Transformator sieciowy do 4xEL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Transformator sieciowy do 4xEL34
Witajcie
Jako że chcę zacząć nawijać transformatory, to chcę się podjąć nawinięcia trafa sieciowego do wzmacniacza na 4xEL34+4xECC**
Generalnie wzoruję się na gotowych transformatorach InMadeOut: http://amptone.redcart.pl/templates/ima ... 34M102.pdf
Chcę osiągnąć następujące napięcia i prądy:
2x320V/0,25A
1x6,3V/7A (żarzenie EL34)
2x3,15V/2A (symetryzowane żarzenie reszty lamp)
Rdzeń mam od transformatora sieciowego BIS-100, ma przekrój kolumny ok. 22cm^2, oryginalny InMadeOut ma 14,41cm^2. Wyczytałem że nic złego się nie stanie jak zastosuję większy(choć trzeba będzie zużyć więcej drutu), ale czy będzie taki większy w czymś lepszy? Czy spokojnie mogę nie dawać wszystkich kształtek a tylko tyle, żeby osiągnąć 15cm^2?
Teraz kwestia uzwojeń. W parametrze "f.e.m.i. in una spira" czyli liczby woltów na uzwojenie, jest podane 0,384.
Z tego by wynikało:
Pierwotne:
230V=~600zw
Wtórne:
2x320V=2x~833zw
6,3V=~16,5zw
2x3,15V=~2x8,2zw
Grubości drutów wyszły mi:
Pierwotne:
230V=~600zw 1,15A 0,8mm
Wtórne:
2x320V=2x~833zw 0,25A 0,35mm
6,3V=~16,5zw 7A 1,5mm
2x3,15V=~2x8,2zw 2A 0,8mm
Dobrze to robię, czy jest gdzieś fundamentalny błąd?
Pozdrawiam
Jako że chcę zacząć nawijać transformatory, to chcę się podjąć nawinięcia trafa sieciowego do wzmacniacza na 4xEL34+4xECC**
Generalnie wzoruję się na gotowych transformatorach InMadeOut: http://amptone.redcart.pl/templates/ima ... 34M102.pdf
Chcę osiągnąć następujące napięcia i prądy:
2x320V/0,25A
1x6,3V/7A (żarzenie EL34)
2x3,15V/2A (symetryzowane żarzenie reszty lamp)
Rdzeń mam od transformatora sieciowego BIS-100, ma przekrój kolumny ok. 22cm^2, oryginalny InMadeOut ma 14,41cm^2. Wyczytałem że nic złego się nie stanie jak zastosuję większy(choć trzeba będzie zużyć więcej drutu), ale czy będzie taki większy w czymś lepszy? Czy spokojnie mogę nie dawać wszystkich kształtek a tylko tyle, żeby osiągnąć 15cm^2?
Teraz kwestia uzwojeń. W parametrze "f.e.m.i. in una spira" czyli liczby woltów na uzwojenie, jest podane 0,384.
Z tego by wynikało:
Pierwotne:
230V=~600zw
Wtórne:
2x320V=2x~833zw
6,3V=~16,5zw
2x3,15V=~2x8,2zw
Grubości drutów wyszły mi:
Pierwotne:
230V=~600zw 1,15A 0,8mm
Wtórne:
2x320V=2x~833zw 0,25A 0,35mm
6,3V=~16,5zw 7A 1,5mm
2x3,15V=~2x8,2zw 2A 0,8mm
Dobrze to robię, czy jest gdzieś fundamentalny błąd?
Pozdrawiam
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Transformator sieciowy do 4xEL34
Większy rdzeń to mniej zwojów na volt czyli uzwojenia będą o mniejszej liczbie zwojów - będzie trochę mniej nawijania (co każdy lubi najbardziejMikołaj K. pisze: Rdzeń mam od transformatora sieciowego BIS-100, ma przekrój kolumny ok. 22cm^2, oryginalny InMadeOut ma 14,41cm^2. Wyczytałem że nic złego się nie stanie jak zastosuję większy(choć trzeba będzie zużyć więcej drutu), ale czy będzie taki większy w czymś lepszy? Czy spokojnie mogę nie dawać wszystkich kształtek a tylko tyle, żeby osiągnąć 15cm^2?

