Nieznane urządzenie.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nieznane urządzenie.

Post autor: AZ12 »

Witam

Ostatnio wpadło mi w ręce tajemnicze nieznane urządzenie. Wiem, że nielampowe, ale dość stare.

Czy ktoś wie co to jest i do czego służyło.
Załączniki
nurz1.jpg
Ratujmy stare tranzystory!
Młody elektronik

Re: Nieznane urządzenie.

Post autor: Młody elektronik »

To jakiś unitrowski przerywacz albo zabezpieczenie antyzwarciowe.
_idu

Post autor: _idu »

Nie takie bardzo stare - druga połowa lat '80 lub sam początek '90-tych.

Rozrysuj schemat - jest zapewnie prostacki. Mamy dwa przekaźniki - kontaktronowy i tradycyjny.
Całkiem możliwe że kontaktron pełnił rolę czujnika natężenie / wykrywacza przepływu prądu.
Ale równie dobrze ten układ mógł realizować dwa proste opóźnienia czasowe (młodzieży trudno uwierzyć ale sprawnie i pewnie działający układ czasowy da się zrobić na jednym tranzystorze - nie potrzeba 555 ;) ).

Bo tak od tej strony płytki to można sobie z fusów powróżyć co to takiego.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

STUDI pisze:N(młodzieży trudno uwierzyć ale sprawnie i pewnie działający układ czasowy da się zrobić na jednym tranzystorze - nie potrzeba 555 ;) ).
Jakie 555?! ja opóżnienie, albo impuls realizuję np. na pic12F675. Tyle samo nóg, zero elementów zewnętrznych, mniej prądu bierze (jeśli piątki nie są cmosowe) :] o możliwych fjuczerach się nie będę rozpisywał :mrgreen:
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

I ta możliwość, że zawsze może wygenerować nieznany impuls lub ich ciąg :lol: :twisted: :mrgreen:
( to jak się jeden tranzystorek niechcący (statystycznie prawie pewne) przestawi np. w pamięci zwanej licznik programu )

A tak poważanie to odchodzę gdzie mogę od uP, wolę dać diodę, kondensator i rezystor niż uP dla opóźnienia. Mam niemiłe doświadczenia z ATtiny, ATmega przy pracy w otoczenie silnie zanieczyszczonym elektromagnetycznie. Może PIC-e są lepsze ?
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

GeTe pisze:I ta możliwość, że zawsze może wygenerować nieznany impuls lub ich ciąg :lol: :twisted: :mrgreen:
Jak włączę łoczdoga i czujnik napięcia zasilania (brownout) to nie ma wafla - prędzej 5tki zwariują ze zbyt niskim vcc.
GeTe pisze: ( Mam niemiłe doświadczenia z ATtiny, ATmega przy pracy w otoczenie silnie zanieczyszczonym elektromagnetycznie. Może PIC-e są lepsze ?
Długo w dość szerokim gronie dyskutowaliśmy nad poddatnoścą Atmeg na śmieci EM. Powstały testowe układy dla porównania i wyszło, że poprawnie zaekranowana i zabezpieczona ATmega znosi zakłócenia tak samo dobrze jak "Motki" Automotive czy PICe. To była w pewnym czasie dość paląca kwestia pociągająca za sobą wybór nowej rodziny uC. Suma sumarum poprawiono otoczenie i problem zniknął.
Czyli faktycznie są bardziej poddatne? - pieron wie, przy identycznym poziomie zakłóceń PIC zawiesił się raz A kilka razy. Jednak i raz i kilka to za dużo.
W dobrym układzie problem nie występuje.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

Po wczorajszej analizie doszedłem do wniosku, że jest to multiwibrator tranzystorowy sterujący przekaźnikiem R-2. Przekaźnik kontaktronowy włączony jest równolegle do zasilania multiwibratora. Wygląda to na przerywacz do alarmu lub kierunkowskazów.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Czy to nie czasem układ do sterowania wycieraczkami samochodowymi?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

Częstotliwość pracy tego urządzenia jest ponad 1Hz stała. Regulatory pracy wycieraczek mają regulowaną częstotliwość.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Bywały nieregulowane.
ODPOWIEDZ