Witam, będzie to w zasadzie moja pierwsza kompletna konstrukcja na lampach chciałbym więc poprosić bardziej doświadczonych kolegów o sprawdzenie przede wszystkim PCB czy takie rozmieszczenie ścieżek i elementów nie będzie powodowało niechcianych szumów. Poniżej zamieszczam schemat i wzór PCB.
Pozdrawiam
Marcin Dudek
Schemat
PCB
Żarzenie będzie prowadzone skręconymi przewodamie i chciałem jeszcze zapytać czy podłączać mase żarzenia do masy napięcia anodowego?
Bardzo mało ergonomicznie. Ścieżki sygnałowe długie, do tego te o skrajnie różnych potencjałach są bardzo blisko siebie. Zmniejszyłbym to wszystko co najmniej o połowę, prościej poprowadziłbym grubszą szynę masy.
Co do schematu, to dwie rzeczy. Bajpas trzeciego stopnia - switch będzie strzelał przy przełączaniu.
Wartość rezystorów w EL34. 10k w katodzie i siatce?
Jakie mostki prostownicze w zasilaczu? Po co tyle tych elektrolitów w żarzeniu i anodowym? Nie wygląda to najlepiej. Dla tego projektu prościej i skuteczniej będzie żarzyć całość symetryzowanym zmiennym, a zasilanie anod dac przez klasyczny układ RC.
Co do pentody to masz racje, zapomniałem wpisać wartości tych rezystorów w katodzie będzie 380Ohmów a siatke drugą planowałem podłączyć bez rezystora do anodowego. a jeżeli chodzi o bypass stopnia trzeciego to w jaki sposób można to rozwiązać bez trzasków? A jeżeli chodzi o ścieżki to cóż hmmm... zacznę od nowa w takim razie. Mostki oba są 500V 4A, jeżeli chodzi o filtracje to wydawało mi się że im więcej kondensatorów tym lepiej:) nie liczyłem stałych czasowych. Jeżeli chodzi o filtr CLC to zastosowałem dławik bo mam trochę niskie napięcie na trafo i nie chciałem tracić więcej na rezystancji filtra, a w kwestii żarzenia to chciałem uniknąć na początku problemu z przydźwiękiem chociaż od żarzenia, dlatego wolałem zastosować kondensatory a mam ich w nadmiarze.
Pozdrawiam
Marcin
z3ro pisze:w katodzie będzie 380Ohmów a siatke drugą planowałem podłączyć bez rezystora do anodowego
To tak na chybił-trafił, czy policzyłeś?
z3ro pisze:w jaki sposób można to rozwiązać bez trzasków?
Dajesz na środkowy pin S2 rezystor 1M-2M2 do masy.
z3ro pisze:jeżeli chodzi o filtracje to wydawało mi się że im więcej kondensatorów tym lepiej:)
no nie do końca.
z3ro pisze:Jeżeli chodzi o filtr CLC to zastosowałem dławik bo mam trochę niskie napięcie na trafo i nie chciałem tracić więcej na rezystancji filtra, a w kwestii żarzenia to chciałem uniknąć na początku problemu z przydźwiękiem chociaż od żarzenia
Zamiast dławika daj po prostu rezystor 100R/5W. Spadek napięcia będzie pomijalny. Z żarzeniem nie będziesz miał problemów. Dobra symetryzacja i robi.
Ostatnio zmieniony sob, 21 lipca 2012, 19:12 przez PanG, łącznie zmieniany 1 raz.
Policzone dla Ra=2500 Omów i Ua=350 Omów, powinno to dać około -19V napięcia polaryzacji (mam przynajmniej taką nadzieje:) ), a ze switchem tak też zrobię... Jeżeli chodzi o PCB to uczę się dopiero więc pewnie jeszcze kilka poprawionych wersji tutaj wrzucę. Mam nadzieję że będzie dobrze. Mam jeszcze pytanie jak bardzo ograniczyć pojemność w filtracji? wystarczy 1 szt tego 220u, rezystor 100 Omów i na wyjściu 47uF?
z3ro pisze:Jak bardzo ograniczyć pojemność w filtracji? wystarczy 1 szt tego 220u, rezystor 100 Omów i na wyjściu 47uF?
Ja bym to rozwiązał tak jak w załączniku.
Spojrzałem na ten schemat znowu i zastanawia mnie jeszcze kwestia wejścia. Popraw, bo jest źle. Żeby było ciekawiej, nie powiem co Taki ze mnie jajcarz!
Oczywiście Ua=350V Jak rozumiem rezystor 220k/2W do rozładowywania kondensatorów? Dzięki za schemat, pracuję właśnie nad nową wersją PCB i postaram się uwzględnić. A jeszcze jedno pytanie bo nie jestem pewien czy dobrze rozumiem ale ECC83 mają w standardzie zsymetryzowane napięcie żarzenia tak? i środkiem jest masa w środku?
Mam trafo z rozdzielonym uzwojeniem żarzenia więc nie ma tematu:) a jeżeli chodzi o reszte to zamieszczam poprawiony schemat i PCB, prosiłbym o ponowne sprawdzenie i mam nadzieję że lepiej:)
Jest jakaś sensowna odpowiedź na pytanie dlaczego próbujesz bypasować trzeci stopień zamiast drugiego? Bo w przypadku 3 stopnia każde rozwiązanie jest nie zaciekawe...
Przypominam tylko że jestem nowy w tematyce audio w ogóle więc pomyślałem że pierwsze 2 stopnie będą typowym układem kanału czystego zaczerpnięty, o ile dobrze pamiętam z klasycznych układów fendera, trzeci stopień miał poprostu dostarczyć jak nawiększych zniekształceń (dodać siary:P), dlatego myślałem że będzie to dobry pomysł:) A co powiesz na temat PCB będzie działać czy nie bardzo? Po raz kolejny bardzo wszstkim dziękuję za pomoc i zainteresowanie nudnym tematem pomocy początkującemu.
Z racji tego że sporo projektowałem na PCB to jakoś mam zaufanie do płytek:P wydaje mi się to wtedy takie poprostu solidne:P Starałem się przy projektowaniu uwzględnić wytyczne ale mam świadomość że o wszystkim nie pomyślałem. Chciałem jeszcze zapytać o łączenie masy żarzenia z masą napięcia anodowego. Jak to powinno wyglądać i czy takie połączenie ma sens, no i na koniec jeszcze pytanie czy zmieniać ten bypass czy zostawić tak jak jest? i dlaczego mówisz że to zły pomysł?
Wtórnik katodowy współpracuje z napięciem anodowym, a tego się po prostu nie powinno przełączać przekaźnikiem bo będą popy czyli stuki przekaźnika. Przekaźnik powinien być za kondensatorem przepuszczającym sygnał użyteczny a blokującym anodowe. Tak po prostu jest.