Na pewno przy większym rdzeniu będzie łatwiej o zmieszczenie się uzwojeń w oknie transformatora - zmniejszając przekrój rdzenia zwiększasz ilości zwojów w uzwojeniach (bo te wynikają z przekroju kolumny), a grubość drutów pozostaje ta sama (bo ta wynika z prądów jakie będą z transformatora pobierane, a te się nie zmieniają).
Jeżeli masz dużo miejsca, możesz zostawić większy, jeżeli miejsce i ciężar jest krytyczne, możesz rdzeń zmniejszyć.
No i przy zmniejszeniu rdzenia na pewno czeka Cie robienie karkasu dla transformatora (co dla zdobycia doświadczenia nie jest złym rozwiązaniem)

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- 125...249 postów
Do policzenia liczby zwojów znalazłem taki wzór:
n=45:S, gdzie "n" to ilość zwojów na 1V, "S" - przekrój kolumny środkowej
I dla uzwojenia pierwotnego "n" należy pomnożyć przez 0,96
Dla S=22cm^2 wyszła mi liczba 1,963 V/zw
Więc > 230/1,963=117,16zw
To możliwe, żeby tak mało było?
A karkas i tak będę musiał robić nowy, bo stary był podwęglony i trochę się połamał przy rozbiórce. Bardzo kruchy jest. Był. Nowy chcę zrobić z laminatu FR-4, oczywiście bez miedzi, bardzo lubię ten materiał, jest również tani, czego nie można powiedzieć niestety o tekstolicie.
n=45:S, gdzie "n" to ilość zwojów na 1V, "S" - przekrój kolumny środkowej
I dla uzwojenia pierwotnego "n" należy pomnożyć przez 0,96
Dla S=22cm^2 wyszła mi liczba 1,963 V/zw
Więc > 230/1,963=117,16zw
To możliwe, żeby tak mało było?
A karkas i tak będę musiał robić nowy, bo stary był podwęglony i trochę się połamał przy rozbiórce. Bardzo kruchy jest. Był. Nowy chcę zrobić z laminatu FR-4, oczywiście bez miedzi, bardzo lubię ten materiał, jest również tani, czego nie można powiedzieć niestety o tekstolicie.
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
W tym wypadku nie dzieli się, a mnoży (bo zwojów na volt) czyli 230 x 1,963 = 451,6 zw dla uzwojenia pierwotnego.
Analogicznie wszystkie pozostałe uzwojenia.
Laminat równie dobrze może być
Analogicznie wszystkie pozostałe uzwojenia.
Laminat równie dobrze może być

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 125...249 postów
No faktycznie, napisałem, żeby pomnożyć a w działaniu podzieliłem 
Uzwojenie sieciowe 452zw 0,8mm wyszło mi, że zajmie powierzchnie okna 7,57cm^2
Z tego co pamiętam, to dla tego wzoru n=45:S dla uzwojenia wtórnego trzeba było pomnożyć natomiast przez chyba 1,05, ale nie jestem pewien tej liczby, a nie mogę znaleźć tej strony ze wzorem...
A więc zakładając mnożenie przez 1,05, czyli 2,147 V/zw:
Anodowe [2x]320V*2,147=[2x]687zw 0,35mm czyli powierzchnia 4,41cm^2
Żarzenie 6,3V*2,147= 13,5zw 1,5mm czyli powierzchnia 0,8cm^2
Żarzenie [2x]3,15V= 13,5zw 0,8mm = 0,23cm^2
Po podsumowani wychodzi na to, że uzwojenia zajmą zaledwie 13,01cm^2 z dostępnych 22cm^2. Szczerze baraaardzo cieszy mnie ten wynik tym bardziej, że wypełnienie okna miedzią przyjąłem 0,9 co z pewnością mi się nie uda za pierwszym razem. Do tego dochodzą jeszcze przekładki izolacyjne. Osobiście posiadam olbrzymią ilość papieru olejnego ze starego kondensatora blokowego o idealnej szerokości.
Czy obliczenia się zgadzają?

