Przester DIY do rzucania gruzem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Przester DIY do rzucania gruzem
A po co Reconowi przestery do metalu? To zdaje sie nie jego bajka.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Myślę że zawarł odpowiedź w pierwszym poście... dla mnie rzucanie gruzem = metal, ale może mam mylne wyobrażenie.
też jestem spokojny, ale te układy nie zapewnią na kanale czystym "rzucania gruzem" to są układy do kanałów przesterowanych. Trzymajmy się tematu. Jeśli nie potrafisz tego nie doradzaj.Kazimierz pisze:Wystarczy tyle co jest. Być może nie każdy da sobie radę z tak prostymi układami ale o Recona jestem spokojny
-
- 625...1249 postów
Proponuję aby się jednak nie wymądrzać i nie próbować decydować za Recona co ma zrobić. Chodzi o to aby pokazać mu kilka propozycji do wyboru. W tej dziedzinie nie ma jednej mądrości uniwersalnej i każdy szuka swojego brzmienia. Czasami bardzo długo. Dlatego na pewno na wypróbowaniu jednej, dwóch czy więcej kostek się nie skończy.
pozdrawiam
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzięki wszystkim za propozycje i pomoc
Ciężko opisać tak naprawdę jakiego przesteru potrzebuje, na 100% silnego, dającego sustaine'a i podbijającego niuanse grane na gitarze, tak jak pisałem: kanał red z x88r był dla mnie ideałem tego, rozkręcony na 80% gain dawał sporą dawkę gruzu, ale też przesterem metalowym nie można tego było nazwać
Dodajmy do tego, fakt, że używam jako humbuckera model emg dedykowany na pozycję neck, a więc nie na tyle silny co by się mogło wydawać. Teraz duże nadzieje wiążę z dr boogie, w sumie zrobienie go nie wyniesie mnie więcej niż 15zł więc jak się nie spodoba to będę dalej szukał.
EDIT: Ja jestem szczęściarzem, który odnalazł TO brzmienie w atomie z modem na mid boosta dopalonym ODC Fulltone'a lub dopałką CAE. Chodzi mi teraz tylko o to bym dzięki kostce mógł się do tego lekko zbliżyć na jamm sessions, na które z oczywistych powodów heada nosić nie będę

EDIT: Ja jestem szczęściarzem, który odnalazł TO brzmienie w atomie z modem na mid boosta dopalonym ODC Fulltone'a lub dopałką CAE. Chodzi mi teraz tylko o to bym dzięki kostce mógł się do tego lekko zbliżyć na jamm sessions, na które z oczywistych powodów heada nosić nie będę

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Witam , myślę że sansamp gt-2 będzie najlepszym i najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem , możliwości brzmieniowe jakie można uzyskac są niebywałe . Dr boogie jest sztywny , gra agresywnie , ale jednolicie i przewidywalnie . Regulacja za wiele nie pomaga . Mając dobre przetworniki z sansampem można naprawdę wiele - oczywiście układ trzeba wykonać wg znanych reguł . Większość osób nie zgłębiła tematu i nie wie że trzeba użyć odpowiednią kombinację opamów , czyli 1 TL072 i 3 kolejne to tlc2262 . To klucz do odpowiedniego dźwięku
. Dobrą alternatywą może byc xxl też firmy tech21 - na ytubie są ciekawe próbki . Kolejnym ciekawym efektem może być dod grunge ( lub grunge zone ) - tutaj wiele siary , bardzo agresywny przester .
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Też oddaję głos na SanSampa.
Dr Boogie zrobiłem, pograłem i rozmontowałem. Nie dorasta to do pięt SanSampowi, którego używam również jako booster i sprawuje się wysmienicie.
W Sansampie u mnie siedzą kolejno: TLC2272, TLC2272, TLC2272 i TL062. Zrobiłem wg oryginalnego schematu i wg tego: http://www.sugardas.lt/~igoramps/sagt2.gif
Ten drugi bardziej mi podszedł. Płytkę zaprojektowałem sam, przełączniki są wlutowane w PCB, więc uciążliwe lutowanie kabelków odpadło.
Dr Boogie zrobiłem, pograłem i rozmontowałem. Nie dorasta to do pięt SanSampowi, którego używam również jako booster i sprawuje się wysmienicie.
W Sansampie u mnie siedzą kolejno: TLC2272, TLC2272, TLC2272 i TL062. Zrobiłem wg oryginalnego schematu i wg tego: http://www.sugardas.lt/~igoramps/sagt2.gif
Ten drugi bardziej mi podszedł. Płytkę zaprojektowałem sam, przełączniki są wlutowane w PCB, więc uciążliwe lutowanie kabelków odpadło.
-
- 15...19 postów
A co powiesz na takiego łamańca.
http://www.youtube.com/watch?v=E6BWa9q6WsU
http://www.youtube.com/watch?v=E6BWa9q6WsU
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ale z tego co widzę, to on ma też symulację kolumn, mikrofonu itp, czyli jest tak jakby też samodzielną jednostką. czy to nie będzie przeszkadzało gdy będę go stosował jako normalną kostkę do ampa na cleanie?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Żaden problem - można przecież pominąć stopnie z symulacją.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
W takim razie może faktycznie zrobię go
Problem tylko jak widzę jest z tymi przełącznikami... nigdzie nie mogę znaleźć przełączników o takim układzie pinów jak w layoucie z tonepada

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przełączniki do swojego GT-2 kupowałem w Cyfronice.
Przed lutowaniem warto sprawdzić miernikiem, jak łaczone są styki w poszczególnych pozycjach przełącznika. W moich wyszło, że kolejnosć pinów w każdym rzędzie przełącznika (zgodnie z numeracją na schemacie z Tonepad) to 1-0-2-3.
Przed lutowaniem warto sprawdzić miernikiem, jak łaczone są styki w poszczególnych pozycjach przełącznika. W moich wyszło, że kolejnosć pinów w każdym rzędzie przełącznika (zgodnie z numeracją na schemacie z Tonepad) to 1-0-2-3.
http://allegro.pl/przelacznik-suwakowy- ... 79923.html
Jeżeli po zmontowaniu układu poczuje się za małą ilość bassu warto zwiększyć kondensatorek 100n przed korektorem( a za IC4a ) na np na wartość 220n , 470n . Jak ktoś gra "metala" ( tym bardziej na niskim stroju i dropie) na pewno taka modyfikacja się przyda . Sprawdzane organolepytycznie jak i w elektronicznym symulatorze multisim

Jeśli będziesz robić własne PCB to możesz użyć dip switcha jak w wersji classic, no i do tego dołożyć jeszcze jakieś efekty albo np. pominięcie jakiejś kombinacji.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł