Co to za złącze?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Co to za złącze?

Post autor: fugasi »

Jak się nazywa tego rodzaju złącze i gdzie jest stosowane?Jak widać to coś w rodzaju goldpinów, tyle że "żeńskie". Można wykorzystać jako mikrostyki do własnej roboty gniazdek.
Załączniki
zlacze.jpg
zlacze.jpg (25.12 KiB) Przejrzano 291 razy
_
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Re: Co to za złącze?

Post autor: GeTe »

Listwa tulipanowa lub tulejkowa lub precyzyjna lub podstawka SIL (w TME)
akim

Post autor: akim »

Fugasi, jest to podstawka precyzyjna jednorzędowa.

Ja ją stosuję jako podstawkę pod mikroprocesory Atmela AVR. Jest na tyle trwała, że może być spokojnie wykorzystywana na przykład w programatorze, gdzie często są wymianiane układy scalone.

Kupuje się ją na sztuki, ale jest łatwołamliwa. Więc można ja dostosować do każdych warunków.

Podstawkę można kupić np. od użytkownika "lisiu" na Allegro, albo w sklepie "lispol.com" (to ta sama firma)

Bezpośredni link do sklepu:

http://lispol.com/p/1355/Podstawka%20pr ... 20r:2.54mm
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Tak jak wspomniał Kolega GeTe takie gniazdka stosowane są w podstawkach do układów scalonych, praktycznie od 14 do 40 nóżek - takie przynajmniej mam. Niestety :( , a może na szczęście :) - zależy - nie nadają się na złącza, ponieważ na wewnętrznych ściankach mają takie jakby zadziory, utrudniające wyjęcie układu z podstawki, za to zapewniające pewny kontakt. Bosch stosował takie podstawki w swoich magnetowidach, ponieważ niektóre kości, np. Texas Instruments miały srebrzone nóżki, które pokrywały się z czasem warstwą siarczku srebra (taki czarny nalot) i można było dostać kota, szukając uszkodzenia. Najprościej - wysunąć płytkę z kosza i wsunąć ją uderzeniem pięści. Natomiast te podstawki "skrobały" nóżki kości i było OK.
Poza tym w urządzeniach mocno się grzejących i często wyłączanych, ze zwykłych podstawek (takich z blaszkami sprężystymi) kości wyłaziły - dosłownie - powodowały to zmiany temperatury. Wtedy pomagało wyginanie płytki po przekątnej. Wiem, że to brzmi jak bajka o żelaznym wilku, ale mam za sobą prawie 40 lat pracy przy takich urządzeniach :wink: .
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Cóż, szkoda że one takie nietypowe. Ale przynajmniej dowiedziałem się ciekawych rzeczy. Dzięki! :)
_
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Ja robiłem "podstawki" do 12Ż1Ł z "pinów" wybebeszonych z gniazd żeńskich Cannon DB9 , DB15 , DB25 itd. Gniazda były śmieciowe że tak powiem, często leżą na bazarach w groszowych cenach, szczególnie te nie typowe DB15, DB32, DB44, DB50, DB62.
Jak założy się termokurczki to można robić pojedyncze przewody rozłączane.

Obecnie zwą się złącza d-sub.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Jeśli ktoś jest w potrzebie , to mam ok 20 szt , 32 piny....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Paniki »

Ja tam bez problemu kupiłem w elektronicznym takie za chyba 4zł za 40 pinów, Unitrowskie ;)
ODPOWIEDZ