JOWISZ 04
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
JOWISZ 04
Witam
Pare dni temu sąsiadka za drobne naprawy podarowała mi telewizor "JOWISZ 04", wyprodukowany w styczniu 1981r. Odbiornik w sumie był mało używany, bo rodzina zamieszkała w innym mieście, a przyjeżdżała tylko na wakacje. W ubiegłym roku naprawiałem w tym telewizorku programator, musiałem przyznać, że obraz był bardzo dobry. Obecnie jednak jest tylko fonia, natomiast brak wysokiego napięcia, nie żarzy się katoda kineskopu, a po kilku minutach pracy zaczyna próbkować przetwornica. Z jednej strony trochę szkoda się go pozbyć, a z drugiej naprawa odchylania poziomego, czy przetwornicy jest w Jowiszach dosyć kłopotliwa. Może ktoś z Kolegów ma jakiś pomysł?
Pare dni temu sąsiadka za drobne naprawy podarowała mi telewizor "JOWISZ 04", wyprodukowany w styczniu 1981r. Odbiornik w sumie był mało używany, bo rodzina zamieszkała w innym mieście, a przyjeżdżała tylko na wakacje. W ubiegłym roku naprawiałem w tym telewizorku programator, musiałem przyznać, że obraz był bardzo dobry. Obecnie jednak jest tylko fonia, natomiast brak wysokiego napięcia, nie żarzy się katoda kineskopu, a po kilku minutach pracy zaczyna próbkować przetwornica. Z jednej strony trochę szkoda się go pozbyć, a z drugiej naprawa odchylania poziomego, czy przetwornicy jest w Jowiszach dosyć kłopotliwa. Może ktoś z Kolegów ma jakiś pomysł?
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Re: JOWISZ 04
mam taki sam problem z Jowiszem - przetwornica próbkująca, na razie leży sobie grzecznie na strychu i czeka.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ten telewizor ma przetwornicę SYNCHRONICZNĄ!!!
To oznacza że przetwornica pracuje synchronicznie z odchylaniem poziomym.
Jeżeli nie ma obrazu,być może siadł powielacz(częsta usterka po długiej odstawce).Odłącz powielacz s sprawdź czy jest WN.
Druga sprawa to elektrolity(lubią się rozformować) poza tym był to straszny szajs.
Najważniejsze jest to że ten TV ma odchylanie na tyrystorach, a tego typu układy psuły się wręcz nagminnie i na dodatek trudno dostać tyrystory(sam mam TV Graetz z 1976 roku i już 8 rok leży na stryczku i łażą po nim myszy,dlatego że rozsadziło tyrystor w zasilaczu,a debile w sklepach nie sprowadzają tyrystorów)
Na początek odłącz powielacz albo wymień(TPN 11 albo po przeróbkach TPN 31),potem sprzawdź elektrolity.
Ten telewizor ma przetwornicę SYNCHRONICZNĄ!!!
To oznacza że przetwornica pracuje synchronicznie z odchylaniem poziomym.
Jeżeli nie ma obrazu,być może siadł powielacz(częsta usterka po długiej odstawce).Odłącz powielacz s sprawdź czy jest WN.
Druga sprawa to elektrolity(lubią się rozformować) poza tym był to straszny szajs.
Najważniejsze jest to że ten TV ma odchylanie na tyrystorach, a tego typu układy psuły się wręcz nagminnie i na dodatek trudno dostać tyrystory(sam mam TV Graetz z 1976 roku i już 8 rok leży na stryczku i łażą po nim myszy,dlatego że rozsadziło tyrystor w zasilaczu,a debile w sklepach nie sprowadzają tyrystorów)
Na początek odłącz powielacz albo wymień(TPN 11 albo po przeróbkach TPN 31),potem sprzawdź elektrolity.
Niestety po odłączeniu powielacza nie pojawia się wysokie napięcie, bezpieczniki topikowe na płycie odchylania sprawne, na oko nic podejrzanego nie widać,tylko w filtrze zasilania wytopiony jeden z kondensatorów, ale to raczej bez znaczenia dla pracy odbiornika.Chyba na razie dam sobie z nim spokój. Mam już jednego "pułkownika", którego nie uruchomiłem ze względu na trudności ze zdobyciem tyrystora, a jest nim "Neptun501". Jego szeregowe zasilanie jest, jak mi się wydaje jeszcze bardziej niewdzięczne do napraw niż układy w "Jowiszu". Moim pierwszym kolorowym telewizorem był właśnie"Jowisz 04" i nie licząc paru drobnych usterek pracował niezawodnie kilkanaście lat, załatwiło go dopiero zwarcie w cewkach odchylania.
