzecz UE.
-Jarosław K. albo kogoś straszy, obraża, oskarża albo wysadza.
-Ściągamy do Polski wojska USA, by budować tu tarczę antyrakietową. Kto wierzy w to, że taka instalacja ma nas bronić ?
-Liczbą patentów i innowacyjnością gospodarki wyprzedza nas już pewnie nawet Słowacja.
-Militarnie jesteśmy chyba najsłabsi w Europie.

Wymieniać dalej ? Pewnie, że to nie świadczy o inteligencji społeczeństwa jako całości. Jednak te dowcipy nie wzięły się z nikąd. Część powodów, oprócz szkodliwej generalizacji autora żartu podałem wyżej.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Dyskusja schodzi na tematy, które prawdopodobnie wyłączą mnie z bieżącej działalności na Forum na rzecz moderowania wyłącznie tego wątku. Nie mam na to ani czasu ani ochoty. Pozostaje mi więc niestety zamknąć temat i zaprosić Dyskutantów do innych działów - najlepiej merytorycznych :) .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Zablokowany