renowacja chassis,a zdrowie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- romanradio
- 1250...1874 posty
renowacja chassis,a zdrowie
Witam pięknie.Przy renowacji Philipsa/37r.spotkała mnie niemiła przygoda.Do tej pory,,jak niektórzy Koledzy oszczędzałem na myciu chassis benzyną ekstrakcyjną,czy skażonym spirytusem(oczywiście bez "tykania" obw. rezonansowych).Skaleczyłem rękę i rana długo nie chciała się goić.Pomogło dopiero przemywanie spirytusem(nie skażonym) tudzież stosowanie tegoż wewnętrznie.Prawdopodobnie zakaziłem się jakąś NN bakterią,w istnienie których do tej pory nie bardzo wierzyłem
Pełną wiedzę na ten temat posiadają chyba jedynie różne Samepi.dy-nie ważne! Ale chyba ważne,aby jednak zwracać uwagę na takie drobiazgi,jak mycie i zarazem choć cząstkowe odkażenie chassis.Do mojego przypadku związanego z naszym radiowym hobby chyba pasuje powiedzenie"jak nie syf to korniki"Pozdrawiam .

znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 3125...6249 postów
Re: renowacja chassis,a zdrowie
Hihihi Na złapanie tego pierwszego mam przyjemniejsze sposoby.Natomiast wszystkie stare rupcie wyprowadzam na spacer na zewnątrz domu i po usunięciu wszelkich pluskiew, prusaków, ptasio -mysich odchodów i wszelkiego innego paskudztwa za pomocą pędzla i sprężonego powietrza, wprowadzam dopiero na warsztat.romanradio pisze:przypadku związanego z naszym radiowym hobby chyba pasuje powiedzenie"jak nie syf to korniki"Pozdrawiam .
Jak najbardziej wskazane. Pozdrawiam.romanradio pisze:tudzież stosowanie tegoż wewnętrznie.
Wewnętrznie tak ale nie samemu!!
Tylko dzieląc się z kolegami z forum wtedy te korniki i inne bakterie typu NN ich nie dopadną.
Tylko dzieląc się z kolegami z forum wtedy te korniki i inne bakterie typu NN ich nie dopadną.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Podobno przy politurowaniu niektórzy sobie łykają 

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- 1250...1874 posty
By stawić czoło różnym zagrożeniom podczas pełnienia naszej misji proponuję zapoznać się z osiągnięciami pewnego instytutu - zapraszam do Wrocławia :
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3577 ... nika_.html
- powołano go w lutym 2010r.
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3577 ... nika_.html
- powołano go w lutym 2010r.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ja nastawiłem własnie baniaczek wina - wiśniowo-czarnoporzeczkowego
Przyjemnie popatrzeć jak bąbelkuje
Zamieściłbym mały tutorial DIY "How to make a wine", ale to nie tematyka forum....
No chyba, żeby zrobić baniaczek podgrzewany lampami

Przyjemnie popatrzeć jak bąbelkuje

Zamieściłbym mały tutorial DIY "How to make a wine", ale to nie tematyka forum....

Ostatnio zmieniony wt, 24 lipca 2012, 20:00 przez Jado, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Zawsze baniaczek może być metalowy a podgrzewać indukcyjnie poprzez np. GU81 lub 6P45S 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Wrzuć, wrzuć, jest tu też dział 'inne'Jado pisze:Zamieściłbym mały tutorial DIY "How to make a wine", ale to nie tematyka forum....

