Atom 5W - mały problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Atom 5W - mały problem
Witam wszystkich miłośników techniki lampwej jest to moj pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałosc.Złozyłem sobie wzmaciacz giatrowy atom 5w na płytkach projektu Marvela.Wszystko jest jak najbardziej ok chociaz kilka błędów popełniłem, jest to moj pierwszy wzmacniacz na lampach. Pierwszym błędem było zastosowanie rezystorów węglowych tych wszystkich poniżej 2w.Drugim błedem było podłączenie wyjścia wzmacniacza z gniazem jack przewodem nieekranowanym(jutro zmienie na ekranowany). Po uruchomieniu wzmacniacza odpalił bez czegolnych problemów, jedyny problem jaki sie pojawia to pisk po odkręceniu gain i volume powyzej 50%(wyjscie oczywoscie zwarte do masy) czy to moze być spowodowane tym nieekranowanym przewodem na wyjsciu? czy moze jakąś inną sprawą? mam tez prosbę to was, czy napięcie na lampach miezy sie miedzy anodą i katodą czy anodą i masą? jakie wykonac pomiary tego wzmacniacza?Ponizej fotki. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.
Re: Atom 5W - mały problem
Na pisk spróbuj zamienić kabelki do pierwotnego* uzwojenia transformatora głośnikowego i ogólnie puść te kable skrętką.
Ostatnio zmieniony pn, 1 października 2012, 18:11 przez mice.co, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaekranuj lampy, oraz kabel łączący anodę z trafem.
zrobiłem skrętke przewodów od anody do trafa wyjsciowego i jak ręką odjął. zro pisku. dziękuje za pomoc. a co do pomiarów miedzy którymi koncówkami na lampie pomierzyć napięcia???? jak złoze ten wzmacniaczyk do końca zrobię obudowe to zaprezentuje w całej okazałosci. pozdrawiam.painlust pisze:Zaekranuj lampy, oraz kabel łączący anodę z trafem.
Jak działa to po co mierzyć?
w sumie racja jak działa po co mierzyć. jako ze jest to moja pierwsza konstrukcja lampowa i mysle ze nieostatnia przydała by sie wiedza na rzyszłość przy innych konstrukcjach. jak to mówią nauka to potęgi kluczpainlust pisze:Jak działa to po co mierzyć?

Pewnie dla ciekawości i jakby nie było jakiegoś doświadczenia . Zawsze trzeba pamiętać o ostrożności przy takowych pomiarach , jak kto ktoś napisał zawsze 2 rękę mieć w kieszeni - czy jakoś tak .painlust pisze:Jak działa to po co mierzyć?
Gratuluję autorowi konstrukcji , jak na początek wygląda bardzo elegancko , wręcz profesjonalnie . Jakby zrezygnować z tych połączeń na śrubkę i dać np: punkty lutownicze , turety bądź oczka było jeszcze lepiej (łądniej ale nie ŁATWIEJ

zgadza sie, dla ciewawosci i doswiadczenia. poprostu próbuje przyswoic wiedze na temat lamp zeby na przyszłosc wiedziec.bulabla pisze:Pewnie dla ciekawości i jakby nie było jakiegoś doświadczenia . Zawsze trzeba pamiętać o ostrożności przy takowych pomiarach , jak kto ktoś napisał zawsze 2 rękę mieć w kieszeni - czy jakoś tak .painlust pisze:Jak działa to po co mierzyć?
Gratuluję autorowi konstrukcji , jak na początek wygląda bardzo elegancko , wręcz profesjonalnie . Jakby zrezygnować z tych połączeń na śrubkę i dać np: punkty lutownicze , turety bądź oczka było jeszcze lepiej (łądniej ale nie ŁATWIEJ) .
Przydało by się opaskami spiąć przewodziki ładnie , to już by było naprawdę cudnie i prowadzić je : pod kątem prostym , prostopadle bądź też równolegle do elementów w płytce - proszę tak zrobić efekt i zadowolenie będzie bardzo widoczne ,.
. Zaskakująco dobrze wygląda obudowa , wręcz industrialowo z tymi śrubkami , niczym czołg lub jakaś stara maszyna - zaproponował bym zrobienie na tym już teraz napisów . Na aluminium łatwo je zrobić efekt jest "zacny " dodaje zdjęcie mojego wytworu
Gratuluję jeszcze raz i pozdrawiam .
witam. mam jeszcze jeden mały problemik ze swoim atomem. w głośniku słychac brum. nie za wielki ten brum ale jest. ale gdy wyłącze wyłącznikiem napięcie anodowe a napięcie zazenia jest załączone to brum znika. domyslam sie ze to jest jakies zakłucenie od napięcia anodowego. jak to zlikwidowac jeszeli wogole sie da? proszę o jakies rady.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Może by tak logicznie pomyśleć, w sumie ostatnio to cenna umiejętność...
Brum z anodowego--->słaba filtracja--->dodatkowy kondensator--->brumi dalej?(tak-dodatkowy kondensator)--->nie
Bulabla jak zrobiłeś takie napisy?
Brum z anodowego--->słaba filtracja--->dodatkowy kondensator--->brumi dalej?(tak-dodatkowy kondensator)--->nie
Dziękuje za za radę. Pokąbinuje z kondensatorami w wolnej chwili.No napisy kolego Bulabla tez mi sie podobają. Mi to wygląda na trawienie. Moze laserem robione?AndrzejJ pisze:Może by tak logicznie pomyśleć, w sumie ostatnio to cenna umiejętność...
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Sprobuj tez przelutowac zasilanie siatki drugiej na elektrolit przy ostatnim stopniu preampu. Powinno pomoc a nie trzeba pchac wiekszego elektrolitu.
Właśnie czytałem o tym ale niejestem w tym za bardzo biegły to moja pierwsza konstrukcja wiec jesli mozesz zaznacz mi na schemacie co gdzie przelutowac.(schemat w załączniku)federerer pisze:Sprobuj tez przelutowac zasilanie siatki drugiej na elektrolit przy ostatnim stopniu preampu. Powinno pomoc a nie trzeba pchac wiekszego elektrolitu.
- Załączniki
-
- Atom_EL84_SCHEM.pdf
- schemat
- (26.18 KiB) Pobrany 160 razy
- Razor89
- 500...624 posty
Musisz odłączyć rezystor siatki drugiej od zasilania i podłączyć tak jak na schemacie. Linie obok rezystora siatki się krzyżują, nie łączą.