Witam..
Mam pytanie odnośnie lamp 2A3 Electro-Harmonix Gold. Zakupiłem dobraną parę, obie mają Ia=62 mA według naklejki na opakowaniu, lecz lampy są różnej daty produkcji (o ile EH tymi cyframi oznacza datę produkcji), dzieli je ponad rok (nawet pudełka mają inny odcień). Lampy mają różne pierścienie getteru, w starszej lampie pierścienie są większe i puste w środku, natomiast w młodszej, mniejsze i pełne. Czy będzie to miało jakiś wpływ na brzmienie ? chodzi mi tutaj o różne daty produkcji.
Wzmacniacz w którym będą grały jest w początkowej fazie budowy więc nie jestem tego w stanie sprawdzić na własnych uszach.
Pozdrawiam Piotrek
2A3 EH Gold
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: 2A3 EH Gold
To nie jest forum audiofilskie. My różnicy nie usłyszymy bo w nią nie wierzymy. Ty usłyszysz zapewne bo wierzysz i wiesz, że lampy mają inną budowę.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
To teraz już nawet lampy do SE audiofile parują? Koniec świata...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Eeee tam nie nadążasz, w kwartety dobierają...Thereminator pisze:To teraz już nawet lampy do SE audiofile parują? Koniec świata...
Kolego painlust nie jestem audiofilem. Zajmuję się tylko DIY i są to dopiero początki. Co do brzmienia pytałem się czy wpłynie na to różna data produkcji lampy, a nie inna ich budowa. Nie chciałem pytać na forach "ałdjofilskich" bo wiedziałem co mi odpiszą. Wielu rzeczy jeszcze nie wiem, a kto pyta nie błądzi.
Kolego Thereminator a co widzisz dziwnego w parowaniu lamp do SE skoro sklep tak sprzedaje i za to nic się nie płaci to w czym problem ?
Wystarczyło napisać że nie wpłynie to w żaden sposób na dźwięk.
Kolego Thereminator a co widzisz dziwnego w parowaniu lamp do SE skoro sklep tak sprzedaje i za to nic się nie płaci to w czym problem ?
Wystarczyło napisać że nie wpłynie to w żaden sposób na dźwięk.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Po prostu parowanie lamp pracujących w dwóch oddzielnych obwodach (i zapewne każdy z nich ma własną regulacją polaryzacji S1) nie ma żadnego uzasadnienia.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.