Testy przedwzmacniacza, sygnały audio-pytania początkującego

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mikies
5...9 postów
5...9 postów

Testy przedwzmacniacza, sygnały audio-pytania początkującego

Post autor: mikies »

Witam serdecznie!
Przymierzam się do budowy wzmacniacza Marshall JCM 800 i wiele godzin w ciągu ostatnich dwóch tygodni spędziłem na czytaniu najróżniejszych materiałów z tym związanych. Wiele się dowiedziałem, ale nurtuje mnie pewna kwestia.

Otóż zamierzam zacząć od zbudowania zasilacza, później przedwzmacniacza i na koniec wzmacniacza, żeby w razie nie powodzenia(w razie problemów ze zbudowaniem przedwzmacniacza) zaoszczędzić pieniądze na wzmacniaczu. Zastanawia mnie tylko jak podłączyć sam przedwzmacniacz (czyli obwód dwóch lamp ecc83 w tym wypadku i korekcję) do słuchawek. Wystarczy najprostsze wzmocnienie na jednym tranzystorze? Czy w razie potrzeby taki prosty wzmacniacz można wpinać po każdym stopniu wzmacniającym(czyli po każdej połówce lampy) dla testów?

Moja niepewność wynika chyba z tego, że braknie mi wiedzy o sygnałach audio. Otóż od dawna zastanawiam się jak silny jest sygnał z gitary(ile mV), jaki sygnał występuje po przedwzmacniaczu, a jaki np. daje zwykła mp3, czyli ile potrzeba przeciętnym słuchawkom? Proszę o nieco wyrozumiałość dla początkującego. Naprawdę przez wiele ostatnich dni czytałem, szukałem w internecie i znalazłem tylko szczątkowe informacje o tym. Jeśli ktoś byłby w stanie mi to pokrótce objaśnić to będę bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Testy przedwzmacniacza, sygnały audio-pytania początkują

Post autor: Ghost »

Zabierasz się do tematu trochę od dupy strony. Jeśli chcesz robić kopie osiemsety i czytałeś coś na ten temat to powinieneś wiedzieć że w tym wzmacniaczu przester bierze się w znacznym stopniu z końcówki mocy a nie z preampu tak też więc prowadzenie jakichkolwiek eksperymentów na preampie wydaje mi się bezsensowne jeśli nie masz jakiejś dobrej końcówki do której mógłbyś go podpiąć.

Jeśli chcesz uniknąć rozczarowań to proponował bym zacząć od zbudowania jakiejś prostej końcówki mocy (choćby skopiować z Marvelowego Atoma) a następnie dopiero zabrać się za budowe przedwzmacniacza a nie na odwrót. Jeśli chodzi o słuchawki to na forum były swego czasu projekty symulatora kolumny z wyjściem słuchawkowym więc wystarczy poszukać.
mikies
5...9 postów
5...9 postów

Pomysł zbudowania najpierw przedwzmacniacza wziął się z prostego faktu - chcę ostrożnie wydawać kasę. Zbudowanie preampu wydaje się tańsze od końcówki mocy( odpada na poczatek koszt trafa glosnikowego, lamp koncowych oraz lampy inwertera), a test samego preampu na słuchawkach miałby służyć jedynie sprawdzeniu czy układ działa, nie ocenie brzmienia.

Zakładając budowę na początek końcówki mocy, na jej wejście(czyli za potencjometrem master volume) można podać dla testu sygnał np. z mp3? Tutaj odwołuję się do pierwszego mojego postu - czy ktoś mógłby mi wyjaśnić poziomy sygnałów audio?
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Napisałeś, dla mnie bez sensu, kiedy zakładasz, że coś może Ci nie wyjść, to zaoszczędzisz pieniądze nie budując go w całości, tylko etapami. Po pierwsze: skąd weźmiesz zasilanie, preampu(zakładając że nie masz żadnego transformatora), inne chassis, na próby, jest to dodatkowy koszt, który później nie koniecznie może się przydać. Po drugie, jeśli chcesz tylko go zbudować i nic więcej, informację jakie jest napięcie na wejściu i w poszczególnych stopniach jest Ci nie potrzebne, bo dodajesz sobie kolejnego trudu. Ja radzę Ci kompletować rzeczy składać, tak jak jest w oryginale(rozstaw elementów i części), jak nie pomylisz nic w układzie i wszystkie części będą sprawne zakładam, że wzmacniacz ruszy z kopa(no może po za małymi szczegółami). jeśli jednak chcesz więcej wiedzieć, to poszukaj, na forum jest dużo książek, może zacznij od tego.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak jak mówi kolega łukasz poziom sygnałów odtwarzacza mp3 czy gitary to kwestie które nie powinny cie interesować. Pamiętać natomiast należy o odpowiednim podłączeniu odtwarzacza mp3 do gniazda wzmacniacza. Po pierwsze musisz pamiętać że wyjście odtwarzacza jest w konfiguracji stereo natomiast wejście wzmacniacza pracuje w konfigracji mono. Aby podłączyć odtwarzacz musisz posiadać kabel stereofoniczny (albo monofoniczny tylko wtedy w odtwarzaczu wkładasz wtyczke tylko do połowy). Jeśli podłączysz normalnym kablem i wepchniesz obie wtyczki do końca to wtedy nie będziesz miał sygnału wyjściowego z odtwarzacza ponieważ bedzie on zwarty do masy poprzez monofoniczne gniazdo wzmacniacza.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

