Bright!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Bright!
Kolejna odsłona - komplet wzmacniacza zintegrowanego i wzmacniacza mocy.
Wersja czarna z szarym przodem, czyli standardowa.
Przy okazji pomierzyłem pasmo i zniekształcenia.
W wersji 6N2P-EW / ECC83, a więc najsłabszej, otrzymujemy odpowiednio:
Dla 1W: fg(3dB)=80kHz, fg(1dB)=45kHz, h(10kHz)<1%, fd(3dB)=8Hz, h(20Hz)<1,3%;
Dla 10W: fg(3dB)=50kHz, fg(1dB)=33kHz, h(10kHz)<0,95%, fd(3dB)=8Hz, h(20Hz)<0,63%;
Dla 20W: fg(3dB)=40kHz, fg(1dB)=24kHz, h(10kHz)<4,6%, fd(3dB)=8Hz, h(20Hz)<0,74%;
Dla 25W: fg(3dB)=37kHz, fg(1dB)=23kHz, h(10kHz)<6,5%, fd(3dB)=9Hz, h(20Hz)<2,6%;
Dla 30W: fg(3dB)=35kHz, fg(1dB)=22kHz, h(10kHz)<11%, fd(3dB)=10Hz, h(20Hz)<11%;
Wersja czarna z szarym przodem, czyli standardowa.
Przy okazji pomierzyłem pasmo i zniekształcenia.
W wersji 6N2P-EW / ECC83, a więc najsłabszej, otrzymujemy odpowiednio:
Dla 1W: fg(3dB)=80kHz, fg(1dB)=45kHz, h(10kHz)<1%, fd(3dB)=8Hz, h(20Hz)<1,3%;
Dla 10W: fg(3dB)=50kHz, fg(1dB)=33kHz, h(10kHz)<0,95%, fd(3dB)=8Hz, h(20Hz)<0,63%;
Dla 20W: fg(3dB)=40kHz, fg(1dB)=24kHz, h(10kHz)<4,6%, fd(3dB)=8Hz, h(20Hz)<0,74%;
Dla 25W: fg(3dB)=37kHz, fg(1dB)=23kHz, h(10kHz)<6,5%, fd(3dB)=9Hz, h(20Hz)<2,6%;
Dla 30W: fg(3dB)=35kHz, fg(1dB)=22kHz, h(10kHz)<11%, fd(3dB)=10Hz, h(20Hz)<11%;
- kciuq
- 1250...1874 posty
Jaki koszt kompletnej obudowy?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
http://www.haiku-audio.pl/cennikkciuq pisze:Jaki koszt kompletnej obudowy?
Jeszcze trochę szycia w środku i niebawem pierwsze sztuki będą gotowe do słuchania.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Interesująco wygląda montaż. Zastanawiam nad zastosowaniem widocznej obudowy,po zmianach do wzmacniacza lampowego.Natomiast zamiast amperomierzy,można zastosować analogowe wskaźniki wysterowania sygnału.
krzem3
krzem3
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Do wersji lampowych przewiduję boki z drewna zamiast radiatorów. Reszta taka sama.krzem3 pisze:Zastanawiam nad zastosowaniem widocznej obudowy,po zmianach do wzmacniacza lampowego.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Potencjometr glosnosci nie z tylu? Z tego co pamietam, to zawsze dawales na osce przedluzajacej.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Trzeba eksperymentować. Tym razem uszyłem trochę kablologii. Wszystkie połączenia sygnałowe są ekranowane, nabrałem też wprawy w prowadzeniu mas, więc przydźwięk na głośnikach 91dB nie istnieje. Muszę zmierzyć odstęp S/N, ale to jutro.TooL46_2 pisze:Potencjometr glosnosci nie z tylu? Z tego co pamietam, to zawsze dawales na osce przedluzajacej.
[Nie da się zrobić przyzwoitego zdjęcia na stole, bo zawsze coś się w tej obudowie odbija. W rzeczywistości prześwituje wnętrze wzmacniacza i widać żarzenie lamp]
Piotr aby nie blikowało stosuj czarne tło na ścianie będzie okay.
Nie będzie się Tobie nic odbijać z praktyki wiem, że to problem pozdrawiam:)
Płytki doszły dziękuję.
Nigdzie jednak nie znalazłem wzmianki o zalecanej impedancji wyjściowej wzmacniacza?
Może coś przeoczyłem na schemacie również nie ma.
P.S.
Płytki wykonane super piękne..... naprawdę...
Nie będzie się Tobie nic odbijać z praktyki wiem, że to problem pozdrawiam:)
Płytki doszły dziękuję.
Nigdzie jednak nie znalazłem wzmianki o zalecanej impedancji wyjściowej wzmacniacza?
P.S.
Płytki wykonane super piękne..... naprawdę...
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jak dobuduję jeszcze jedno pomieszczenie do pracowni, to na pewno będę pamiętał o zamontowaniu tam czarnego tładjivo pisze:Piotr aby nie blikowało stosuj czarne tło na ścianie będzie okay.

Rzeczywiście, zapomniałem.djivo pisze:Nigdzie jednak nie znalazłem wzmianki o zalecanej impedancji wyjściowej wzmacniacza?
Zalecana impedancja obciążenia: każda.
Oczywiście w granicach rozsądku, z głośnikami 600Ω może grać zbyt cicho, ale wszystkie wynalazki z przedziału 2Ω - 16Ω obsłuży.
Moce wyjściowe to odpowiednio: 13W/16Ω, 25W/8Ω, 45W/4Ω, 65W/2Ω.
Po petrusie pytam bo wiesz potem kupa nie potrzebnych pomiarów jest
i nie słusznych podejrzeń.
Nie musisz budować wystarczy, że ktoś potrzyma jakiś ciemny materiał nad nim np. Klamerki mogą potrzymać

Nie musisz budować wystarczy, że ktoś potrzyma jakiś ciemny materiał nad nim np. Klamerki mogą potrzymać

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Odstęp sygnału od zakłóceń (nieważony) wychodzi na poziomie 78dB dla 1W przy otwartym wejściu. Układ z lampą 6N2P-EW, czyli wersja z największym wzmocnieniem.
Zostałem też poproszony o pomiar bez stabilizatora napięcia w części tranzystorowej. W takiej konfiguracji odstęp zmniejsza się do 65dB.
Pomiar może być przekłamany szumami mojego laboratorium. Mam dość leciwy i pewnie szumiący sprzęt.
Zostałem też poproszony o pomiar bez stabilizatora napięcia w części tranzystorowej. W takiej konfiguracji odstęp zmniejsza się do 65dB.
Pomiar może być przekłamany szumami mojego laboratorium. Mam dość leciwy i pewnie szumiący sprzęt.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Kilka kolejnych obrazków:
Szycie wzmacniacza mocy oraz początki wersji w szarej obudowie z ECC88 w roli głównej.
Szycie wzmacniacza mocy oraz początki wersji w szarej obudowie z ECC88 w roli głównej.
-
- 625...1249 postów
Piotrze z jakiego źródła zaopatrujesz się w IRFy(jak możesz zdradzić)i jak z ich rozrzutem,czy dużo z nich "nie łapie się " w twoich kryteriach.
Mam przykre doświadczenia z zaopatrywania się przez All.....o.90% np.IRF to zwane przez zawodowców "malowanki"
Mam przykre doświadczenia z zaopatrywania się przez All.....o.90% np.IRF to zwane przez zawodowców "malowanki"
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Prosto od krowy. Pamiętaj, że przez rok pracowałem w hurtowni elementównuncjusz1 pisze:Piotrze z jakiego źródła zaopatrujesz się w IRFy