Masakrator aniołków... czyzby powrót zapomnianego projektu?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Masakrator aniołków... czyzby powrót zapomnianego projek
Jak ten projekt okaże się strzałem w dziesiątkę (brzmieniowo oczywiście) to może pobije Marvelowego Atoma 5W. Mam zamiar pożenić go właśnie z EL84/6V6 w SE. Zrobię też comba 4xEL84 1x12" i 2xEL34 2x12"
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Painlust, a w międzyczasie przejmiesz władzę nad światem?
Nie no, ambitne plany
Dopinguję 

Nie no, ambitne plany

Cały czas o tym myślę... znaczy się o przejęciu władzy nad światem... Niestety mielibyście ze mną jako władcą przesrane bo ja złym człowiekiem jestem..
-
- 625...1249 postów
Jeżeli dobrze, ale na prawdę dobrze i uważnie przyjrzysz się schematom Atoma 5W Marvela i swojemu to może zauważysz różnice wskazujące, że te wzmacniacze należą do różnych kategorii. A zatem porównywanie ich brzmieniowo nie ma sensu. Bardziej chodzi chyba o rozładowanie kompleksu Marvelapainlust pisze:Jak ten projekt okaże się strzałem w dziesiątkę (brzmieniowo oczywiście) to może pobije Marvelowego Atoma 5W.

pozdrawiam
A jakie ty masz kompleksy w stosunku do mojej osoby? jakieś musisz mieć. Manię prześladowczą masz na 100%. A Atomowi nie muszę się przyglądać bo to też jest mój schemat.
-
- 625...1249 postów
śmiesznepainlust pisze: A Atomowi nie muszę się przyglądać bo to też jest mój schemat.

pozdrawiam
Witam, jakoś ta odpowiedź z portfelem mnie nie za bardzo przekonuje . Głównie chodziło mi o jakości brzmieniowe . We wzmacniaczach znanych marek jak mesa , soldano , diesel itp używają drogich kondensatorów . Czy oni są po prostu głupi czy nie znają tych polskich super kondziorów ? Czy ktoś to sprawdził organoleptycznie ?
Wracając do ostatnich wątków to myślę , że sam schemat czy też ogólnie układ połączenia fendera z mesą miałby szerokie grono wielbicieli . Jednakże płytka jaką serwuje autor może nie przypaść do gustu , jak by była wykonana podobnie jak marvela atom se/pp to chętnych było by bardzo dużo i myślę że mogła by złamać hegemonię atoma . Głównie chodzi mi o to by podstawki były na płytce wraz z potencjometrami - ułatwiło by to ładny montaż dla młodych lutowajłów - można by było się pokusić o połączenie preampa z płytką zasilacza i końcówką . Taka synteza ułatwia montaż , jak i też modyfikację .
Nasunęły mi się wnioski co do schematu , czy w obecnym układzie niezbędny jest styk przekaźnika za pierwszym stopniem ? Czy nie lepiej było by zewrzeć ten punkt , a dalej zwierać kanał lead do masy ? Jeżeli zrezygnowalibyśmy z tego przekaźnika można by było zrezygnować ogólnie z przekaźników i dać ldry - aczkolwiek na tyle znam autora i już w tej chwili szykuję się na atak na fotorezystory więc to można pozostawić . Druga sprawa , dla takiego układu zrezygnował bym z 3 lamp w preampie i zrobił wszystko na 2 , używając oczywiście klonowania kanałów ( używanie 3 lamp na preampie w 18w to wg mnie strata pieniędzy ) . Oczywiście kanał lead musiał by być zmodyfikowany , ja proponował bym zrobienie czegoś na podobieństwo ENGLów - jak się dobrze wsłucha , englę biją lepiej niż oklepane mesy (
schemat autora to nie do końca mesa - więc nie wiem jak dokładnie może zabrzmieć) - gdzie mesy trzeba jeszcze dopalać by wyszło coś agresywnego . W tedy nie było by masakry aniołków , tylko Helleluyah
pozdrawiam
Wracając do ostatnich wątków to myślę , że sam schemat czy też ogólnie układ połączenia fendera z mesą miałby szerokie grono wielbicieli . Jednakże płytka jaką serwuje autor może nie przypaść do gustu , jak by była wykonana podobnie jak marvela atom se/pp to chętnych było by bardzo dużo i myślę że mogła by złamać hegemonię atoma . Głównie chodzi mi o to by podstawki były na płytce wraz z potencjometrami - ułatwiło by to ładny montaż dla młodych lutowajłów - można by było się pokusić o połączenie preampa z płytką zasilacza i końcówką . Taka synteza ułatwia montaż , jak i też modyfikację .
Nasunęły mi się wnioski co do schematu , czy w obecnym układzie niezbędny jest styk przekaźnika za pierwszym stopniem ? Czy nie lepiej było by zewrzeć ten punkt , a dalej zwierać kanał lead do masy ? Jeżeli zrezygnowalibyśmy z tego przekaźnika można by było zrezygnować ogólnie z przekaźników i dać ldry - aczkolwiek na tyle znam autora i już w tej chwili szykuję się na atak na fotorezystory więc to można pozostawić . Druga sprawa , dla takiego układu zrezygnował bym z 3 lamp w preampie i zrobił wszystko na 2 , używając oczywiście klonowania kanałów ( używanie 3 lamp na preampie w 18w to wg mnie strata pieniędzy ) . Oczywiście kanał lead musiał by być zmodyfikowany , ja proponował bym zrobienie czegoś na podobieństwo ENGLów - jak się dobrze wsłucha , englę biją lepiej niż oklepane mesy (

