Dym z trafa sieciowego do JTM45
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dym z trafa sieciowego do JTM45
Cześć, to mój pierwszy post tutaj i chciałbym prosić o pomoc. Znalazłem wątek o sprawdzaniu trafa na zwarcie, ale wykonałem już kilka testów i pomiarów i chciałbym, żeby ktoś pomógł mi je zinterpretować. Zbudowałem klon JTM45 według layoutu z Ceriatone: http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg trafo sieciowe zostało dla mnie nawinięte na zamówienie. Problem polega na tym, że jak tylko włączyłem piec to jedna strona trafa (ta z pierwotnym i żarzeniem) zaczęła się grzać i lekko dymić, więc po jakichś dziesięciu sekundach wyłączyłem go. Zaznaczam, że było to pierwsze odpalenie, nie wywaliło też bezpiecznika. Czy to możliwe, żeby trafo tak szybko się usmażyło? Zmierzyłem wszystkie wyprowadzenia na samym odłączonym trafie i wyglądają tak:
między pierwotnym 230V-0V - 72R, nie ma zwarcia z przewodem PE. Czy to ma znaczenie który z dwoch przewodow pierwotnego podlaczam do gniazdka?
żarzenie niebieskie(3.15)-białe(0)-niebieskie(3,15): od niebieskiego do białego- 0.5R, od niebieskiego do niebieskiego tyle samo.
Anoda(Czarne 350V)-(białe 0v) -czarne(350V): czarne->czarne 107,4R, czarne->białe 56R
na żarzeniu 5V było 0,5R (szare->szare)
Nie ma żadnej ciągłości między uzwojeniami.
Zrobiłem też test z żarówką 40watt wpiętą szeregowo między kabel sieciowy a trafo, żarówka zapaliła się jasno, trafo nie grzało się co wg internetu wskazuje na zwarcie. Z kolei po podłączeniu samego trafa do prądu nic się nie grzeje, nic nie dymi, pierwotne daje normalnie 230V, anoda po 350V, ale żarzenie 2-3 na połówkach a przy zmierzeniu niebieskie->niebieskie waha sie od 3 do pieciu woltow i nigdy nie osiaga 6V. Żarzenie lampy prostowniczej 5V też daje tylko 4V. Według tej: http://www.geofex.com/ampdbug/pwrtrans.htm strony, wskazywałoby to na uszkodzony transformator. No nie bardzo chcę mi się wierzyć, że nowy transformator ma zwarcie, ale nie mogę się doszukać pomyłki w reszcie układu, mam już mętlik w głowie. Jeśli potrzeba jeszcze jakichś danych to chętnie podam. Pozdrawiam.
między pierwotnym 230V-0V - 72R, nie ma zwarcia z przewodem PE. Czy to ma znaczenie który z dwoch przewodow pierwotnego podlaczam do gniazdka?
żarzenie niebieskie(3.15)-białe(0)-niebieskie(3,15): od niebieskiego do białego- 0.5R, od niebieskiego do niebieskiego tyle samo.
Anoda(Czarne 350V)-(białe 0v) -czarne(350V): czarne->czarne 107,4R, czarne->białe 56R
na żarzeniu 5V było 0,5R (szare->szare)
Nie ma żadnej ciągłości między uzwojeniami.
Zrobiłem też test z żarówką 40watt wpiętą szeregowo między kabel sieciowy a trafo, żarówka zapaliła się jasno, trafo nie grzało się co wg internetu wskazuje na zwarcie. Z kolei po podłączeniu samego trafa do prądu nic się nie grzeje, nic nie dymi, pierwotne daje normalnie 230V, anoda po 350V, ale żarzenie 2-3 na połówkach a przy zmierzeniu niebieskie->niebieskie waha sie od 3 do pieciu woltow i nigdy nie osiaga 6V. Żarzenie lampy prostowniczej 5V też daje tylko 4V. Według tej: http://www.geofex.com/ampdbug/pwrtrans.htm strony, wskazywałoby to na uszkodzony transformator. No nie bardzo chcę mi się wierzyć, że nowy transformator ma zwarcie, ale nie mogę się doszukać pomyłki w reszcie układu, mam już mętlik w głowie. Jeśli potrzeba jeszcze jakichś danych to chętnie podam. Pozdrawiam.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Dym z trafa sieciowego do JTM45
Cos tu dziwnie wyglada. Jak szybko po podlaczeniu omomierza odczytales wynik pomiaru? Mierzac rezystancje uzwojen nalezy poczekac az wyswietlony wynik sie ustabilizuje. (dlaczego?)
72 omy na pierwotnym to tak 10x za duzo jak na TS do wzmacniacza 50W. Takze anodowe ma jakies 3x za duza rezystancje. Moim zdaniem ten transformator ewentualnie moglby pociagnac tylko sam przedwzmacniacz. Albo cos gdzies jest sknocone.
