Czy ktoś może rozpoznaje taki kabel koncentryczny; żyła 0,5-0,6 mm jeden ekran, zielona izolacja i następny oplot. Średnica zewnętrzna 8 mm. Mam okazję dostać szpulkę tzw.leżak magazynowy od ładnych paru lat. Interesuje mnie przede wszystkim jego impedancja falowa. Zdjęcia niestety nienajlepsze - komórką.
Brak opisu na kablu i szpuli.
Nieznany kabel
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- disaster
- 1250...1874 posty
Re: Nieznany kabel
Z=(60/sqrt(ε))*ln(D/d)
Gdzie Z - impedancja falowa
sqrt to oczywiście pierwiastek
ε - przenikalność dielektryczna izolatora (jeśli rdzeń jest twardy to w granicach 2,3, jak gąbkowaty to w granicach 1,5)
ln - logarytm naturalny
D - średnica ekranu
d - średnica rdzenia
Gdzie Z - impedancja falowa
sqrt to oczywiście pierwiastek
ε - przenikalność dielektryczna izolatora (jeśli rdzeń jest twardy to w granicach 2,3, jak gąbkowaty to w granicach 1,5)
ln - logarytm naturalny
D - średnica ekranu
d - średnica rdzenia
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Aaa! Dzięki, zapomniałem o tym wzorze. Wyszło mi ~80ohm czyli uwzględniając moją suwmiarkę i wzrok
najprawdopodobniej to jest kabel 75ohm.

Wojtek SQ2KRZ
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Wygląda jak kable triax, używany np. do podłączania kamer. Drugi ekran poprawia ekranowanie żyły sygnałowej, dodatkowo pozwala na podanie zasilania i sygnału tym samym kablem. Impedancja 75Ω jest w takim zastosowaniu typowa.whwp pisze:Czy ktoś może rozpoznaje taki kabel koncentryczny; żyła 0,5-0,6 mm jeden ekran, zielona izolacja i następny oplot. Średnica zewnętrzna 8 mm. Mam okazję dostać szpulkę tzw.leżak magazynowy od ładnych paru lat. Interesuje mnie przede wszystkim jego impedancja falowa. Zdjęcia niestety nienajlepsze - komórką.