Mesa DR 2 kanały ;)

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Re: Mesa DR 2 kanały ;)

Post autor: schizwania »

Cześć po długiej przerwie.....od czerwca uruchamiałem końcówkę mocy i spinałem wszystkie obwody "przełączające do kupy" :)
można powiedzieć że skończyłem montaż....poniżej fotki
PCB1
PCB2
Uruchomiłem wszystkie obwody...za wyjątkiem preampu i invertera...pętle zostawiam na koniec. :) ...problemem jest napięcie panujące na tym żółtym kabelku zwisającym sobie frywolnie ...mam tam 480V...Układ zasilania wygląda jak na schemacie
w linku: Schemat (słabo widoczne detale/trochę błędów wartości :) ale zasilanie na ten moment 1:1 - postaram się to opisać) transformator na uzwojeniu napięcia anodowego dostarcza 360V/0,7A...osiągane napięcia na pierwszych kondensatorach elektrolitycznych naniosłem....490V za dławikiem 485V przy takich napięciach w katodach lamp mocy ustawiłem 33mA...zrównoważenie +-1,5-2mA cudem cheba hehehe tak pracuje końcówka mocy. Postanowiłem zasilić układ preampu (gdzie zaaplikowałem "headroom mod") dobranym napięciem +410V (wstawianiem rezystora na zacisku pierwszego kondensatora 32uF lub drugiego w zasilaczu, ten punkt pracuje jako źródło napięcia). Nie sugerujcie się że w wzmacniaczu widać 2x2X32uF...jeden kondensator zdemontuje. Kiedy wstawiam na tej drodze dodatkowo rezystor 47k napięcie spadało w porywach do 460V...mimo "aktywnego" modu headroom - rezystor 68k3W był "wpięty". Pomiar napięcia wykonałem także na anodzie pierwszego stopnia. Od momentu włączenia stand by'a obserwowałem wzrastanie równomierne napięcia od 300V w górę przy 300V z kawałkiem ...340V wyłączałem zasilanie aby nie siadły lampy, a może już siadły :) bo lekko ponad katalogowe wartości się wznoszę "impulsywnie" ;)

jak to obniżyć ? jak spowodować aby "siadło" to napięcie? rezystory do skutku ? wstępnie upatrywałem że po zasileniu końcówki mocy napięcia spadną...a tu zonk :) . Zacząłem zastanawiać się czy nie przkombinowałem zasilania...mam jedno uzwojenie wtórne które pracuje na mostku gretza - może "za sprawne" to w tym układzie ? ... dodatkowo w preampie mam lokalne kondensatory + dodatkowy jeden/dwa 32uF w zasilaczu? ale myślałem że te 22uF z preampu i 32uF zasilacz to dobra filtracja dla tętnień ...co sądzicie? a tu takie cuda ...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Napięcia w zasilaczu będą siadać przy wysterowaniu, a nie przy spoczynkowym.
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:Napięcia w zasilaczu będą siadać przy wysterowaniu, a nie przy spoczynkowym.
Zdaje sobie z tego sprawę ... bardziej chodziło mi o spadek związany z zasilaniem "czegokolwiek" z tego zasilacza, podpięciem jakiegoś odbiornika...
w tym wypadku końcówki mocy. Wstępnie pomiary wykonywałem na jałowo-goły zasilacz...zasiliłem końcówkę mocy .... a tu NIC! nieugięty:)
W sumie patrząc w kartę katalogową ECC83(JJ) to nie występują jakieś straszne prądy na anodzie....z tego co widzę to +-1 "z kawałkiem" mA... może ten rezystor to nie "gupi" pomysł....
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

spadek na rezystorze można sobie policzyć z prawa Ohma. A wydajność zasilacza można sprawdzić organoleptycznie podpinając obciążenie zastępcze.
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Dobierając rezystor obniżyłem to napięcie. Postanowiłem się zająć uruchamianiem invertera. Układ który uruchamiam wygląda jak na schemacie (zwarte wejście do masy, odłączenie od końcówki mocy na poziomie kondensatorów 47nF, odłączenie od preamp'u)
Inverter

Moje rzeczywiste dane po zasileniu wyglądają tak:

--Lampa Sovtek 12AX7LPS---
Napięcia:

Zasilające (przed rezystorami anodowymi):394V
1Anoda ("za" rezystorem 82k, na elektrodzie):390V
2Anoda ("za" rezystorem 90k, na elektrodzie):215V
katody:30,22V

--Lampa 6n2p-ev ---
Napięcia:

Zasilające (przed rezystorami anodowymi):394V
1Anoda (za rezystorem 82k, na elektrodzie):388V
2Anoda (za rezystorem 90k, na elektrodzie):200V
katody:32,44V

