Peavey Valveking
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Peavey Valveking
Tak, to jest dokładnie to.
No tak, ale Valveking ma 4 lampy, a tu masz balans dla strony gdzie masz po dwie lampy na stronę... Lampy mogą być rozjechane nawet w parze obsługującej stronę.
Nie mówimy o tym samym Valvekingu.
Valveking 112 o mocy 50W 2x 6L6GC
Valveking 112 o mocy 50W 2x 6L6GC
Musiałbym go mieć na warsztacie aby ocenić dlaczego jest jak jest. Według mnie prądy spoczynkowe nie są ustawione jednakowo i tyle.
Racja- źle złożony układ regulacji balansu... 

Po ustawieniu prądów spoczynkowych nadal jest całkiem niezły brum. Aktualnie szukamy pętli mas. Tworzona jest ona chociażby przez gniazda, które wszystkie są podpięte do chassis.
wstawiłeś rezystor tam gdzie go nie powinno być i brum ustał, a teraz wydaje ci się, ze masz pętle mas? Ja bym na twoim miejscu raczej zmierzył prądy o których wspominałem...
Ten rezystor co wstawiliśmy tam gdzie go nie powinno być już dawno wywaliliśmy bo to faktycznie był głupi pomysł, prądy spoczynkowe są ustawione jednakowo i z tego co wiem jeśli było by to ustawione nieprawidłowo to powinien pojawiać się brum 100Hz, a to jest ewidentnie brum zasilania, bo przy wyłączonym wzmacniaczu trafo zasilający wydaje ten sam dźwięk jak się ucho przystawi. No i układ regulacji napięcia i balansu biasu jest już na 100% zrobiony poprawnie.
Edit:
Oraz zauważyłem, że przewody od przełącznika STANDBY wprowadzają także zakłócenia, więc kabel jest teraz ekranowany, zmniejszyło to brum, jednak dalej jest za głośny.
Edit:
Oraz zauważyłem, że przewody od przełącznika STANDBY wprowadzają także zakłócenia, więc kabel jest teraz ekranowany, zmniejszyło to brum, jednak dalej jest za głośny.
a tak przy okazji... jaki macie ustawiony ten prąd spoczynkowy per lampa?
35mA z dokładnością do 0.002
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
"Brum zasilania" w zasilaczu pełnookresowym też ma 100Hz.Rime pisze:powinien pojawiać się brum 100Hz, a to jest ewidentnie brum zasilania
Ale to dopiero po wyprostowaniu, ja mówię o tym dźwięku jakie trafo podłączone do sieci wytwarza.