- szalony
- moderator
Zasadniczo przy grzebaniu we wszelkich zasyfionych urządzeniach przy których można się skaleczyć warto pamiętać żeby być zaszczepionym na tężec, choć choroba ta dotyczy głównie skaleczeń przy dłubaniu w ziemi, ale nie jest to katar (potrafi wygiąć kręgosłup w przeciwną stronę!). W praktyce przy renowacji starych radi(ów) najbardziej niezdrowe będą wszelkie roztocza i pyły wydobywające się ze skrzynki. Warto zauważyć że chętnie pokazywani w telewizji archiwiści z IPN czy bibliotekarze z jagiellonki pracują w maseczkach.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Myślę że najlepiej postawić na 4x 6s33s.AndrzejJ pisze:Zawsze baniaczek może być metalowy a podgrzewać indukcyjnie poprzez np. GU81 lub 6P45S
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
- dark_one
- 375...499 postów
Dodatkowo w gumowych rękawiczkach, odzieży ochronnej, bo niektóre woluminy są traktowane preparatami lub procesami technologicznymi przeciwko sinicom, amebom itp, a w szczególnych przypadkach (woluminów pochodzących z rejonów tropikalnych) pracownicy są szczepieni na wypadek wystąpienia różnych dziwnych chorób. W drewnie potrafią się gnieździć różne niekoniecznie niegroźne insekty - mój znajomy przekonał się o tym boleśnie czego byłem naocznym świadkiem kiedy z dziury po kołatce w poręczy w starym drewnianym domu wylazło coś, co ugryzło go w dłoń, po czym szybko się schowało. Ręka do łokcia spuchła mu jak bania, dobrze że do wieczora opuchlizna zeszła, bo nie wyglądało to ciekawie. Ja profilaktycznie używam na drewniane skrzynki cudeńka o nazwie "Chylotox Q" - jest niezwykle skuteczne na owady, wycina w pień wszystko - od mikroskopijnych insektów po sporych rozmiarów pająka, ale trzeba uważać z tym preparatem bo szkodzi też i ludziom.szalony pisze:Warto zauważyć że chętnie pokazywani w telewizji archiwiści z IPN czy bibliotekarze z jagiellonki pracują w maseczkach.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 3125...6249 postów
Osobiście wina nie lubię i nie piję ale od lat wyrabiam z własnego winogrona. Po latach obserwacji zauważyłem że najlepszą porą do zbioru jest moment kiedy winogronem zaczyna się interesować chmara szerszeni co nie przeszkadza mi zrywać w ich licznym towarzystwie, po prostu są tak nawalone że co chwila spadają na ziemię nieprzytomne. Po wyciśnięciu soku wytłoki zostawiam w gąsiorku na 2-3 tygodnie i trzykrotnie destyluję. W ten sposób powstaje środek do skutecznej wewnętrznej dezynfekcji, oczywiście dla panów. Powyższy tekst nie dotyczy renowacji chassis- jeno zdrowia.Jado pisze:Ja nastawiłem własnie baniaczek wina - wiśniowo-czarnoporzeczkowego
- romanradio
- 1250...1874 posty
No i wróciły wspomnienia sprzed lat wielu.Podróżując z kolegą (żony doma),natrafiliśmy przy budowanej autostradzie w kier.granicy z Grecją na opuszczoną winnicę z już przedojrzałymi winogronami.Żywiliśmy się nimi przez tydzień(komu by się chciało gotować,czy szarpać z pancerną konserwą).Zamiast herbaty, coś ,co nazywano ouzo? Byliśmy jak Twoje telewizorku szerszenie,ale nie na tyle,aby nie zauważyć reklamy w sklepie RTV (obok ouzoTELEWIZOREK52 pisze:Osobiście wina nie lubię i nie piję ale od lat wyrabiam z własnego winogrona. Po latach obserwacji zauważyłem że najlepszą porą do zbioru jest moment kiedy winogronem zaczyna się interesować chmara szerszeni co nie przeszkadza mi zrywać w ich licznym towarzystwie, po prostu są tak nawalone że co chwila spadają na ziemię nieprzytomne. Po wyciśnięciu soku wytłoki zostawiam w gąsiorku na 2-3 tygodnie i trzykrotnie destyluję. W ten sposób powstaje środek do skutecznej wewnętrznej dezynfekcji, oczywiście dla panów. Powyższy tekst nie dotyczy renowacji chassis- jeno zdrowia.Jado pisze:Ja nastawiłem własnie baniaczek wina - wiśniowo-czarnoporzeczkowego

znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty