cięcie szkła na wąskie paski
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
cięcie szkła na wąskie paski
Robię wreszcie wytrawiarkę, ale nie mogę uzyskać paseczków na boczki. Kończą mi się pomysły i szkło.... poradźcie coś...
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: cięcie szkła na wąskie paski
Witam
Cienkie kawałki szkła można wykroić ze zbytej szyby, wystarczy udać się na śmietnik. Można też zbudować wytrawiarkę z tworzywa sztucznego.
Cienkie kawałki szkła można wykroić ze zbytej szyby, wystarczy udać się na śmietnik. Można też zbudować wytrawiarkę z tworzywa sztucznego.
Ratujmy stare tranzystory!
- romanradio
- 1250...1874 posty
nigdy w życiu!,stare szkło jest bardziej kruche,na 100% pęknie przy cięciu,zwłaszcza na paseczki.To robótka dla szklarza-nowe szkło,+ jego ryzykoAZ12 pisze:Witam

znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
Roman był szybszy
i w dodatku ma rację .
Udaj się do szklarza, to są groszowe sprawy. Szkoda czasu i nerwów.

Udaj się do szklarza, to są groszowe sprawy. Szkoda czasu i nerwów.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Mój tata ciął szyby szklane ze starych okien na szybki do dachu szklarni, przy równym stole i dobrym nożu niemal wszystkie szybki wyszły całe.
Mój tata ciął szyby szklane ze starych okien na szybki do dachu szklarni, przy równym stole i dobrym nożu niemal wszystkie szybki wyszły całe.
Ratujmy stare tranzystory!
- jacekk
- 1250...1874 posty
Tyle że wyciąć szerszą szybkę jest o wiele łatwiej niż wąską. Przy cięciu samemu dobrze jest mieć ostry diament, po zarysowaniu lekko opukać linię cięcia i łamać na twardej listwie. Większe prawdopodobieństwo że się uda.
przednią i tylną szybkę wyciąłem sam. Nie było problemu. Jedynie z tymi boczkami mi nie szło. Podjechałem do szklarza, ale od ręki nie mógł mi nic zrobić, ale około 12:30 powinienem już je mieć. Dzięki za radę.
Pomyśl czy będziesz potrzebował otworów w tych szybkach. Jak szklarz ma pojęcie, to od razu Ci wywierci.
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Ćwiczyłem na starych szybach spod śmietnika. Cięcie na paski:
1. ustawiasz szybę na płaskim blacie, daj jakąś szmatkę pod szybę.
2. rysujesz diamentem linię,
3. ostukujesz od spodu (delikatnie)
4 teraz pewny chwyt, chodzi o to by łamiąc trzymać jak za największą powierzchnię, po to by naprężenie było jak najbardziej równomierne
5...ćwiczyć ćwiczyć, ćwiczyć
1. ustawiasz szybę na płaskim blacie, daj jakąś szmatkę pod szybę.
2. rysujesz diamentem linię,
3. ostukujesz od spodu (delikatnie)
4 teraz pewny chwyt, chodzi o to by łamiąc trzymać jak za największą powierzchnię, po to by naprężenie było jak najbardziej równomierne
5...ćwiczyć ćwiczyć, ćwiczyć
-
- 3125...6249 postów
Nie sądziłem że na tym forum będę się mądrzył w szklarskim temacie. Łatwo się mówi zarysuj, puknij, ułam itd. Daaawno temu lubiłem patrzeć jak szklarz (na ogół pijany) maczał kółko w zakąsce czyli w sardynkach w oleju i jednym ruchem ciął paski szkła. Po latach ja poświęciłem kilkadziesiąt szyb zanim mi się ta sztuka udała i w tej chwili nie mam z tym problemu. Ostatnio wycinałem okrągłe szyby do reflektorów. Z mojego skromnego doświadczenia wiem że najlepsze do cięcia są najzwyklejsze kółka szklarskie. Stare szyby gorzej się tnie nie dlatego że są stare, tylko dlatego że mają mikro rysy i przy opukiwaniu często pęka nie tu gdzie chcemy tylko obok. Niedawno duże szyby przed wyrzuceniem do śmietnika ciąłem na małe kawałki , jeden ruch kółka, pyk i paseczek gotowy itd. Ani jeden nie pękł. A gdyby tak mi zależało? Kolego Painlust, czy brałeś pod uwagę kuwety fotograficzne??
zapłaciłem 5PLN za pocięcie w trzycentymetrowe paski szyby która mi została. mam boczków na 2 wytrawiarki. Temat uważam za zakończony.