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Kazimierz pisze:Jeżeli dobrze, ale na prawdę dobrze i uważnie przyjrzysz się schematom Atoma 5W Marvela i swojemu to może zauważysz różnice wskazujące, że te wzmacniacze należą do różnych kategorii. A zatem porównywanie ich brzmieniowo nie ma sensu. Bardziej chodzi chyba o rozładowanie kompleksu Marvelapainlust pisze:Jak ten projekt okaże się strzałem w dziesiątkę (brzmieniowo oczywiście) to może pobije Marvelowego Atoma 5W.
viewtopic.php?f=19&t=10375&p=108767
viewtopic.php?f=19&t=11497&p=113515Marvel pisze:Witam,
Chyba skończyłem mojego headaZrobiłem go w końcu na turret boardzie na 2x 6N2P-EW i 1x 6P1P. Schemat to Soldano Atomic by Painlust. Nie brumi i się nie wzbudza. Zostało jeszcze zrobienie fachowego panelu frontowego i ewentualne "przedzwonienie". I wio na Allegro
![]()
![]()
A tu Marvel wspomniał painlustowego Triumpha: viewtopic.php?f=19&t=11463&p=129388Marvel pisze:Krótki opis sprzętu:
Schemat to klasyczny atomic painlustaz końcówką na 6P1P-EW.
Będziesz na podstawie tego wpisu tak samo imputować mu kompleksy?Marvel pisze:Na pierwszym zdjęciu ten po lewej pójdzie do obudowy combo i jest to SE na 6P14P. Ten po prawej to będzie ładny czarny headzik z czerwoną bizą i może uda się czerwone gałki zainstalować. Będzie to odpowiedź na różowego Triumpha![]()
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Kazimierz pisze:śmiesznepainlust pisze: A Atomowi nie muszę się przyglądać bo to też jest mój schemat.
Jasne, że smieszne:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=534828
Prawdziwy Marvel Atom 5W w czasach gdy Marvel jeszcze nie wiedział co to lampa elektronowa. śmiej sie dalej.
-
- 625...1249 postów
Jedyne co wynika z ostatnich postów kol. Thereminatora i painlusta to niewątpliwa sprawność w posługiwaniu się szukajką chociaż Thereminator zdecydowanie przebił painlusta. Bo nie wnoszą one kompletnie nic zarówno pod względem formalnym dotyczącym tego kto opracował topologię Atomic'a (bo na pewno nie painlust
) jak i merytorycznym dotyczącym bezsensownej próby porównywania brzmień dwóch wzmacniaczy, gdy każdy należy do innej kategorii.
W ramach uzupełnienia wiedzy sugeruję dokładne przestudiowanie schematu pre Soldano 100. Tam są odpowiedzi na wszystkie pytania związane z topologią Atomic'a. Schematy tych konstrukcji są dostępne w sieci co najmniej z 10 lat. Sam Soldano Atomic natomiast był produkowany na pewno już w 1998r a więc w czasie gdy painlust jeszcze nie wiedział co to lampa elektronowa. Tak, że bez propagandy kol. painlust.

W ramach uzupełnienia wiedzy sugeruję dokładne przestudiowanie schematu pre Soldano 100. Tam są odpowiedzi na wszystkie pytania związane z topologią Atomic'a. Schematy tych konstrukcji są dostępne w sieci co najmniej z 10 lat. Sam Soldano Atomic natomiast był produkowany na pewno już w 1998r a więc w czasie gdy painlust jeszcze nie wiedział co to lampa elektronowa. Tak, że bez propagandy kol. painlust.
pozdrawiam
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Podobnie nic nie wnoszą twoje ustawiczne osobiste przytyki do painlusta. Jeżeli masz jakąś obsesję albo natręctwo z nim zwiazane, to udaj się do specjalisty, bo to się staje po prostu żałosne...
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
szkoda, że kol. Kazimierz nie pokazał żadnej swojej konstrukcji...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
Kolego Thereminatorze, w moich postach nie ma żadnego osobistego przytyku do painlusta. Jeżeli przeczytasz je obiektywnie, bez lokowania sympatii po jednej stronie, dostrzeżesz, że wskazuję jedynie na jego mijanie się z prawdą lub brak znajomości tematu o którym pisze. I też nie reaguję za każdym razem ale wtedy gdy poziom mocno przekroczył limit.
Kolego AndrzejJ --> cierpliwości
Kolego AndrzejJ --> cierpliwości

pozdrawiam
Ja potrafię te schematy narysować z pamięci, Studiowanie zostawiam takim jak ty.Kazimierz pisze: Bo nie wnoszą one kompletnie nic zarówno pod względem formalnym dotyczącym tego kto opracował topologię Atomic'a (bo na pewno nie painlust)
Wskaż tekst mojego autorstwa w którym roszczę sobie prawo do pracowania Atomica. Roszczę sobie prawo do opracowania czegoś co się nazywa Marvel Atom 5W
jak i merytorycznym dotyczącym bezsensownej próby porównywania brzmień dwóch wzmacniaczy, gdy każdy należy do innej kategorii.![]()
Niby gdzie ja porównałem brzmienia tych wzmacniaczy do siebie? Ubzdurałeś sobie to we własnym chorym umyśle.