ECL86, a PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
ECL86, a PCL86
Proszę o poradę bardziej doświadczonych Kolegów:
jakie są różnice pomiędzy tymi lampami?
Chodzi mi o dźwięk, odsłuch...
-
- 375...499 postów
Re: ECL86, a PCL86
To są jednakowe lampy za wyjątkiem żarzenia. Na tym forum generalnie nie dostaniesz opisu, jak "lampa brzmi", tylko informację na temat pasma przenoszenia, osiąganej mocy, poziomu zniekształceń, bo takie parametry są możliwe do zmierzenia 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Dzięki.
Wszystko rozumiem, tyle że post traktuje (w głównej mierze) o róznicach pomiędzy lampami (tudzież innymi komponentami) jednego typu, ale za to różnych producentów.
Mnie generalnie chodzi o różnice pomiędzy dwoma innymi typami lamp.
Jeżeli nie ma słyszalnych różnic -> wystarczy to napisać

Pzdr.
A.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Jak już powyżej napisał kol. Krzysiek16, ECL86 i PCL86 to ta sama lampa, tylko z innym żarzeniem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Myślę, że nie ma ale mogę to sprawdzić na trafach TG2, bo na takowych mam zbudowany wzmcz.Fafikdog pisze:Proszę o poradę bardziej doświadczonych Kolegów:
Wystarczy tylko podać wyższe napięcie żarzenia aby sprawdzić czy na słuch da się to usłyszeć.
Tak jak napisali koledzy różnic innych niż napięcie żarnika nie ma.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Dzięki.djivo pisze:Myślę, że nie ma ale mogę to sprawdzić na trafach TG2, bo na takowych mam zbudowany wzmcz.Fafikdog pisze:Proszę o poradę bardziej doświadczonych Kolegów:
Wystarczy tylko podać wyższe napięcie żarzenia aby sprawdzić czy na słuch da się to usłyszeć.
Tak jak napisali koledzy różnic innych niż napięcie żarnika nie ma.
-
- 375...499 postów
A ile sztuk tych lamp sprawdzisz? Bo ja jestem w stanie sprawdzić, że PCL86 brzmi inaczej, niż PCL86.
- jacekk
- 1250...1874 posty
ECL 86 też potrafi grać inaczej niż ECL 86
Ale ogólnie na popularnych TG z odzysku różnic nie ma w niczym. Obie grają tak samo ładnie i nie sposób odróżnić ECL od PCL. .

Możesz rozwinąć bo testowałem różne o podobnej ch-e i wynik był niezauważalny.jacekk pisze:ECL 86 też potrafi grać inaczej niż ECL 86Ale ogólnie na popularnych TG z odzysku różnic nie ma w niczym. Obie grają tak samo ładnie i nie sposób odróżnić ECL od PCL. .
OD Telefunken po RFT Siemens Polamp Miniwatt.
Może na coś nie zwróciłem uwagi..?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
- jacekk
- 1250...1874 posty
Chodzi o podstawowe parametry lampy. Wiadomo że nowa lampa ze 100% emisją będzie grała inaczej niż taka z emisją 50%. Miałem parę ECL i PCL wszystkie nowe i w jednym wzmacniaczu w jednym kanale była E w drugim kanale P i nie dało się usłyszeć różnicy. Więc E powędrowały do radia a P zostały w wzmacniaczu.
Tak swoją drogą, duży wpływ na "odsłuch" ma podejście słuchacza. Jeśli ktoś się napali na jakąś firmę, serię czy nawet rok produkcji to dla niego będzie ona lepiej "grała" mimo że w rzeczywistości może być odwrotnie. W tym jest więcej autosugestii niż prawdy. Ile to razy słyszałem od jednego zakręconego audiofila (
) że lampy z krzywym getterem dają bardziej pochyłą scenę.. Cokolwiek by to nie znaczyło.
Tak swoją drogą, duży wpływ na "odsłuch" ma podejście słuchacza. Jeśli ktoś się napali na jakąś firmę, serię czy nawet rok produkcji to dla niego będzie ona lepiej "grała" mimo że w rzeczywistości może być odwrotnie. W tym jest więcej autosugestii niż prawdy. Ile to razy słyszałem od jednego zakręconego audiofila (