To i tak nie jest miarodajne, bo załóżmy że zagra, to skąd kolega będzie wiedział, że zagrało prawidłowo i zniekształcenia są zakładane, skoro to nie jest pre Audio?! Dopiero wpinając gitarę można coś powiedzieć, a mając oscyloskop można nawet zobaczyć.
mikies
5...9 postów
5...9 postów

W sumie chyba macie rację. Może szkoda czasu i zachodu na te próby - w tym czasie można już pójść dalej, a jak nie będzie działać, to będę się wtedy martwić. Łukasz - po prostu trafiłem na porady, że początkujący nie powinnien budować od razu całego wzmacniacza, bo gdy coś skopie, ciężko będzie znaleźć przyczynę, więc lepiej odpalać etapami.

Wzmacniacz robię wspólnie z przyjacielem, dla Niego i nie chciałem go narazić na niepotrzebne koszty, gdyby wzmak nie zadziałał. Choć w sumie nie jest to aż tak trudny układ i w końcu musi zadziałać. Myślałem o kupnie chassis, transformatora sieciowego i dwóch lamp do przedwzmacniacza i odpaleniu zasilacza z przedwzmacniaczem, ale w sumie macie rację. Zacznę od zasilacza i końcówki z inwerterem.

Wiem że sygnał z mp3 jest stereo a końcówka mocy mono, więc z tym nie będzie problemu, ale podłączenie jednego kanału mp3 pod końcówke mocy jest jak najbardziej możliwe i będzie działać tak?(sygnał należy podać nie jako za potencjometr master volume tak?)

Powiedzcie mi jeszcze, tak z ciekawości czy np wpięcie mp3 pod wejście zmontowanego wzmacniacza(czyli pod wejście preampu i puszczenie tego też przez końcówkę) jest możliwe i da dźwięk? (przesterowany przez układ)

Co do poziomu sygnałów - faktycznie, tutaj nie jest mi to potrzebne, jednak z czystej ciekawości - jeśli macie jakieś porady, jak szukać i w jakich materiałach - będę wdzięczny
Dzięki serdeczne dla Kolegów za pomoc ;)
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak puszczenie sygnału z mp3 na wzmacniacz jest możliwe. Sygnałem możesz się wpiąć przed lub za potencjometr (ja osobiście wpiąłbym się bezpośrednio na ten potencjometr). Ja u siebie podpinam sygnał audio na wejście wzmacniacza i puszczam przez kanał czysty (topologia fendera) i brzmi to całkiem fajnie pomijając fakt że gra tylko jeden kanał. Jeśli wzmacniacz ma pętle efektów to można się również wpiąć bezpośrednio w wejście Return jednak w tym przypadku nie działa korektor z przedwzmacniacza.