Spodziewałem się bardziej zbliżonych wartości napięć w anodach :/ . Skąd ta nierównowaga?...uruchamiam to niezgodnie ze sztuką ? Elementy poprawne, pcb też ...Macie jakieś podpowiedzi? ..."Zgłupłem"
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Masz niejednakowo spolaryzowane lampy. Siatka jednej jest uziemiona, a drugiej nie.
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Jeśli odłączę siatkę pierwszej triody od masy i podam na nią sygnał z generatora to sytuacja związana z brakiem równowagi napięć się zmieni dojdzie do "względnego" zrównoważenia napięć na anodach ? Pytam dlatego, że chcę ustalić jakiś "workplan" pod uruchomienie invertera...
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

schizwania pisze:Jeśli odłączę siatkę pierwszej triody od masy i podam na nią sygnał z generatora to sytuacja związana z brakiem równowagi napięć się zmieni dojdzie do "względnego" zrównoważenia napięć na anodach ? Pytam dlatego, że chcę ustalić jakiś "workplan" pod uruchomienie invertera...
Wejście czyli siatkę możesz zewrzeć do masy, ale dla przebiegów zmiennych, czyli przez kondensator. Wtedy da się pomierzyć napięcia.
o-----c

Post autor: o-----c »

:arrow: schizwania

- jak tam? Uruchomiony?
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Canio pisze::arrow: schizwania
- jak tam? Uruchomiony?
Udało mi się uruchomić inverter i preamp. Oczywiście znalazłem pewne mistrzowskie "kiksy": Wcześniej miałem dziwne napięcie (około 200V) w katodzie trzeciego stopnia...jak się okazało, brak przewodu z lokalnej masy do centralnego punktu masy w zasilaczu.

Inverter podpięty do całego układu zaczął prezentować wartości do przyjęcia. Aktualna sytuacja napięciowa:
Preamp
Ten schemat jest oczywiście umowny....generalnie u mnie preamp to "mesa MODIFIED" z zaplikowanym układem Headroom mod'a.
Inverter

Inwerter ma podane dwie wartości napięcia na anodzie ponieważ zmieniało się ono wraz z załączaniem Headroom mod'a, napięcie na połączonych katodach zmieniało się o +-1V (tego nie nanosiłem na rysunku) Czyli pozostało mi spiąć dwoma przewodami inverter z końcówką mocy i OGNIA!!!!!! ....nastąpi to prawdopodobnie dzisiaj. A potem ewentualne korekty i dalsza walka z "bestyją". Wczoraj w nocy nie chciałem maltretować sąsiadów..."niestety" odpalam to na paczce 4x12 w warunkach blokowych. W międzyczasie poskładałem do kupy generator sinusa 1kHz...postaram się w celach edukacyjnych przestrzelić cały tor audio. Jak oceniacie te napięcia?
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Jak by co to wydał sound...w linku pierwszy kontakt z paczką ....Do poprawki parę rzeczy. uruchomiony awaryjnie ...zimny lut w przekaźniku fx-loopa, mocny zonk. Jak opanuje szatana to zamieszczę więcej brzmień jest trochę ;) na filmiku: gitara-kabel-piec-kabel-paka.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Mnie sie juz podoba :twisted: :twisted: :twisted: \m/
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
o-----c

Post autor: o-----c »

Jest coool!
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Zamieszczam finalnie laminaty w Eagle'u dla konstrukcji. Generalnie są w miarę jasne....jeśli ktoś się decyduje na DRkę to siłą rzeczy musi przeanalizować układ i się zapoznać z nim...wydaje mi się że laminat preampu i końcówki mocy jest jasny. Ilość przewodów związana jest z tym że każdy element wykonawczy na laminacie łączony jest ze sterowaniem (Switch Matrix) w zasilaczu....Lokalne masy w preampie także są łączone grubszym przewodem do centralnego punktu w zasilaczu. Można to sobie inaczej zorganizować....nawet jakiś uC. Ja chciałem się przebić przez cały temat DR'ki ztąd to podejście. W miarę możliwości odpowiem na pytania. Generalnie preamp można ogołocić z bajerów typu: hiss reducer, mody. Ta bramka jest niepotrzebna......z cichym zasilaniem pierwszej lampy .....wzmak jest cichy jak trusia.... :twisted: we wzmacniaczu nie zastosowałem tego co jest w piątym stopniu w katodzie .... dałem najzwyklejszy rezystor 100k, nie wykorzystałem też pętli FX...zaaplikowałem układ pętli Marvel'a z forum.Myślę że ten preamp jest dobrym punktem wyjścia do swoich modyfikacji ;) ..pozdro...
Załączniki
PCBs.zip
(80.28 KiB) Pobrany 160 razy
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Macck »

Czy tylko mnie nie działa plik preampu? Kolega ma jakieś aktualne schematy które odpowiadają płytkom do tego czy na blogu znajde?
Obrazek
ODPOWIEDZ