Uzwojenie sieciowe 452zw 0,8mm wyszło mi, że zajmie powierzchnie okna 7,57cm^2
Z tego co pamiętam, to dla tego wzoru n=45:S dla uzwojenia wtórnego trzeba było pomnożyć natomiast przez chyba 1,05, ale nie jestem pewien tej liczby, a nie mogę znaleźć tej strony ze wzorem...
A więc zakładając mnożenie przez 1,05, czyli 2,147 V/zw:
Anodowe [2x]320V*2,147=[2x]687zw 0,35mm czyli powierzchnia 4,41cm^2
Żarzenie 6,3V*2,147= 13,5zw 1,5mm czyli powierzchnia 0,8cm^2
Żarzenie [2x]3,15V= 13,5zw 0,8mm = 0,23cm^2
Po podsumowani wychodzi na to, że uzwojenia zajmą zaledwie 13,01cm^2 z dostępnych 22cm^2. Szczerze baraaardzo cieszy mnie ten wynik tym bardziej, że wypełnienie okna miedzią przyjąłem 0,9 co z pewnością mi się nie uda za pierwszym razem. Do tego dochodzą jeszcze przekładki izolacyjne. Osobiście posiadam olbrzymią ilość papieru olejnego ze starego kondensatora blokowego o idealnej szerokości.
Czy obliczenia się zgadzają?
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Nie pomnożyć a podzielić, teoretycznie ze względu na sprawność trafa, jest to detal równie ważny co napięcie w gniazdku, jak jest 225V to nie włączasz komputera ani wzmacniacza?
Można to spokojnie olać, bo owa sprawność jest też zakładana na oko... Aby to dokładnie wyznaczyć trzeba by było nawinąć pierwotne, nawinąć jeden zwój, zmierzyć napięcie i wtedy otrzymamy dokładną ilość zwoi na wolt(woltów na zwój).
Takie wyliczanie powierzchni raczej nie jest zbyt dokładne, ale zawsze jakiś zarys daje.
Jeśli zostaje tak dużo miejsca, to warto nawinąć grubszym drutem, z tego co pamiętam im większy współczynnik wypełnienia okna miedzią tym większa sprawność, przy okazji trafo mniej będzie się grzało i z czasem będzie można dodać jakąś lampkę, magiczne oko itp. Ogólnie jeśli jest możliwość to warto robić z zapasem.
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad osobnym uzwojeniem 12/5V, bo z czasem będziesz mógł dorobić zdalne sterowanie i parę dupereli
Co do tego papieru, to gdy nawiniesz warstwę uzwojenia pierwotnego lub anodowego to rób przekładki po kilka warstw.
Na przekładki pomiędzy uzwojeniami trzeba np. preszpan.
Przy nawijaniu należy pamiętać o odpowiedniej kolejności uzwojeń, sieciowe powinno być najbliżej rdzenia, potem anodowe, następnie żarzenie EL-ek, następnie dwa uzwojenia żarzenia.
Warto też zastosować bezpiecznik termiczny, po nawinięciu wszystkich uzwojeń pierwotne się przez niego podłącza i daje jeszcze kilka warstw izolacji.
Można to spokojnie olać, bo owa sprawność jest też zakładana na oko... Aby to dokładnie wyznaczyć trzeba by było nawinąć pierwotne, nawinąć jeden zwój, zmierzyć napięcie i wtedy otrzymamy dokładną ilość zwoi na wolt(woltów na zwój).
Takie wyliczanie powierzchni raczej nie jest zbyt dokładne, ale zawsze jakiś zarys daje.
Jeśli zostaje tak dużo miejsca, to warto nawinąć grubszym drutem, z tego co pamiętam im większy współczynnik wypełnienia okna miedzią tym większa sprawność, przy okazji trafo mniej będzie się grzało i z czasem będzie można dodać jakąś lampkę, magiczne oko itp. Ogólnie jeśli jest możliwość to warto robić z zapasem.
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad osobnym uzwojeniem 12/5V, bo z czasem będziesz mógł dorobić zdalne sterowanie i parę dupereli

