Jak to działa?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak to działa?

Post autor: tedikruk111 »

Witam
Czy ktoś z szacownych forumowiczów wie coś na temat zasady pracy i rozwiązań technicznych w sterowaniu radiowym zegarków i zegarów?
Czy w paru żołnierskich zdaniach mógł by podzielić się tą wiedzą?
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Jak to działa?

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
_idu

Post autor: _idu »

Oprócz DCF77 bardziej popularne są "time stations" nadające na falach krótkich (okrągłe częstotliwości, poza pasmami radiofonicznymi).

DCF77 to tylko Europa, obecnie ten system jest mało atrakcyjny z racji silnych zakłóceń przemysłowych.
Stąd większy sens wykorzystywania fal krótkich do przesyłania wzorca częstotliwości jak i samego czasu.
Na półkuli zachodniej i w Azji jakoś nie zdecydowano si a wykorzystanie długich fal do tego celu.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

STUDI pisze:Oprócz DCF77 bardziej popularne są "time stations" nadające na falach krótkich (okrągłe częstotliwości, poza pasmami radiofonicznymi).

DCF77 to tylko Europa, obecnie ten system jest mało atrakcyjny z racji silnych zakłóceń przemysłowych.
Stąd większy sens wykorzystywania fal krótkich do przesyłania wzorca częstotliwości jak i samego czasu.
Na półkuli zachodniej i w Azji jakoś nie zdecydowano si a wykorzystanie długich fal do tego celu.
http://en.wikipedia.org/wiki/WWVB

Sam mam budzik ktory sie do tego synchronizuje, a 60KHz to raczej z tych "nie za krotkich" :)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

alpher pisze:Sam mam budzik ktory sie do tego synchronizuje, a 60KHz to raczej z tych "nie za krotkich" :)
Raczej synchronizuje się do tego
http://en.wikipedia.org/wiki/MSF_time_signal
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Dziękuję szacownym kolegom z forum za podpowiedzi. Tematem zainteresowałem się widząc pracę tego ustrojstwa w dwóch różnych technicznych rozwiązaniach.
Jedno to typowa cyfrówka z napisem DST i pokazująca mnóstwo pierdół oprócz czasu i trzeba się dobrze wpatrywać aby odczytać np:datę. Drugie to typowy
"analog" ale ma ciekawe zachowania,szczególnie około godziny 3.w nocy. I teraz pytanie czy zegar analogowy może się resetować? U mnie konkretny model może.
Jest 03,07 następuje reset na 00,00 czy jak kto woli 12,00 i za parę minut oczekiwania startuje na 03,10 z pełną synchronizacją do DST. Dlatego zadałem tytułowe
pytanie bo patrząc na wielkość "mechanizmu" jakoś nie widzę miejsca na antenę ferrytową. Temat mało lampowy, ale trochę radiowy.
Pozdrawiam
tedi
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Witam Kolegów!
Od kilkunastu lat używam analogowych (wskazówkowych) zegarów DST 77. Kilka już otwierałem i zapewniam, że w środku jest antena ferrytowa, płaska, długości baterii R6. Na początku zamieniałem ja na naszą antenę ze starego radia, bodajże Minora. Mocowałem ją oczywiście na zewnątrz i po połączeniu cewek antenowych Dł i Śr w szereg i zrównolegleniu kondensatorem mikowym (chyba - skleroza :( ) 1000 p można było dostroić ją do 77 kHz i zegar chodził w betonowym budynku. Dzisiejszym wystarcza wewnętrzna antena. Teraz mam zegar, w którym wskazówki mają osobny napęd :shock: . Ustawia się sam - najpierw gna do 12.00, 04.00 lub 08.00, zastyga do nadejścia którejś z tych godzin (najbliższej), po czym jeszcze po kilku minutach ustawia sie na właściwy czas. Niestety, potrafi czasem - najczęściej w nocy - poświrować, a ponieważ terkocze przy ustawianiu, powiesiłem go w drugim pokoju. Niestety, sygnał z Frankfurtu nad Menem jest dość słaby i trzeba czasem szukać dobrego miejsca, co jest dość czasochłonne. Kiedyś były tylko u Conrada, teraz bywają nawet w Lidlu albo innym Kaufmannie. Pozdrawiam - SP5SAT.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
ODPOWIEDZ