Pytanie o filtry p.cz. Pionier U2 - który to obwód anodowy?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Pytanie o filtry p.cz. Pionier U2 - który to obwód anodowy?

Post autor: piotrek221 »

Witam

Mam nietypowe pytanie, otóż potrzebuję zidentyfikować końcówki filtrów p.cz. w radiu Pionier U2, filtry okrągłe z bakelitową podstawką. Który to obwód anodowy, a który siatkowy? Nie chcę otwierać puszek, a potrzebuję przeprowadzić operację strojenia (radio po naprawie). Coś mi się kojarzy że obwód anodowy to ten "dolny" rdzeń, jednak nie mam 100% pewności.

Mógłby któryś z kolegów poratować informacją? :)

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Pytanie o filtry p.cz. Pionier U2 - który to obwód anodo

Post autor: jacekk »

Nie wiem czy "górne" czy "dolne" bo wszystkie pionierki mam poskładane ale są to te punkty lutownicze które są skierowane w stronę frontu radia (w stronę skali). Oba filtry są podobnie z wyjątkiem wersji z odczepem w drugim filtrze p.cz. ale wtedy jest oczywiste gdzie które uzwojenie.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Mam Pioniera z obydwoma filtrami w okrągłych aluminiowych ekranach, przy czym na każdym z filtrów są tylko dwie końcówki lutownicze, pozostałe dwa wyprowadzenia stanowią kabelki wychodzące z wnętrza filtru. Kabelki te dochodzą do "gorących" punktów (anody lamp UCH21, siatka pierwsza wzmacniacza p.cz., anoda diody detekcyjnej w UBL21), końcówki lutownicze stanowią punkty "zimne" (napięcia anodowe lamp UCH21, napięcie ARW, wyjście detektora AM). Skoro tak, to reszta już jest oczywista: filrty należy zamontoać w chassis tak aby otwory strojeniowe w ekranach były zwrócone w kierunku tylnej ścianki, a kabelki wiodły do tej lampy która jest najbliższa.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Hm.. Powinny być cztery punkty lutownicze od spodu, czasem jest piąty w drugim filtrze p.cz. Zaś kabelek często jest przynitowany do aluminiowego kubka i podłączony do masy (ekran) Jeszcze się nie spotkałem z takim czymś aby z filtra wychodziły tylko kable...
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tak to wygląda:
Filtr wejściowy (między lampami UCH21)
Filtr wejściowy (między lampami UCH21)
Filtr wyjściowy (między UCH21 a UBL21)
Filtr wyjściowy (między UCH21 a UBL21)
Widać tam tylko po dwie końcówki; pozostałe dwie są ukryte głebiej, zapewne w postaci nitów oczkowych. Logiczne: do solidnych kocówek zewnętrzych można dolutowywać elementy zewnętrzne RC, do wewnętrznych zaś dołączone są tylko elektrody lamp, więc wystarcza nity i kable.
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Witam

Serdecznie dziękuję za wskazówki jednak nie całkiem o to mi chodziło :roll:

Mam Pioniera U2, oryginał, trzy kolorowa skala, na skali Katowice.
Filtry są okrągłe, podstawki filtrów również okrągłe, bakelitowe, nie ma typowych końcówek lutowniczych, nie wygląda to jak na zdjęciach zamieszczonych przez kolegę Tomka Janiszewskiego, są tylko wyprowadzenia powiedzmy z drutu, mniejsza o to jak to wygląda od spodu.

Dla uzupełnienia, bo tego nie napisałem - filtry są zamontowane, radio działa, chcę tylko nastroić obwody p.cz.

Pytanie - który z rdzeni ferrytowych odpowiada za jaki obwód?

Patrząc na radio od tyłu i kręcąc (przykładowo) dolnym rdzeniem stroję obwód siatkowy, czy anodowy :?:

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Sporządź sobie najprymitywniejszy woltomierz w.cz., choćby z germanowej diody ostrzowej włączonej szeregowo z woltomierzem wskazówkowym, wlączaj toto na pierwotne obwody p.cz. (dioda do anody UCH21, miernik do jej zasilania), dostrój radio do silnej stacji (niekiedy może okazać się nią zagraniczna stacja krótkofalowa a nie nasza długofalowa) i kręcąc poszczególnymi rdzeniami zorientujesz się który co stroi. Gdy kręci się rdzeniem obwodu pierwotnego - występuje na nim ostre maximum napięcia przy dostrojeniu, gdy kręcony obwód okazuje się obwodem wtórnym - na sprzężonym z nim obwodzie pierwotnym pojawia się minimum (tzw. "dip" gdy obwód wtórny dostrojony jest do częstotliwości pobudzającej obwód pierwotny.
jaskie
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: jaskie »

Chyba jednak łatwiej zajrzeć ;-)
U mnie w Mazurze stwierdziłem namacalnie, że anodowy kubek jest na górze. Nie wiem, czy to żelazna zasada, ale sam bym tak zrobił, kierując się intuicją...
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Witam ponownie

Otworzyłem kubek, w przypadku Pioniera U2 jest tak jak to napisał kolega jaskie.
Obwód anodowy stroi się górnym rdzeniem.

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