Co do tego papieru, to gdy nawiniesz warstwę uzwojenia pierwotnego lub anodowego to rób przekładki po kilka warstw.
Na przekładki pomiędzy uzwojeniami trzeba np. preszpan.
Przy nawijaniu należy pamiętać o odpowiedniej kolejności uzwojeń, sieciowe powinno być najbliżej rdzenia, potem anodowe, następnie żarzenie EL-ek, następnie dwa uzwojenia żarzenia.
Warto też zastosować bezpiecznik termiczny, po nawinięciu wszystkich uzwojeń pierwotne się przez niego podłącza i daje jeszcze kilka warstw izolacji.
Ostatnio zmieniony pn, 27 sierpnia 2012, 09:59 przez AndrzejJ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów
Myślę, że na 100% zwiększę grubość drutów od żarzenia, z 0,8 na 1mm i z 1,5 na 2mm.
Choć nawijanie uzwojenia 6,3V/2A drutem 0,8mm bardzo mi się uśmiecha, bo nie będę musiał kupować dwóch rożnych drutów, tylko wykorzystam ten od uzwojenia sieciowego
Zobaczę, jak to budżetowo się opłaca nawinąć anodowe drutem 0,4mm to powierzchnia powinna zwiększyć się z 4,41 cm^2 do 5,76. To i tak mało, więc raczej tak zrobię.
I jak przewidujecie, ile będę potrzebował każdego z drutów?
Jest w Łodzi na Złotnie bardzo fajny sklep z drutami DNE, preszpanem i różnymi podobnymi materiałami, ale gdy chce się kupić poniżej 1kg preszpanu, to naliczają dodatkową opłatę 10zł. A arkusz 70x100cm 0,1mm preszpanu to u nich chyba 2-3zł. Kilogram kosztowałby ok. 22zł już bez tej dodatkowej opłaty, ale zwyczajnie nie będę miał miejsca, żeby to trzymać w pokoju. WIęc jestem niechętnie nastawiony na kupno preszpanu.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc:
Mikołaj K.
Choć nawijanie uzwojenia 6,3V/2A drutem 0,8mm bardzo mi się uśmiecha, bo nie będę musiał kupować dwóch rożnych drutów, tylko wykorzystam ten od uzwojenia sieciowego
Zobaczę, jak to budżetowo się opłaca nawinąć anodowe drutem 0,4mm to powierzchnia powinna zwiększyć się z 4,41 cm^2 do 5,76. To i tak mało, więc raczej tak zrobię.
Jest w Łodzi na Złotnie bardzo fajny sklep z drutami DNE, preszpanem i różnymi podobnymi materiałami, ale gdy chce się kupić poniżej 1kg preszpanu, to naliczają dodatkową opłatę 10zł. A arkusz 70x100cm 0,1mm preszpanu to u nich chyba 2-3zł. Kilogram kosztowałby ok. 22zł już bez tej dodatkowej opłaty, ale zwyczajnie nie będę miał miejsca, żeby to trzymać w pokoju. WIęc jestem niechętnie nastawiony na kupno preszpanu.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc:
Mikołaj K.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Od powierzchni okna trzeba odjąć grubość ścianek karkasu. Grubość przekładek można obliczyć mnożąc ilość przekładek razy grubość jednej przekładki razy szerokość karkasu (czyli uzwojenia).
Pomiędzy uzwojeniami nisko i wysoko napięciowymi warto dawać izolację o większej wytrzymałości elektrycznej np. ceratke, cienki przeszpan. Jeżeli przewiduje się użycie lampy prostowniczej z oddzielnym uzwojeniem żarzenia (bezpośrednio żarzona), której uzwojenie żarzeniowe będzie na wysokim potencjale (pełne napięcie anodowe), to uzwojenie to należy szczególnie starannie i grubo izolować.
Pomiędzy warstwy uzwojeń nawijanych grubym drutem dobrze dawać nieco grubszy papier - lepiej, równiej zwoje się układają.
Jeżeli z obliczeń wynika, że pozostanie duża ilość wolnego miejsca na karkasie (np. pół karkasu wolnego), to może rzeczywiście rozważyć zmniejszenie rdzenia albo jak sugeruje Kolega AndrzejJ, nawinąć grubszym drutem.
Bo jak to ktoś gdzieś napisał "przewymiarowanie transformatora zasilającego nigdy nie zaszkodzi" - w kontekście jego mniejszego się grzania jak i stabilności trzymania napięć. Nie trzeba wtedy też walczyć o każdy milimetr, można nawijać spokojniej, dawać grubsze przekładki, itd.... O ile oczywiście jest miejsce w obudowie na większy rdzeń
Pomiędzy uzwojeniami nisko i wysoko napięciowymi warto dawać izolację o większej wytrzymałości elektrycznej np. ceratke, cienki przeszpan. Jeżeli przewiduje się użycie lampy prostowniczej z oddzielnym uzwojeniem żarzenia (bezpośrednio żarzona), której uzwojenie żarzeniowe będzie na wysokim potencjale (pełne napięcie anodowe), to uzwojenie to należy szczególnie starannie i grubo izolować.
Pomiędzy warstwy uzwojeń nawijanych grubym drutem dobrze dawać nieco grubszy papier - lepiej, równiej zwoje się układają.
Jeżeli z obliczeń wynika, że pozostanie duża ilość wolnego miejsca na karkasie (np. pół karkasu wolnego), to może rzeczywiście rozważyć zmniejszenie rdzenia albo jak sugeruje Kolega AndrzejJ, nawinąć grubszym drutem.
Bo jak to ktoś gdzieś napisał "przewymiarowanie transformatora zasilającego nigdy nie zaszkodzi" - w kontekście jego mniejszego się grzania jak i stabilności trzymania napięć. Nie trzeba wtedy też walczyć o każdy milimetr, można nawijać spokojniej, dawać grubsze przekładki, itd.... O ile oczywiście jest miejsce w obudowie na większy rdzeń

