Dym z trafa sieciowego do JTM45
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Dym z trafa sieciowego do JTM45
Mam. Czyli mówisz, że to niedokładność pomiaru przy tej skali?
6V to się mierzy na zakresie 20V, ale mierniki za 15PLN z marketu mają tylko 750V i 200V. Ja nie wiem jaki masz miernik.
Ok, zmierzyłem na zakresie 20V i napięcia zgadzają się idealnie. Czy to znaczy, że trafo jest ok? Mam normalny miernik z elektronicznego za 100, panie Painlust.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Problem w tym, że "korzystasz z layoutu".
Jak mamy ci pomóc, skoro najprawdopodobniej nie rozumiesz schematu?
Odpalasz dość złożony wzmacniacz od razu ze wszystkimi lampami, wszystkie stopnie równocześnie, bez żadnych regulacji, ani nawet podstawowych pomiarów.
Jakie były prądy poszczególnych stopni przy włączeniu? Jakie punkty pracy? Ustawiłeś prąd spoczynkowy lamp mocy? Na jaką wartość?
Nie za bardzo wiem czego od nas oczekujesz. Że ktoś zgadnie?
Jak mamy ci pomóc, skoro najprawdopodobniej nie rozumiesz schematu?
Odpalasz dość złożony wzmacniacz od razu ze wszystkimi lampami, wszystkie stopnie równocześnie, bez żadnych regulacji, ani nawet podstawowych pomiarów.
Jakie były prądy poszczególnych stopni przy włączeniu? Jakie punkty pracy? Ustawiłeś prąd spoczynkowy lamp mocy? Na jaką wartość?
Nie za bardzo wiem czego od nas oczekujesz. Że ktoś zgadnie?
Każdy wzmacniacz uruchamamy stopniowo - właśnie na wypadek pomylonych kabli, uszkodzeń elementów etc.Rolbista pisze:Napięcie mierze na zakresie 750V prąd zmienny, przy pierwszym włączeniu miałem podłączone wewnątrz wszystko, gitara do wejścia, paka do wyjścia 8ohm, wszystkie lampy włożone.
Czyli najpierw - wszytski lampy wyjęte odłączony stand-by, mierzysz napięcia na pkt kontrolnych. Dalej - pierwsza lampa, mierzysz napięcia i prądy, druga i tak do końca. Jeżeli gdziekolwiek była usterka (a wszytsko na to wskazuje) to tracisz trafo (ew. bezpiecznik, zależy co pierwsze poleci) i marnujesz później kupę na szukanie błędu.
Tak jak z kobietą - nie ciągniesz jej do łóżka na pierwszej randce, bo jak coś pójdzie nie tak, to możesz później zmarnować kupę czasu (lub/i pieniędzy)

Trudno aby tam cokolwiek się grzało, tym bardziej jak wzmacniacz nie działaRolbista pisze:Chcę też powiedzieć, że trafo głośnikowe jest zimne, nic się z nim nie dzieje, tak samo z dławikiem.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Dobra, dobra, już kumpel przejrzy mi świeżym okiem wszystkie połączenia. Mam takiego pdfa z całą procedurą uruchomienia JTM45, ale nie było sensu jej stosować, bo piec dymił i z lampami i bez, więc nie trzymałem go włączonego, żeby zminimalizować szkody. http://metroamp.com/wiki/index.php/Jtm_ ... structions tu jest link, nie wklejam pliku bo ma 25 MB.
EDIT: ups, chyba się jednak przesłał, no dobra, niech będzie.
EDIT: ups, chyba się jednak przesłał, no dobra, niech będzie.
- Załączniki
-
- JTM_45_KIT_V2.1.pdf
- (25.25 MiB) Pobrany 147 razy
-
- 375...499 postów
A połączyłeś go według schematu na 220/240V czy na 120V?
Transformator miał tylko 230V, wiec raczej nie można sie pomylić. Swoją drogą temat trochę ucichł...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Przeglądnij sobie może to http://site.tubedepot.com/pdf/jtm45plus_v4a.pdf
Na kartce 20-21 znajduje się konfiguracja trafa na 120v i 240 v.
Tylko obczaj który kolor kabli jest od czego
Na kartce 20-21 znajduje się konfiguracja trafa na 120v i 240 v.
Tylko obczaj który kolor kabli jest od czego

Chyba Kaka wie co nawijał kolego...
A to spoko, tego nie doczytałem że to trafo od Kaki.painlust pisze:Chyba Kaka wie co nawijał kolego...
temat ucichł bo kolega sprawdzał połączenia i nie mam jeszcze pieca z powrotem. Nie znalazł żadnych odstępstw od layoutu. Może to kable są za cienkie? Użyłem przewodów z zasilacza komputerowego. I jeszcze, czy trimer do biasu musi być jakieś konkretnej mocy? reszta rezystorów jest 1-2W ale nie mogłem znaleźć trimpota większego niż 1/4W. Czy to możliwe, że ten trimmer nie wytrzymał i puszcza za dużo prądu (taka teoria tylko). Jeszcze spróbuję zmienić sposób w jaki puszczam kable przez chassis, może izolacja się przetarła i zwarło się coś na obudowie?
- kciuq
- 1250...1874 posty
A pokaż zdjęcia sieciówki z kalami i powiedz pod które co podłączasz.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Ok, wlutowałem wszystko z powrotem, puscilem pierwotne i żarzenie nowym otworem i dałem na kazdy kabel warstwe termokurczki, żeby się nie przecięły o chassis. Myślicie, że zwarcie kabla z chassis przez przecieta izolację mogło spowodować dymienie? Za tym również przemawia fakt, że grzała się tylko jedna strona, ale czy wtedy żarzyłyby się lampy? Odkryłem też pomylkę przy przełączniku impedancji, dwie pozycje byly mozliwe do wybrania a trzecia była już na drugiej sekcji, nie wiem, czy to mogła być przyczyna. Wrzucam kilka fotek jak piec wyglada teraz: