Atom baj mi...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Re: Atom baj mi...
Ok dzięki.
No pewien nie jestem, ale zawsze możesz troszkę zeszlifować i wydłużyć :d
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Żeby nie robić nowego wątku i zaśmiecać forum:
Wspomagając się PCB atoma 5W narysowałem PCB pod JCM800 5W, pominąłem wejście low impedance, żarzenie osobno skrętką.
PCB poprawnie narysowałem?
Przesunąłem C1 trochę w dół, tak że sygnał pod rezystorami nie jest jeszcze oddzielony, myślę że powinno to chociaż minimalnie zmniejszyć wzbudzenia?

Wspomagając się PCB atoma 5W narysowałem PCB pod JCM800 5W, pominąłem wejście low impedance, żarzenie osobno skrętką.
PCB poprawnie narysowałem?
Przesunąłem C1 trochę w dół, tak że sygnał pod rezystorami nie jest jeszcze oddzielony, myślę że powinno to chociaż minimalnie zmniejszyć wzbudzenia?

-
- 125...249 postów
Bałbym się iskrzenia pomiędzy padami od złącza X3. W ogóle niepotrzebnie poprowadziłeś tak szerokie ścieżki po całych padach, wystarczy je przecież tylko na nie częściowa nasunąć. Jaki w rzeczywistości tam będzie odstęp? 2mm?
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
- Razor89
- 500...624 posty
Na PCB dodaj jeszcze miejsce na kondensator w katodzie lampy mocy.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Zrobione i dodane.
Teraz jest około 2,5mm.
Jutro będę trawił PCB, jak wszystko będzie ok może zrobię parę więcej
Przewidywana też jest wersja z 6P1P w dalszej przyszłości.
Teraz jest około 2,5mm.
Jutro będę trawił PCB, jak wszystko będzie ok może zrobię parę więcej

Przewidywana też jest wersja z 6P1P w dalszej przyszłości.
- Razor89
- 500...624 posty
Jeszcze jedna sprawa. Napisałeś, że żarzenie będziesz prowadził skrętką. Może wygodnie by było wyprowadzić pady na PCB do wlutowania przewodów. W PCB do mojego atoma było tak zrobione i montowało się to bardzo wygodnie 

- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Złącza też zajmują miejsce, i robi się zbyt gęsto, na początku tak zrobiłem ale potem usunąłem.
Acha, no i lampy preampu to 6n2p, dlatego 9 nóżki podłączone do masy.
Acha, no i lampy preampu to 6n2p, dlatego 9 nóżki podłączone do masy.
- Razor89
- 500...624 posty
Koło pinu 4 i 5 jest jeszcze dużo miejsca. Wystarczy zaraz za podstawką dać pole lutownicze. Przewody potem w to miejsce wlutować.
Można tak jak na rysunku:
Można tak jak na rysunku:
- Załączniki
-
- żarzenie.jpg (16.87 KiB) Przejrzano 1140 razy
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ja nie robiłem nigdy lampowych wzmacniaczy na PCB, więc mam pytanie - czy masa do kondensatorów filtrujących zasilanie kolejnych stopni może być tak poprowadzona? Jako "odnoga" masy? Wiem z doświadczenia (niezbyt wielkiego i dawnego, ale zawsze) że masy to spory problem - czy tu będzie OK?
- Razor89
- 500...624 posty
W płytce do atoma którą zaprojektował Marvel tak było. W moim atomie jest podobnie i nie sprawia problemów. Nie jestem jednak ekspertem od PCB 

- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Nie jest to odnoga, tylko szyna masy w kształcie litery U, w atomie jest tak, i w głośniku zero przydźwięku nawet przy rozkręconym na max wzmacniaczu.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Myślę, że raczej żadnych problemów nie powinno być, ale jakoś tak odruchowo mi się to nie spodobało... Niby prądy tam są żadne, ale wyobraźcie sobie tak poprowadzoną masę w tranzystorowym wzmacniaczu. To drobiazg, no, ale chyba właśnie o drobiazgach tu deliberujemy? 

- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Płytka atoma leżała ogołocona dłuższy czas, jako że uruchomiłem giętarkę i wykonałem testowe chassis(które według mnie wyszło ładne, tylko trochę podrapane) postanowiłem polutować z powrotem atoma, i umieścić w tymże chassis.
Jak na razie robota idzie pełną parą, muszę zamówić jedną podstawkę i potencjometry, wykonać płytkę zasilacza, powiercić tył chassis i wykonać skrzynkę (przez pomyłkę zaginałem nie w tą stronę, i chassis wyszło trochę szersze, przez co nie mieści się w obudowie widocznej na zdjęciu...)
Pozorna krzywizna blachy jest spowodowana lampą błyskową, normalnie wszystko jest równe.
Jak na razie robota idzie pełną parą, muszę zamówić jedną podstawkę i potencjometry, wykonać płytkę zasilacza, powiercić tył chassis i wykonać skrzynkę (przez pomyłkę zaginałem nie w tą stronę, i chassis wyszło trochę szersze, przez co nie mieści się w obudowie widocznej na zdjęciu...)
Pozorna krzywizna blachy jest spowodowana lampą błyskową, normalnie wszystko jest równe.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Panowie- mam zagadkę.
Atom ma 0,18W P-P na wyjściu, problem tkwi w końcówce mocy, napięcie S2 około 250V, Ua 300V, na S1 jest -1V, brzmi dobrze, żarzenie ok, na S1 dochodzi coś koło 10V p-p z przedwzmacniacza.
Kto zgadnie przyczynę? Problem już rozwiązałem, ale jest to ciekawy problem, jednocześnie rozwiązanie jest banalne.
Atom ma 0,18W P-P na wyjściu, problem tkwi w końcówce mocy, napięcie S2 około 250V, Ua 300V, na S1 jest -1V, brzmi dobrze, żarzenie ok, na S1 dochodzi coś koło 10V p-p z przedwzmacniacza.
Kto zgadnie przyczynę? Problem już rozwiązałem, ale jest to ciekawy problem, jednocześnie rozwiązanie jest banalne.