Presence a tryb Vintage / Modern

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Presence a tryb Vintage / Modern

Post autor: Ghost »

Jako, że zaczynam powoli prace projektowe nad moim 3 kanałowym wzmacniaczem chciałbym skonsultować pomysł regulacji presence na jednym potencjometrze zarówno w trybie vintage jak i modern. Na schemacie tryb modern jest realizowany w położeniu 3 natomiast vintage 1. Czy takie rozwiązanie jest poprawne. Jeśli chodzi o tryb modern to jestem spokojny bo tak samo jest w mesie DR natomiast czy prawidłowo jest wykonane połączenie do regulacji w trybie vintage. Teoretycznie w tym położeniu rezystor 22k i kondensator 3N wiszą w powietrzu więc nie powinny mieć wpływu na potencjometr presence który w tym przypadku jest połączony jak w klasycznym układzie presence. Potencjometr Focus w parze z rezystorem 4k7 tworzą nastawny rezystor odpowiedzialny za ilość ujemnego sprzężenia zwrotnego docierającego do inwertera. Regulacja Depth i Focus będą wspólne dla wszystkich kanałów, natomiast presence będzie oddzielny dla każdego kanału. Co o tym sądzicie ?
Załączniki
presenceDPDT.pdf
(38.42 KiB) Pobrany 484 razy
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Presence a tryb Vintage / Modern

Post autor: Ghost »

Udało mi się w końcu zaprojektować finalny układ. Wynik prac w załączniku. Niestety moje pierwotne zamierzenie zrealizowania tego układu poszło się kochać po dokładniejszym przeanalizowaniu informacji zawartych na stronie Toma. Tak więc musiałem opracować nowy układ. Efekt końcowy wydaje się być przekombinowany jednak po dokładniejszej analizie okazuje się, że każdy przełącznik jest niezbędny. Przełącznik Vintage / Modern to przełącznik 3PDT. Rozważałem opcje użycia przełącznika DPDT w takim wypadku sekcje C przełączników byłyby pominięte a sygnał do przekaźników przy inwerterze byłby podawany z punktu łączącego sekcje B przełączników i kondensatora 100N. Jednak w takim układzie nawet po przełączeniu tybu pracy do Modern to inwerter miałby połączenie z potencjometrem presence. Tak więc wykombinowałem, że połączenie musi być zrobione tak jak na schemacie poniżej. Przekażniki 4, 5 i 6 będą sterowane z tej samej lini co kanały tak więc włączając kanał czysty załączony będzie też przekaźnik przy inwerterze dla presence z kanału czystego. Wiem, że trochę to zawiłe ale nie mam pojęcia jak to inaczej zrobić. Jakby ktoś miał jakieś uwagi albo pomysły dla alternatywnego rozwiązania to śmiało proszę mówić.
Załączniki
Presence V6.pdf
(51.5 KiB) Pobrany 163 razy
ODPOWIEDZ