Dwukanałowy wzmacniacz gitarowy - RB?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Re: Dwukanałowy wzmacniacz gitarowy - RB?

Post autor: Red_Bullet »

Witam ponownie. Jak zwykle plan się posypał przez banalne sprawy (praca, życie) i prace stanęły. Na szczęście skończyłem z trójzmianowym systemem pracy i coś zacząłem robić. Żarzenie lamp mam już rozwiązane (nawet sobie schemacik w Eagle narysowałem w ramach wprawki). Pozostaje teraz zasilanie anodowe. Tutaj mam mały zgryz. Schemat którym się podpieram uwzględnia trafo ze środkowym odczepem. Oczywiście mój TS40 takiego czegoś nie posiada. W związku z tym moje pytanie brzmi: czy mogę na "chama" zamiast BY229 dać zwykły mostek prostowniczy, przed mostek dać włącznik, a resztę zostawić tak jak jest? Na razie nie wnikam w temat rezystorów (trafo będzie dawało po wyprostowaniu ok. 370V), jak za mało przysiądzie to wtedy będę się martwił. Chodzi mi o samą ideę - czy to ma prawo działać
Załączniki
anode.gif
anode.gif (3.83 KiB) Przejrzano 166 razy
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Skoro nie masz trafa z odczepem, to nie ma innej opcji niż mostek. Proste i logiczne.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Podziękował bardzo. Dzisiaj może podłączę lampy do zasilacza i zmierzę spadki napięcia na żarzeniu (ot tak dla zaspokojenia własnej ciekawości).

Rozumiem że u mnie zasilanie anodowe będzie wyglądało mniej więcej tak.
Załączniki
zasilacz - sekcja anodowa
zasilacz - sekcja anodowa
Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Witam ponownie.

Walczę dalej ze wzmakiem mimo chronicznego braku czasu. Szaskę zrobił mi znajomy. Wielkie bydle (chyba z 80x30), taki kawałek blachy był dostępny (odpad) a nie chciał ciąć. Jak pogoda dopisze to w tym tygodniu skończę szlifować (dzisiaj mnie deszcz pogonił). Teraz biorę się za bebechy. Nie ukrywam że podpieram się tym preampem. Końcówka SE na EL84. Pytanie brzmi, czy w preampie kondensatory na dać na 250V, czy na wyższe? Gdzie dostać elektrolit 0.022uF który występuje na schemacie? Jakby ktoś linkiem poratował (chodzi o wygląd). Na jakie napięcie dać kondensatory w katodach lamp preampu. To chyba tyle na razie.

Dziękuję i pozdrawiam.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

AD1) Wielu ci powie, żeby dać na wyższe. Ja ci powiem, że na 250V wystarczą.
AD2) To nie musi być elektrolit. Zwykły 22nF/250V wystarczy
AD3) na 25V wystarczą.
ODPOWIEDZ