SLO-50 by PanG
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
SLO-50 by PanG
Znowu spam w postaci kolejnego SLO. Skończyłem z miesiąc temu, ale dopiero dziś dokonałem ostatnich kosmetycznych dokończeń.
Trafa KaKa, preamp (od początku): 12AX7S, Tungsram ECC83 (jako jedyna z pewnym przebiegiem), 12AX7S, RFT ECC83, 12AX7WA. Końcówka: TAD 6L6GC-STR. Kondensatory: Orange Drop, rezystory: Vishay Dale. Ogólnie podzespoły brane z Amptone łącznie z chassis.
Brzmienie jest powalające. Kultura pracy również. Duże możliwości kreowania dźwięku, bardzo dobra pętla efektów, szumy na bardzo akceptowalnym poziomie. Na samym dole próbka nagrana w sposób nieco heretyczny (preamp z send + impuls V30), ale oddającą w miarę poprawnie to, co w domowych warunkach uzyskałbym ściągając to majkiem.
Trafa KaKa, preamp (od początku): 12AX7S, Tungsram ECC83 (jako jedyna z pewnym przebiegiem), 12AX7S, RFT ECC83, 12AX7WA. Końcówka: TAD 6L6GC-STR. Kondensatory: Orange Drop, rezystory: Vishay Dale. Ogólnie podzespoły brane z Amptone łącznie z chassis.
Brzmienie jest powalające. Kultura pracy również. Duże możliwości kreowania dźwięku, bardzo dobra pętla efektów, szumy na bardzo akceptowalnym poziomie. Na samym dole próbka nagrana w sposób nieco heretyczny (preamp z send + impuls V30), ale oddającą w miarę poprawnie to, co w domowych warunkach uzyskałbym ściągając to majkiem.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: SLO-50 by PanG
Nareszcie się pochwaliłeś, bo i jest czym.
Ładna robota, fajne brzmienie. Kwestię loga pomijam (moje zdanie znasz).

Ładna robota, fajne brzmienie. Kwestię loga pomijam (moje zdanie znasz).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Tylna ścianka wygląda na zrobioną z kratki od filtru powietrza od samochodu ciężarowego.
Czy ta obudowa została zrobiona z płyt MDF?
Narożniki są metalowe, czy z tworzywa sztucznego?
Tylna ścianka wygląda na zrobioną z kratki od filtru powietrza od samochodu ciężarowego.
Czy ta obudowa została zrobiona z płyt MDF?
Narożniki są metalowe, czy z tworzywa sztucznego?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 375...499 postów
Co to jest impuls V30? Filtr z odpowiedzią impulsową jak głośnik V30?
Ten wzmacniacz świetnie ogarnia brzmieniowe ciężary, to i kratka z Kamaza być musiAZ12 pisze:Witam

Ależ skąd. Liściasta sklejka 18mm. Made in Buzzaro cabs.AZ12 pisze:Czy ta obudowa została zrobiona z płyt MDF?
A czy wzmak został stworzony do kowerowania Kasi Cerekwickiej? No jasne, że metaloweAZ12 pisze:Narożniki są metalowe, czy z tworzywa sztucznego?

Można powiedzieć, choć nigdy się w to nie zagłębiałem. Używam do tego celu KefIRa pod Sonarem.Krzysiek16 pisze:Co to jest impuls V30? Filtr z odpowiedzią impulsową jak głośnik V30?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Fajnieee, kurde jak patrze, to coraz bardziej pogłębia się moja chęć do zbudowania kopii slo50, nie wiem po co mi, ale po prostu czysto inzyniersko hobbystycznie
super!

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 375...499 postów
Witam
Jaką metodą naniesione są napisy na chassis ?
Wyszło bardzo fajnie.
Wyszło bardzo fajnie.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jakie glosniki lub sluchawki uzywasz do monitorowania?
O ile miesisty charakter przesteru slychac wyraznie to cos sie z tym dzieje nie tak, u mnie brzmi troche jakby dzwiek dobywal sie ze studni.
O ile miesisty charakter przesteru slychac wyraznie to cos sie z tym dzieje nie tak, u mnie brzmi troche jakby dzwiek dobywal sie ze studni.
Aleksander Niemand
Folia samoprzylepna + laminowanie.grabel pisze:Witam
No wiem wiem. Eksperymentuję trochę. Dublowałem ścieżki, a właściwie dubel + "odbicie" akustyki pomieszczenia w tle i tak zostałoVacuumVoodoo pisze:Jakie glosniki lub sluchawki uzywasz do monitorowania?

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Aha! Wskutek opoznien i przesuniec fazowych miedzy sciezkami nagranymi bezposrednio a akustyka pomieszczenia powstal filtr "grzebien" i stad ta studnia.PanG pisze:No wiem wiem. Eksperymentuję trochę. Dublowałem ścieżki, a właściwie dubel + "odbicie" akustyki pomieszczenia w tle i tak zostałoVacuumVoodoo pisze:Jakie glosniki lub sluchawki uzywasz do monitorowania?
Mikrofon do atmosfery pomieszczenia powinien miec charakterystyke wszechkierunkowa i trzeba z nim troche pospacerowac zeby znalezc najlepsze miejsce. Czasem znajduje sie je pod sufitem....
Aleksander Niemand
Temu podoba mnie się takie eksperymentowanie
Dzięki za wszelkie sugestie.
Próbki.
Komputerowo, czyli preamp z wyjścia SEND z nałożonym impulsem paczki. Zadnych dubli, mikrofonów. Brzmi to oczywiście inaczej niż z całością (omijam korekcję, presence, depth, końcówkę, trafa, pakę, akustykę i co tam jeszcze po drodze), niemniej charakter brzmienia samego preampu jest.
Pierwsza próbka to gitara - kabel - wzmacniacz + lekki reverb VST. Druga i trzecia to preamp dopalony tąże kopią OCD:

Próbki.
Komputerowo, czyli preamp z wyjścia SEND z nałożonym impulsem paczki. Zadnych dubli, mikrofonów. Brzmi to oczywiście inaczej niż z całością (omijam korekcję, presence, depth, końcówkę, trafa, pakę, akustykę i co tam jeszcze po drodze), niemniej charakter brzmienia samego preampu jest.
Pierwsza próbka to gitara - kabel - wzmacniacz + lekki reverb VST. Druga i trzecia to preamp dopalony tąże kopią OCD:
Mam pytanie do twórcy jak zachowują się te ldry w tej kopii soldano - ldry jak widzę z amptone : "optocoupler VTL-1k" . Pozdrawiam
To nie są VTL-1k, tylko jakies inne w tej samej obudowie, których już w ofercie nie ma. W rozjaśnieniu (ON) mają ok. 150R, w zaciemnieniu powyżej 20M. Niedawno brałem od nich jeszcze inne po 15zł/sztuka (w nazwie miały NSR), niby jakieś kopie VTL5C1, ale też widzę, że ich nie mają.