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Średnia długość zwoju dla danego uzwojenia razy ilość zwojów da długość całościową drutu danego uzwojenia.Mikołaj K. pisze:
Potem trzeba zobaczyć w tabeli ile waży metr drutu o danej grubości i wymnożyć długość drutu razy tą wartość.
No i do tego trzeba dodać jakiś zapas, w razie gdybyśmy pomylili się w obliczeniach na minus.
Jakąś grubszą izolację na przekładki międzyuzwojeniowe musisz mieć. A preszpan można łatwo schować za szafę (ja mam tak schowany kawał forniru)Mikołaj K. pisze: Jest w Łodzi na Złotnie bardzo fajny sklep z drutami DNE, preszpanem i różnymi podobnymi materiałami, ale gdy chce się kupić poniżej 1kg preszpanu, to naliczają dodatkową opłatę 10zł. A arkusz 70x100cm 0,1mm preszpanu to u nich chyba 2-3zł. Kilogram kosztowałby ok. 22zł już bez tej dodatkowej opłaty, ale zwyczajnie nie będę miał miejsca, żeby to trzymać w pokoju. WIęc jestem niechętnie nastawiony na kupno preszpanu.
Mikołaj K.

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 125...249 postów
Jado pisze:Od powierzchni okna trzeba odjąć grubość ścianek karkasu.
Zrobiłem tak, laminat będzie 1mm, czyli odjąłem 2mm. generalnie samo okienko w kształtce ma dokładnie 9cm szerokości
Będzie, bo również wykorzystam chassis od BisaJado pisze:O ile oczywiście jest miejsce w obudowie na większy rdzeń

- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Zatem od szerokości odjąć 2mm, od wysokości 1mm. No, ale przy dużym zapasie to nie ma tak dużego znaczenia.
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Jakbyś kupił 1kg tego preszpanu, to ja mogę odkupić od Ciebie trochę 

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Anodowe 2x320V@0.25A dla 4xEL34 to zbyt optymistycznie.
Jak doszedles do tej wydajnosci pradowej?
Jak doszedles do tej wydajnosci pradowej?
Aleksander Niemand
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Ja bym sugerował ok. 400mA-450mA
-
- 125...249 postów
No sam nie wiem... Też zabrzmiało to dla mnie bardzo optymistycznieVacuumVoodoo pisze:Jak doszedles do tej wydajnosci pradowej?

Przepraszam za ten błąd, widzę że to uzwojenie 320V trzeba nawinąć drutem 0,4mm
Wyszły mi takie ilości drutów:
Sieciowe 452zw 0,8mm = 102,7m*4,46g=458g
Anodowe 1374zw 0,4mm = 330,3m*1,12g=370g
Żarzenie 7A 13,5zw 2mm = 3,27m*27,93g=91g
Żarzenie 2A 13,5zw 1mm = 3,35m*7g=23,5g