Prośba o sprawdzenie płytki PCB oraz schematu.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

PanG
125...249 postów
125...249 postów

Re: Prośba o sprawdzenie płytki PCB oraz schematu.

Post autor: PanG »

Dopiero teraz zobaczyłem ten nowy schemat. Masakra :D

Jednak wystarczy mała kosmetyka i wsio będzie ładnie hulać.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Thereminator pisze:A tymczasem siatka V1B sobie wesoło wisi w powietrzu, pozwalając triodzie szybko przejść do krainy niebytu...
Czy mógłbyś rozwinąć temat. Oglądam schemat, ale jakoś nie mogę się dopatrzeć możliwości wystąpienia opisanej przez Ciebie sytuacji (szybkiego uszkodzenia lampy V1B). Owszem, schemat zawiera mnóstwo błędów, ale lampie raczej nic nie grozi...

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

IMHO Jeśli przełącznik przy V1B będzie przełączony na anodę, to wtedy siatka wisi w powietrzu, więc jej potencjał nie jest ustalony, więc może płynąć b.duży Ia
PanG
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PanG »

Ja bym ten nieszczęsny bajpas tak widział
Załączniki
bypass.jpg
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

AndrzejJ pisze:Jeśli przełącznik przy V1B będzie przełączony na anodę, to wtedy siatka wisi w powietrzu, więc jej potencjał nie jest ustalony, więc może płynąć b.duży Ia
Prąd anodowy nie może być bardzo duży, gdyż w obwodzie anody znajduje się rezystor 100k. Gdybyśmy nawet przyjęli, że napięcie zasilające ten stopnień wynosi 400 V, to w najbardziej niesprzyjających warunkach moc tracona na anodzie lampy (z wiszącą w powietrzu siatką) mogłaby osiągnąć 0,4 W (prąd anody 2 mA przy napięciu 200 V). Taka moc nie jest groźna dla żadnej popularnej triody m.cz. (dla ECC83 moc dopuszczalna to 1 W). W jaki więc sposób ta lampa miałaby się uszkodzić?
PanG pisze:Ja bym ten nieszczęsny bajpas tak widział
Jeżeli po załączeniu wzmacniacza styki przekaźników będą się znajdowały w dolnym położeniu (lampa V1B jest omijana), to po przełączeniu się przekaźników wystąpi paskudny trzask wywołany przeładowywaniem się kondensatora C3. Dodając jeden wysokoomowy rezystor, jak w załączniku poniżej, można takiej sytuacji uniknąć.
Załączniki
bypass_1.JPG
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

No tak, racja, aczkolwiek lepiej żeby ten rezystor był.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Rezystor jest niezbędny dla poprawnego działania lampy, ale nie dla jej bezpieczeństwa, przynajmniej w tym konkretnym przypadku. "Wisząca w powietrzu" siatka pierwsza stanowi niebezpieczeństwo dla lamp kineskopowych, lamp końcowych mocy, czyli wszystkich tych, których prąd anodowy nie jest przez układ ograniczony do bezpiecznej wartości. Poza tym należy tak projektować układy wzmacniaczy, by przez styki przełączników, przekaźników i potencjometrów (w torach sygnałowych) płynął tylko sygnał użyteczny, a nie składowe stałe. Jeżeli się o to nie zadba, to podczas dokonywania regulacji potencjometrami i przełączania torów sygnałowych elementami stykowymi wystąpią uciążliwe dla naszych uszu (czasem niebezpieczne dla głośników) szumy i trzaski.. Napięcia na kondensatorach sprzęgających i filtrujących nie mogą być wyższe od dopuszczalnych, i to nie tylko po nagrzaniu się lamp, ale również zaraz po włączeniu wzmacniacza, gdy lampy są jeszcze zimne a zasilacz anodowy nieobciążony.

Pozdrawiam,
Romek
z3ro
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: z3ro »

Witam... postanowiłem na razie dać sobie spokój z przełącznikiem bypass... jutro postaram się zacząć coś składać i zobaczymy jaki będzie efekt... Dziękuję wszystkim bardzo za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam
z3ro
50...74 posty
50...74 posty

Ok... temat wraca, złożyłem to co miałem bez przełącznika bypass... Wzmacniacz gra całkiem fajnie i całkiem głośno (problemem jest tylko troszeczkę za mała ilość basów, wydaje mi się że to wina transofrmatora wyjściowego i jego zbyt małego rdzenia), postanowiłem w ramach dalszych eksperymentów troszeczkę go rozbudować, zrobiłem nowy schemat i bardzo prosiłbym kolegów o sprawdzenie i pokazanie ewentualnych błędów błędów... Chcę najpierw dopracować idee zanim zacznę cokolwiek budować.
Obrazek
pegaz517
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: pegaz517 »

Wyrzuć C3, bo siatka nie ma polaryzacji. Do C17, C13, C6 i C8 rezystory 2M2 do masy. Więcej nie chcę mi się szukać.
z3ro
50...74 posty
50...74 posty

Rozumiem że zabieg z tymi rezystorami w celu uniknięcia trzasków od przeładowania przy przełączeniu tak?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Kondensatorów w katodach się tak nie dołącza. Bypasuje się rezystory szeregowe do kondensatorów, a każda ECC83 powinna mieć filtr zasilania.
z3ro
50...74 posty
50...74 posty

Poprawiłem włączanie kondensatorów katodowych i filtracje zasilania, zapomniałem też dodać wcześniej rezystora obnizającego napięcie na preampie. Chciałbym jeszcze zapytać co ewentualnie zrobić z przenoszeniem basów (dodam że te wartości kondensatorów w katodzie są losowe i przewiduje ich dobór eksperymentalnie), czy dobrze rozumuje że problem ten może dotyczyć zbyt małego rdzenia trafa wyjściowego i nasycanie się go?

Schemat
Obrazek
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

To popraw to jeszcze raz bo Kondensator w katodzie powinien być podłączony do masy na stałe, a nie podłączany czyli zamień miejscami kondensator z bypasowanym rezystorem. Dodanie kondensatora dla stopni 2 i 3 to nie jest dodanie filtru. Filtr to rezystor + kondensator.
z3ro
50...74 posty
50...74 posty

No ale jeżeli zamienie je miejscami to stracę i będę bypassował kondensator to strace to co jest chyba kluczową sprawą dla kondensatora w katodzie, czyli zmniejszenie oporu dla przebiegów zmiennych. Układy włączania tych pojemności zaczerpnąłem z preampów przedstawionych na stronie http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/przedwzm.htm
ODPOWIEDZ