Wydaje mi się, że najrozsądniejszym wyjściem dla Ciebie była by budowa Marvelowego Atoma 5. Układ sprawdzony, gotowe pcb do ściągnięcia. Wystarczy to tylko polutować zgodnie ze sztuką i powinno ruszyć z kopa. Co do kosztów to jak dorwiecie gdzieś trafa z bambina to spokojnie podejdą do atoma, przy odrobinie szcześcia można trafić komplet sporo poniżej 100 zł.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

To normalne, że czasami coś się skopie, pomijając jakieś przypadki głupoty. Mój nauczyciel od Matematyki mówił, że "Ten kto nic nie robi to się tylko nie myli". Jak zbudujesz cały układ i nie będzie działało, to będziesz wtedy sprawdzał poszczególne układy.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Ghost pisze:Zabierasz się do tematu trochę od dupy strony. Jeśli chcesz robić kopie osiemsety i czytałeś coś na ten temat to powinieneś wiedzieć że w tym wzmacniaczu przester bierze się w znacznym stopniu z końcówki mocy a nie z preampu tak też więc prowadzenie jakichkolwiek eksperymentów na preampie wydaje mi się bezsensowne jeśli nie masz jakiejś dobrej końcówki do której mógłbyś go podpiąć.
Juz najwyzszy czas pogrzebac ten mit. Wystarczy mala koncowka 1W na jednej ECC82.
Male wzmacniaczyki wyprodukowane z okazji jubileuszu 50-u lat firmy sa wyposazone w taka wlasnie koncowke.

http://www.marshallamps.com/marshall_th ... ipCat=50th
Aleksander Niemand
625...1249 postów
625...1249 postów

Ok czuję się przekonany. Chętnie bym rzucił okiem na schemat tej mini osiemsety a przynajmniej na bebechy.
Nie zmienia to jednak faktu i chyba przyznasz mi racje w tej kwesti, że kolega chcąc zaczynać od preampu którego nie będzie miał do czego podpiąć idzie trochę nie właściwą drogą.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

mikies pisze:po prostu trafiłem na porady, że początkujący nie powinnien budować od razu całego wzmacniacza, bo gdy coś skopie, ciężko będzie znaleźć przyczynę, więc lepiej odpalać etapami.
Nie ma to jak czytanie bez zrozumienia... Bez wątpienia radzącemu chodziło o budowę kompletnego wzmacniacza, który należy uruchamiać etapami, a nie bezsensowne składanie samego preampa.

Ghost - Prawdopodobnie w tej małej serii Marszałków pożenili klasyczne preampy z samosymetryzującą końcówką znaną z Fireflya. Producenci, wbrew pozorom, też często nie próbują wyważać otwartych drzwi i idą po najmniejszej linii oporu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Thereminator pisze:
mikies pisze:po prostu trafiłem na porady, że początkujący nie powinnien budować od razu całego wzmacniacza, bo gdy coś skopie, ciężko będzie znaleźć przyczynę, więc lepiej odpalać etapami.
Nie ma to jak czytanie bez zrozumienia... Bez wątpienia radzącemu chodziło o budowę kompletnego wzmacniacza, który należy uruchamiać etapami, a nie bezsensowne składanie samego preampa.
Etap 1: zasilacz
Etap 2: koncowka
Etap 3: odwracacz fazy
itd po koleji az do wejscia, ja tak robie kiedy montuje jakis prototyp
Thereminator pisze: Ghost - Prawdopodobnie w tej małej serii Marszałków pożenili klasyczne preampy z samosymetryzującą końcówką znaną z Fireflya. Producenci, wbrew pozorom, też często nie próbują wyważać otwartych drzwi i idą po najmniejszej linii oporu.
Chyba nie. Z samosymetryzujacej na ECC82 raczej nie wycisniesz 1W bo taka poza klasa A nie bedzie dzialac. Jesli juz z czegos zapozyczyli to z dawnych wzmacniaczy napedzajacych symetryczna line 600 Ohm do poziomu +30dbm tylko trafo wyjsciowe przeliczone pod obciazenie 8R.
Aleksander Niemand
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Skoro to JCM na dwóch ECC83 i jednej ECC82, to raczej wielkiego wyboru nie mieli: albo self-splitPP albo SE na równolegle połączonych połówkach ECC82, chyba że z zewnątrz napis "JCM" a w środku małe krzemowe oszustwo...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Gdyby mi ktos zlecial cos takiego zrobic to bym zrezygnowal z wtornika katodowego. Na uwolnionej triodzie bym zrobil odwracacz z dzielonym obciazeniem. Wtedy 2x12AX7 + 12AU7 pasuje jak ulal. Ewentualnie roznicowy odwracacz na 2xLND150 albo innym tanszym krzemie nikomu by krzywdy nie zrobil
Na fotkach bebechy JTM1, JCM1 nie udalo mi sie dorwac, ale z pewnoscia roznice sa niewelkie.
Załączniki
JTM1_guts_01.jpg
JTM1_guts_02.jpg
Aleksander Niemand