Fender Champ 5F1, paczka 1 x 12"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Fender Champ 5F1, paczka 1 x 12"
Zrobiłem obudowę na wzmacniacz, ta sama technologia. Pora na fronty.
Kolumna w końcu gotowa. Szkoda, że światło było słabe i musiałem użyć lampy błyskowej do wykonania zdjęć.
Wyjaśnij użycie 4 wkrętów od frontu kolumny 

-
- 375...499 postów
- Kontakt:
To nie wkręty, tylko śruby z nakrętkami od wewnątrz. Trochę niepotrzebnie, bo spokojnie można było wkrętami od środka złapać i/lub listwami z boków docisnąć.
Są to śruby zamkowe, które dałem na wszelki wypadek by głośnik nie odleciał w siną dal razem z deską. Fotka poniżej.
Listwy dociskające są dosyć upierdliwe w montażu do bocznych ścianek zwłaszcza, gdy są dosyć wąskie. Masywniejsze mają swoją wagę.
Jest to moja pierwsza kolumna gitarowa, której projekt miałem tylko w zarysie. To co wyszło jest wynikiem przemyśleń w czasie pracy nad nią. Po oklejeniu dermą trudno było pogodzić mi się z jej dziurawieniem ale efekt nie jest taki zły moim zdaniem. Paczki Fendera i innych producentów też mają śruby, wkręty na froncie. W końcu jest to tylko narzędzie a nie mebel lub antyk.
Zawsze oczywiście można zrobić to lepiej i w bardziej przemyślany sposób.
Zainspirowany jutowymi workami po kawie (juta to ten materiał na froncie kolumny) miałem zamiar wyciąć mały szablon z moim nickiem i prysnąć czarną farbą w sprayu ale na razie wstrzymałem się, myślę
Listwy dociskające są dosyć upierdliwe w montażu do bocznych ścianek zwłaszcza, gdy są dosyć wąskie. Masywniejsze mają swoją wagę.
Jest to moja pierwsza kolumna gitarowa, której projekt miałem tylko w zarysie. To co wyszło jest wynikiem przemyśleń w czasie pracy nad nią. Po oklejeniu dermą trudno było pogodzić mi się z jej dziurawieniem ale efekt nie jest taki zły moim zdaniem. Paczki Fendera i innych producentów też mają śruby, wkręty na froncie. W końcu jest to tylko narzędzie a nie mebel lub antyk.
Zawsze oczywiście można zrobić to lepiej i w bardziej przemyślany sposób.
Zainspirowany jutowymi workami po kawie (juta to ten materiał na froncie kolumny) miałem zamiar wyciąć mały szablon z moim nickiem i prysnąć czarną farbą w sprayu ale na razie wstrzymałem się, myślę

- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Dałeś jej kilka warstw?
Gdzie kupowałeś?
Bardzo fajny pomysł z tą jutą, tania i fajnie wygląda, z nadających się na paczki na allegro jest jeszcze ciemnobrązowa i czerwona
Gdzie kupowałeś?
Bardzo fajny pomysł z tą jutą, tania i fajnie wygląda, z nadających się na paczki na allegro jest jeszcze ciemnobrązowa i czerwona
Warstwa juty jest tylko jedna, kupiłem ją tu:
http://allegro.pl/juta-naturalna-dekora ... 56555.html
Zapach juty w pokoju przypomina mi teraz wakacje na wsi w dzieciństwie-tak pachniały worki ze zbożem i owsem.
http://allegro.pl/juta-naturalna-dekora ... 56555.html
Zapach juty w pokoju przypomina mi teraz wakacje na wsi w dzieciństwie-tak pachniały worki ze zbożem i owsem.
Wzmacniacz ostatecznie wygląda jak na zdjęciach poniżej.
Było to bardzo ciekawe doświadczenie. Myślałem sobie e tam to tylko jeden kanał i kilka elementów na krzyż. Szybko musiałem swoje początkowe wyobrażenia zweryfikować. Ten mały wzmacniacz jest bardziej wymagający niż nie jeden wzmacniacz audio. Dlatego chylę czoła przed tymi, którzy na co dzień budują wzmacniacze gitarowe.
Nie udało mi się zlikwidować do końca przydźwięku sieciowego przy rozkręconym potencjometrze na 85-100% ale ze względu, że w domu i tak nie używam takich poziomów, to darowałem sobie.
Zrobię sobie jeszcze jakiś PP i chyba starczy tego szaleństwa, tak mi się przynajmniej wydaje
Było to bardzo ciekawe doświadczenie. Myślałem sobie e tam to tylko jeden kanał i kilka elementów na krzyż. Szybko musiałem swoje początkowe wyobrażenia zweryfikować. Ten mały wzmacniacz jest bardziej wymagający niż nie jeden wzmacniacz audio. Dlatego chylę czoła przed tymi, którzy na co dzień budują wzmacniacze gitarowe.
Nie udało mi się zlikwidować do końca przydźwięku sieciowego przy rozkręconym potencjometrze na 85-100% ale ze względu, że w domu i tak nie używam takich poziomów, to darowałem sobie.
Zrobię sobie jeszcze jakiś PP i chyba starczy tego szaleństwa, tak mi się przynajmniej wydaje

Ostatnio zmieniony pn, 8 października 2012, 12:58 przez nxn68, łącznie zmieniany 1 raz.
masz moze jakies próbki dzwiękowe???
Dopiero zaczynam naukę gry na tym instrumencie, więc rewelacji nie ma 

to sie rozumie 

Jeśli zastosowałeś filtrację jak w oryginalnym champie to ja się nie dziwię, że brumi.
O oryginalnej filtracji nawet nie myślałem. Na CRCRC 3x120uF i 2x330R brumiał trochę mniej. Teraz jest na zasilaniu aktywnym (mosfet), chyba muszę trochę odsunąć kondensator sprzęgający od zasilania.