Projekt wzmacniacza z aktywną korekcja barwy tonu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Projekt wzmacniacza z aktywną korekcja barwy tonu
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale sprzężenie obejmuje cały układ, więc wpływa na cały układ.
Nie tylko na pierwszy stopień, Ale niechaj to potwierdzi Einherjer.
Nie tylko na pierwszy stopień, Ale niechaj to potwierdzi Einherjer.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 2500...3124 posty
piaskos ma rację, że sprzężenie wpływa na pierwszy stopień i przez niego na cały układ.
dijvo dalsze stopnie "nie wiedzą" o istnieniu sprzężenia i wzmacniają, jak wzmacniały
Więc jeśli przykładowo sprzężenie redukuje globalne wzmocnienie 2 razy, to musi się to stać poprzez obniżenie wzmocnienia pierwszego stopnia te 2 razy.

No i o to mnie chodziło 
Pozostała jeszcze kwestia wyboru pynktu pracy co nabazgrałem

Pozostała jeszcze kwestia wyboru pynktu pracy co nabazgrałem

Kto hamuje... ten przegrywa...
Piaskos nie wiem czemy my się nie znamy ? Jak będziesz u siebie daj znać wypijemy może jakąś Herbatę 

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Einherjer pisze:piaskos ma rację, że sprzężenie wpływa na pierwszy stopień i przez niego na cały układ.dijvo dalsze stopnie "nie wiedzą" o istnieniu sprzężenia i wzmacniają, jak wzmacniały
Więc jeśli przykładowo sprzężenie redukuje globalne wzmocnienie 2 razy, to musi się to stać poprzez obniżenie wzmocnienia pierwszego stopnia te 2 razy.
Przeliczyłem, że przy obciążeniu 8 omów mam wzmocnienie bez pętli 50x.
Po zapięciu sprzężenia maleje o 4,2x
Co by oznaczało że stopień wejściowy wzmacnia 2,5x, czyli już bliżej praktyki ale u mnie wychodzi jakieś 1,5x.
Może to kolejne rozminięcie teorii z praktyką

Kto hamuje... ten przegrywa...
- MariuszElektronik
- 125...249 postów
piaskos Można prosić o więcej fotek tego wzmacniacza? 

Einherjer pisze:piaskos ma rację, że sprzężenie wpływa na pierwszy stopień i przez niego na cały układ.dijvo dalsze stopnie "nie wiedzą" o istnieniu sprzężenia i wzmacniają, jak wzmacniały
Ale to takie zbytnie uproszczenie. Przez objęcie pętlą trzeba w zasadzie mówić o całości.
Aby USZ dobrze się sprawowało do wzmocnienie w otwartej pętli musi być jak najwyższe a zakres zmian na wyjściu jak największy. O tym trzeba pamiętać bo jeśli w środku pętli mamy ograniczenie pasma to do wejścia nie powinniśmy podawać sygnałów o częstotliwościach w pobliżu krańców pasma przenoszenia tegoż "środka" - bo USZ szybko doprowadzi do przesterowania całości.
-
- 2500...3124 posty