Przedświąteczny Wolumen - dwie ciekawostki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Przedświąteczny Wolumen - dwie ciekawostki
Ja niestety musiałem też odwołać zakupy. Ale na przyszłą niedziele już mam zarezerwowany czas. Więc mam nadziej że się wybiorę (czytaj: nic nie przeszkodzi mi) i spotkam z którymś z kolegów 

-
- 6250...9374 posty
Byłem ale ok. 9.30, Alek dzwonił, że będzie jeszcze później (nie mogłem czekać..), cudów nie było ale kolejny moduł z 5xZ566M trafiłem, przed Świętami będę chciał na nich trochę zarobić pod choinkę....
- Paniki
- 125...249 postów
- Kontakt:
A z ciekawości jaka cena? Bo mierniki/lampki, komplet po około 300zł schodzi na allegro (Jakiś czas temu miernik sprzedałem sprawny) 

-
- 6250...9374 posty
Tylko dla ciebie cenę masz na pw.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A co im może dolegać, wszak to zwyczajne papierzaki, a nie gąbcaki mające zaprogramowaną autodestrukcję wskutek samego tylko upływu czasu? Może je zniszczyć takie sobie zwyczajne granie, przy mocy nie przekraczającej dopuszczalnych 30W, czy też dopiero przewatowanie?painlust pisze:Za GDSy 30/30 biorą po 64PLN, czy to dobra cena to już inna sprawa
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
to raczej głośniki pod budżetową gitare, hi-fi się na tym nie zrobi, dokładając drugi taki głośnik można kupić całkiem porządnego używanego celestiona, brzmienia nie ma co chyba porównywać?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ale za to jaką toto ma efektywność! 97dB! Dobry compact może mieć 91dB, tak więc te 30W porównywalne jest ze 120W compacta. Tylko wielka obudowa z otworem może być cokolwiek nieporęczna. A zniekształcenia nieliniowe, przy tak wielkiej membranie o stosunkowo małym skoku bedą mniejsze niż w compactach.
Chociaż do słuchania a nie do grania. gdyby moc nie stała na pierwszym miejscu - lepszy byłby dwukrotnie słabszy, zapomniany już GD30/15, który pojawił się na rynku rownolegle z GD(S)30/30. Też szerokopasmowy, efektywność tylko o 1dB gorsza, za to częstotliwość rezonansu 50Hz zamiast 70Hz.
Chociaż do słuchania a nie do grania. gdyby moc nie stała na pierwszym miejscu - lepszy byłby dwukrotnie słabszy, zapomniany już GD30/15, który pojawił się na rynku rownolegle z GD(S)30/30. Też szerokopasmowy, efektywność tylko o 1dB gorsza, za to częstotliwość rezonansu 50Hz zamiast 70Hz.
Tomek Janiszewski pisze:A co im może dolegać, wszak to zwyczajne papierzaki, a nie gąbcaki mające zaprogramowaną autodestrukcję wskutek samego tylko upływu czasu? Może je zniszczyć takie sobie zwyczajne granie, przy mocy nie przekraczającej dopuszczalnych 30W, czy też dopiero przewatowanie?painlust pisze:Za GDSy 30/30 biorą po 64PLN, czy to dobra cena to już inna sprawa
Ja mam dwa spalone. Dopóki nie dasz im w tyłek to właściwie są wieczne. Mam kilka egzemplarzy z usuniętymi tubkami i bez wklejonych przeciwpyłówek i działają. Muszę je wszystkie przetestować czy któryś nie charczy jeszcze bo wydaje mi się, że któryś popierduje.
Witam, czy ktoś wybiera się na wolumen ?
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ja chyba będę (jak nic nieprzewidzianego się nie zdarzy) - ok 10.00.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 6250...9374 posty
Dziś byłem ok. 9.00, sporo 6S2S (10zł/szt ale w sexy bańkach jak AZ1 tylko mniejsze) i 6Ż8 (5zł/szt ale tych będzie podobno jeszcze dużo) ale te pan Andrzej Marków przy mnie wziął wszystkie nie patrząc na ceny (dla mnie ciut za drogo...), duodiody 6C5S w prostych bańkach 5zł/szt, u Sławka jak zwykle ale dodatkowo miał ,,sporo'' 6F12P i te wziąłem ja, wszystkie lampy oczywiście NOS. Znów zaczyna się coś dziać bo od kilku tygodni wszystko zasypiało.
- Paniki
- 125...249 postów
- Kontakt:
Jak by ktoś się wybierał kiedyś i jeśli jest taka możliwość, zróbcie fotki jak wygląda u Was ten wolumnen, ogólnie całość, stanowiska, skarby itp 

-
- 6250...9374 posty
Wczoraj na Wolumenie przede wszystkim królowało zimno, Sławek wszedł w używane/nowe narzędzia chirurgiczne, używane ładne 6P1P-EW dalej sprzedaje po 3zł, nic ciekawego na stoisku. Wychodząc zahaczyłem o sprzedawcę schematów (nie zawsze bywa) obok pana ,,wszystko za złotówkę'', na stoisku był też jego, dawno nie widziany, kolega, kiedyś kupiłem od niego sporo ECL82 dla siebie i kolegów z forum, dalej ma te lampki (NOS) po 10zł, 6P14P używki też w tej cenie ale na oko nieświeże, ECC83 (ceny wszystkich baniek miał podobne, nic nie dawał stargować) wziął młody człowiek przede mną, ja dla wnuka kupiłem 7xPOLAM i jedną TELAM EL84 nówki.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A w drewnianej budce obok Zbyromexu - nowa dostawa germanów. Wziałem m.in. parę sztuk AF426 w dużej obudowie, TG3A, AC153K (wcześniej zdobyłem AC176K, więc będą do pary), i kilkanaście szt. czarnych petów, w tym i npn. Podobno są i BF505 (pierwsze polskie tranzystory krzemowe, nie licząc doświadczalnym TK) ale tych mam już dosyć.
- Paniki
- 125...249 postów
- Kontakt:
U mnie pusta dosłowna była. Nie kupiłem tego co chciałem, ale oczywiście znalazły się mniej przydatne rzeczy w tym żarcie.
Kupiłem 2 pary 2SC3264 z komplementarnym do wzmacniacza, który czeka na lepsze czasy
Kupiłem 2 pary 2SC3264 z komplementarnym do wzmacniacza, który czeka na lepsze czasy