72 omy na pierwotnym to tak 10x za duzo jak na TS do wzmacniacza 50W. Takze anodowe ma jakies 3x za duza rezystancje. Moim zdaniem ten transformator ewentualnie moglby pociagnac tylko sam przedwzmacniacz. Albo cos gdzies jest sknocone.
Aleksander Niemand
Ok, faktycznie, pierwotne pokazuje ok 7-6R przy ponownym zmierzeniu. reszta jednak jest taka jak wcześniej.
kto ci robił te trafo? Trafo do wzmacniacza 50W musi mieć jakieś 120W. Sam je projektowałeś?
Trafo zamówiłem u Kaki i nie, nie projektowałem go sam, wysłałem mu layout i schemat i powiedziałem, że ma być do tego pieca.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
A czy ktos sprawdzil czy nie poknociles czegos w tym wzmacniaczu? Bo sam to juz tyle sie pewnie na to napatrzyles za juz nie widzisz. Czy te napiecia zarzenia mierzysz z lampami w gniazdach czy bez?
Co do transformatorow Kaki to te ktore dla mnie wykonal spelniaja specyfikacje 100% i sprawuja sie znakomicie. A sa to transformatory pod male co nieco wyzsze wymagania eksploatacyjne.
Co do transformatorow Kaki to te ktore dla mnie wykonal spelniaja specyfikacje 100% i sprawuja sie znakomicie. A sa to transformatory pod male co nieco wyzsze wymagania eksploatacyjne.
Aleksander Niemand
no napięcia miarzyłem na samym transformatorze, bez wzmacniacza, tylko to co trzeba było podpiete do masy i chassis. Nie chciałem mierzyć podłączonego, żeby nic dalej nie spalić, bo po paru sekundach już jest dymek. Co do sprawdzenia pomyłek, to niestety nie mam nikogo, kto mógłby to sprawdzić dlatego piszę w necie. Czytałem same dobre opinie o tych trafach dlatego szukam jakiegoś powodu. Czy mogę na powiedzmy 70% przyjąć, że jeśli samo trafo nie dymi to wszystko z nim w porządku? Jeszcze raz przejrzę cały mój piec, ale teraz robiłem sobie przerwę, bo tak jak mówisz, już bym i tak w tej chwili nie zauważył pomyłki.
Czołem,
odłącz trafo, zostaw samo pierwotne i włącz. Tylko uważaj, żeby żadne końcówki się nie dotykały. Daj znać co się dzieje.
odłącz trafo, zostaw samo pierwotne i włącz. Tylko uważaj, żeby żadne końcówki się nie dotykały. Daj znać co się dzieje.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Juz tak zrobiłem, pierwotne do gniazdka z bezpiecznikiem, PE do uziemienia, bezpiecznik sieciowy 2A zwłoczny, środkowe wyprowadzenia wtórnych też do ziemi, pierwotne daje normalnie 230, żarzenie 2-3V na połówce i 4-5V na całym, anoda normalnie tak jak ma być, po 350, żarzenie lampy prostowniczej ok 4V.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
A odlaczyles wtorne uzwojenia od reszty ukladu czy byly podlaczone do gniazd lamp?
Oraz: bateria w mierniku swieza?
Oraz: bateria w mierniku swieza?
Aleksander Niemand
Tak, bateria świeża, uzwojenia wtórne nie podłączone do reszty.
Edit: Za pierwszym razem podłączyłem pierwotne do gniazdka w jeden sposob i dymilo, a potem, przy mierzeniu samego trafa zamieniłem miejscami te dwa przewody i już nie dymiło (co prawda bez układu podłączonego dalej). Czy to ma znaczenie który koniec pierwotnego podłącza się do do którego bolca sieciowego?
Edit: Za pierwszym razem podłączyłem pierwotne do gniazdka w jeden sposob i dymilo, a potem, przy mierzeniu samego trafa zamieniłem miejscami te dwa przewody i już nie dymiło (co prawda bez układu podłączonego dalej). Czy to ma znaczenie który koniec pierwotnego podłącza się do do którego bolca sieciowego?
Ja coś czuję, że zatłukłeś już to trafo...
-
- 6250...9374 posty
Czy to była jedyna twoja dokumentacja do wykonania wzmacniacza czy też posiłkowałeś się schematem ideowym?Rolbista pisze:Zbudowałem klon JTM45 według layoutu z Ceriatone: http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
Jest nas dwóch...painlust pisze:Ja coś czuję, że zatłukłeś już to trafo...
Pokaż jakieś zdjecia wnętrza wzmacniacza.
Jakiego bolca?Rolbista pisze: Czy to ma znaczenie który koniec pierwotnego podłącza się do do którego bolca sieciowego?

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
- Thereminator
- 6250...9374 posty
No to już trzech... 

Ostatnio zmieniony śr, 7 listopada 2012, 00:07 przez Thereminator, łącznie zmieniany 2 razy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.