Danilewicz Champ 5F1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Danilewicz
- 375...499 postów
Danilewicz Champ 5F1
Witam!
Jakiś czas temu zabrałem się za Champa 5F1. Combo już zrobione, aktualnie jestem na etapie wiercenia chassis i turret boarda. Kondensatory Mallory, rezystory metalizowane. Prostownik niestety krzemowy, na lampę nie pozwolił budżet. Preamp - ECC83, końcówka - 6P6S. Głośnik - jensen C8R, Trafo głośnikowe - TG2,5-1-666. Czekam tylko na sieciowe od Pana Ogonowskiego.
Gdy wzmacniacz będzie gotowy postaram się wrzucić jakieś próbki audio.
Jakiś czas temu zabrałem się za Champa 5F1. Combo już zrobione, aktualnie jestem na etapie wiercenia chassis i turret boarda. Kondensatory Mallory, rezystory metalizowane. Prostownik niestety krzemowy, na lampę nie pozwolił budżet. Preamp - ECC83, końcówka - 6P6S. Głośnik - jensen C8R, Trafo głośnikowe - TG2,5-1-666. Czekam tylko na sieciowe od Pana Ogonowskiego.
Gdy wzmacniacz będzie gotowy postaram się wrzucić jakieś próbki audio.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Re: Danilewicz Champ 5F1
Przepraszam, że trochę nie w temacie: Ta micha bo dach przecieka?
salut
andre
salut
andre
Danilewicz pisze:Witam!
Prostownik niestety krzemowy, na lampę nie pozwolił budżet.
Jesteś nowy, więc zapewne nie wiesz, że akurat w tym wzmacniaczu to jaki ma on prostownik nie ma żadnego znaczenia.
...to zależy :d
Nawet jeśli przy SE lampa prostownicza nie wnosi nic do brzmienia, to może samo to, że byłaby tam lampa ma znaczenie dla użytkownika.
Nawet jeśli przy SE lampa prostownicza nie wnosi nic do brzmienia, to może samo to, że byłaby tam lampa ma znaczenie dla użytkownika.
W tym wypadku oczywiście, że tak.
-
- 375...499 postów
O montażu w środku nic nie można powiedzieć, bo nie widać, ale buda ładnie zrobiona 

- Danilewicz
- 375...499 postów
Micha, to tak, żeby było ładnie
Co do prostownika, może i nie wpływa on na brzmienie, ale niektórzy tak mają, że ma być jak najbliższe oryginałowi. Elektronikę będę kończył dzisiaj i czekam tylko na trafo.

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Lampy prostownicze mozna trafić za naprawdę małe pieniądze. Tyle, że zwiększy się moc pobierana z sieci.
a.k.
a.k.
- Danilewicz
- 375...499 postów
Moc pobierana z sieci to nie problem, ale budżet wykorzystałem w 99% a trafo pod lampę prostowniczą jest trochę droższe.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
- kciuq
- 1250...1874 posty
Problem, nie problem jak się samemu nie płaci za prąd.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Mam nadzieje, ze podczas zamawiania TS wziales pod uwage, iz to samo napiecie zmienne wyprostowane przez lampe bedzie nizsze od tego gdy byloby wyprostowane przez krzem. Przykladowo, z 320V napiecia zmiennego mozesz uzyskac ~340V wyprostowanego przez lampe i ~400V przez krzem (pod obciazeniem). Roznice moze byc slychac.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Jeśli masz w zasobach, dodaj transformator do żarzenia lampy/lamp prostowniczych i Alleluja!
andy
andy
- Danilewicz
- 375...499 postów
Trafo zamówione pod prostownik krzemowy
Wtórne 0-240-250-260 i 6,3 więc problemu nie będzie i mam duże pole manewru. A co do lampy prostowniczej to i tak nie wstawię bo trafo nie ma wyprowadzonego środka i napięcie jest za niskie. Poza tym chassis jest tak małe, że lampa się nie zmieści

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
- Danilewicz
- 375...499 postów
Wzmacniacz skończony
Były małe problemy przy odbrumianiu, naszukałem się pół dnia i okazało się, że to przez żarzenie. Symetryzacja nic nie dawała, więc zrobiłem tak jak w starych Fenderach - jeden przewód od żarzenia poszedł do masy. Zdjęcia wnętrza wrzucę jutro, bo zapomniałem zrobić a teraz nie chce mi się ściągać tyłu. Próbki dźwiękowe również jutro.

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Co rozumiesz przez to że przewód od żarzenia poszedł do masy ? Masz na myśli środkowy odczep na żarzeniu ?