Red Baron wzbudzenie przy włączonym boosterze...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Red Baron wzbudzenie przy włączonym boosterze...

Post autor: Grzegorz Markowski »

Witam.

Uruchomiłem ostatnio przedwzmacniacze Red Barona połączone z końcówką mocy z JCM800 2204.
Układ zadziałał od pierwszego włączenia, zarówno w kanale czystym jak i przesterowanym.
Napotkałem jednak, standardowy jak się wydaje, problem wzbudzenia się kanału przesterowanego po włączeniu w katodę drugiej triody pierwszej lampy, równoległego połączenia 1,7k/22uF czyli po włączenia "boostera".
Nie chciałbym na razie przebudowywać kanału przesterowanego na układ z Atomic'a lub dokonywać głębszej modernizacji stanu obecnego, dlatego chciałbym zapytać, czy komuś udało się dobrać wartości tych dwóch elementów dołączanych do katody tak, aby uzyskać efekt "boost" bez wzbudzenia kanału?
Układ, który zbudowałem jest dokładnym odwzorowaniem przedwzmacniaczy podanych tu http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/red ... on_sch.gif
GM
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Red Baron wzbudzenie przy włączonym boosterze...

Post autor: Kazimierz »

Zrobiłem ten układ kilka lat temu i nie wzbudzał się. Przerobiłem go czas jakiś temu na układ zaproponowany przez Marvela i też jest ok. Jaki masz montaż wzmacniacza ? Ja zrobiłem na płytce drukowanej.
pozdrawiam
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Klasycznie czyli na "pająka" czyli punkt do punktu. Niestety nie mogę teraz pokazać jak to wygląda, bo wzmacniacz jest "zapakowany" do obudowy i nie mam obecnie możliwości go wyjąć i zrobić zdjęcia.
Wzbudzenie nie występuje przy potencjometrze "gain" skręconym prawie na minimum.
Będę jeszcze zmieniał doprowadzenie sygnału z gitary do siatki pierwszej triody na ekranowane, gdyż obecnie jest "goły" przewód. Odległość od gniazda wejściowego do styku siatki w podstawce jest spora, ok. 10cm i tu może leżeć źródło problemu.
W układzie pracują 6N2P-EW.
GM
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Zmniejsz kondensator w katodzie.
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

To już robiłem. Zarówno 100nF, 470nF i 1uF dawały wzbudzenie. Różnica polegała na położeniu potencjometru gain przy którym układ zaczynał się wzbudzać dla danej pojemności. Muszę chyba najpierw wyeliminować potencjalne przyczyny układowe czyli doprowadzenie sygnału wejściowego i dopiero potem kombinować z wartością elementów.
GM
ODPOWIEDZ