pięknie dziękuje za wyjasnienie i schemat.Razor89 pisze:Musisz odłączyć rezystor siatki drugiej od zasilania i podłączyć tak jak na schemacie. Linie obok rezystora siatki się krzyżują, nie łączą.
Atom 5W - mały problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Atom 5W - mały problem
witam. przelutowałem zasialnie siatki drugiej lampy mocy bezpośrednio na kodensator w drugin stopniu preampu tak jak koledzy poradzili. brum zniknął, jedyne co zostało to tylko szum. czy ten szum moze byc spowodowany, ze wlutowałem rezystory węglowe? wszystkie rezystory 2W są metalizowane a reszta jest zwykła węglowa. czy moze taki urok lamp że poprostu szumią?
Ostatnio zmieniony śr, 10 października 2012, 20:12 przez jawor4x4, łącznie zmieniany 1 raz.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
lapy?
Tak, to wina rezystorów węglowych, nie wiem gdzie dzisiaj dostałeś węglowe 1W, no ale cóż...
Ja osobiście preferuję Metal-film, z prostego powodu-nie brudzą się (są jakby polakierowane, a metal oxide są chropowate i ślady po np. kalafonii zostają)
szczególnie warto by wymienić chociaż 1M na metalizowane, 330k 220k i 100k też nie zaszkodzi, reszta może zostać.
Tak, to wina rezystorów węglowych, nie wiem gdzie dzisiaj dostałeś węglowe 1W, no ale cóż...
Ja osobiście preferuję Metal-film, z prostego powodu-nie brudzą się (są jakby polakierowane, a metal oxide są chropowate i ślady po np. kalafonii zostają)
szczególnie warto by wymienić chociaż 1M na metalizowane, 330k 220k i 100k też nie zaszkodzi, reszta może zostać.
-
- 375...499 postów
Ale trzeba powiedzieć, że choćbyś wszystkie rezystory powymieniał na niskoszumne, to lampy same z siebie też troszkę szumią, nic na to nie da się poradzić.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Szumią, ale nie na tyle żeby to było uciążliwe..
więc bede musiał zakupić rezystory metalizowane i powymieniać.