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witammeteor pisze:Niestety po odłączeniu powielacza nie pojawia się wysokie napięcie, bezpieczniki topikowe na płycie odchylania sprawne, na oko nic podejrzanego nie widać,tylko w filtrze zasilania wytopiony jeden z kondensatorów, ale to raczej bez znaczenia dla pracy odbiornika.Chyba na razie dam sobie z nim spokój. Mam już jednego "pułkownika", którego nie uruchomiłem ze względu na trudności ze zdobyciem tyrystora, a jest nim "Neptun501". Jego szeregowe zasilanie jest, jak mi się wydaje jeszcze bardziej niewdzięczne do napraw niż układy w "Jowiszu". Moim pierwszym kolorowym telewizorem był właśnie"Jowisz 04" i nie licząc paru drobnych usterek pracował niezawodnie kilkanaście lat, załatwiło go dopiero zwarcie w cewkach odchylania.
Sprawdż w bloku zasilacza rezystor na płytce ceramicznej,diody po wtórnej stronie trafa przetwornicy.Najprościej byłoby podstawić cały blok,a nawet tylko moduł stabilizacji MN.Ważną rzeczą jest ustawienie napięcia +240V.
W bloku odchylania sprawdż czerwone kondensatory poliestrowe,często dostawały zwarcie,czy przerwę,nieraz widać przytopioną końcówkę.Jeśli próbkuje po kilku minutach,sprawę załatwił by oscyloskop+ serwisówka Jowisza 04
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 3125...6249 postów
Z powyższego opisu wynikałoby że uszkodzenie masz w bloku odchylania. Zmierz napięcia wychodzące z przetwornicy na wtyku 3N3 oraz po wyjęciu tego wtyku. Jeżeli napięcia prawidlowe to sprawdź w bloku odchylania kondensatory 2C112, 2C109, 2C104 (puste) oraz 2C109, 2C111 (zwarte).meteor pisze: jest tylko fonia, natomiast brak wysokiego napięcia, nie żarzy się katoda kineskopu, a po kilku minutach pracy
Sprawdź tyrystory 2TH101, 2TH102 (BTP127, BTP129). Również trafo wysokiego mogę podejrzewać. Przed przystąpieniem do naprawy radziłbym wyjąć blok odchylania i dokładnie odkurzyć a następnie obejrzeć pod kątem zimnych lutów przy elementach które się mocno nagrzewały.
Wstawiony jest dekoder PAL ?meteor pisze: musiałem przyznać, że obraz był bardzo dobry.
Witam.
Dziękuję Kolegom za sugestie i rady.Rezystory na płytce ceramicznej i diody w zasilaczu są sprawne,Napięcie ustawiłem na 240V bo było 265V.Kondensatory poliestrowe sprawdzone ale tylko na zwarcie omomierzem, napięcia na 3N3 przy właczonym wtyku; styki 2 i 3- 350V 4 i 5- 0V 6-14V, Po odłaczeniu tak często próbkuje przetwornica że nie da się zmierzyć, może dlatego że nie dostaje impulsów z generatora "H". Pozostały do sprawdzenia tyrystory i travo VN ale brakło mi na to czasu.Powielacz założony TPN 30 z datą 1997rok, dekoder PAL jest zamontowany (układ TDA4510 plus dwa scalaki).
Dziękuję Kolegom za sugestie i rady.Rezystory na płytce ceramicznej i diody w zasilaczu są sprawne,Napięcie ustawiłem na 240V bo było 265V.Kondensatory poliestrowe sprawdzone ale tylko na zwarcie omomierzem, napięcia na 3N3 przy właczonym wtyku; styki 2 i 3- 350V 4 i 5- 0V 6-14V, Po odłaczeniu tak często próbkuje przetwornica że nie da się zmierzyć, może dlatego że nie dostaje impulsów z generatora "H". Pozostały do sprawdzenia tyrystory i travo VN ale brakło mi na to czasu.Powielacz założony TPN 30 z datą 1997rok, dekoder PAL jest zamontowany (układ TDA4510 plus dwa scalaki).
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witam
Napięcie zasilacza +240V ustawisz prawidłowo po uruchomieniu bloku odchylania,teraz brak obciążenia od linii.Trafo WN, nie uszkadzało się zbyt często,raczej podstaw na chwilę luzem,na przewodach tyrystor BTP129/750 V,dobrze byłoby jednak sprawdzić pojemność podanych przez Kol. telewizorka kondensatorów.No nie da się uruchamiać sprzętu bez pomiaru pojemności !.Multimetr z zakresem C do 200uF zupełnie wystarcza na podstawowe naprawy.Życzę powodzenia w działaniu.
Napięcie zasilacza +240V ustawisz prawidłowo po uruchomieniu bloku odchylania,teraz brak obciążenia od linii.Trafo WN, nie uszkadzało się zbyt często,raczej podstaw na chwilę luzem,na przewodach tyrystor BTP129/750 V,dobrze byłoby jednak sprawdzić pojemność podanych przez Kol. telewizorka kondensatorów.No nie da się uruchamiać sprzętu bez pomiaru pojemności !.Multimetr z zakresem C do 200uF zupełnie wystarcza na podstawowe naprawy.Życzę powodzenia w działaniu.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty