potrzebny schemat przetwornka c/a do odbiotru cyfrowej tv.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: potrzebny schemat przetwornka c/a do odbiotru cyfrowej t
te TV co ja sprawdzałem u znajomych chodziły pięknie na pordzewiałej siatce wycelowanej w okno wychodzące mniej więcej na Warszawę. Potrafiły też odbierać muxy z Łodzi bokiem anteny, ale fakt faktem były to tylko dwa odbiorniki zdaje się LG. W porównaniu do nich Cabletech jest słaby. Da się jednak na nim ogladać.
Sprawdzone w praktyce. A co do Cabletech. Te same tunery (identyczne) są sprzedawane pod różnymi markami nawet np. Strong są identyczne w każdym szczególe i nawet praktycznie niezmienioną w ogóle grafikę ekranową. Ponadto np, URZ0083 ma inny chipset i głowicę niż podobny funkcjonalnie URZ0090. Polskę sobie "podzieliły" firmy dystrybuujące zamawiany sprzęt w Chinach. W Łodzi będzie to Cabletech (czyli Lechpol), gdzie indziej inna marka ale to te same tunery.Boguś pisze: Chyba to wyczytaleś w opisach fabrycznych, bo wedle mnie to cabletechy glowice maja tępe jak mało które.
Trzeba po prostu wybrać egzemplarz o największej czułości. To samo dotyczy sprzętu SAT dedykowanego dla platform cyfrowych - nawet tnie wiesz jak "tępe" głowice mają n-box'y... A TV nawet renomowanych firm z tunerem DVB-T - zdziwiłbyś się ale czułością to one nie grzeszą - żaden napotkany nie odebrał mi w Łodzi MUX'a 3. A Ten jeden Cabletech owszem... Co do czułości jak dasz za silny wzmacniacz antenowy to stracisz odbiór - winnym jest kompresja amplitudy przez przesterowane stopnie wejściowe głowicy a wtedy modulacja QAM "zdycha" (a zwykłe AM jakoś da się odebrać i obejrzeć - będzie jedynie subiektywnie większy kontrast)...
Zresztą producentów chipsetów jest mnie niż palców na dłoni. Producentów głowic pewnie nawet nieco mniej. Tani tuner będzie miał skopiowany soft dostarczany wraz z demo starter pack'iem przez producenta chipsetu tylko w minimalnym stopniu zmodyfikowany (gównie szczegóły grafiki ekranowej). Głowic cyfrowych (cały kompletny tor w.cz. plus demodulator cyfrowy) nie zestraja się w fabryce - układowo są tak uproszczone by nie było potrzeby regulacji i strojenia.
-
- 2500...3124 posty
Studi ja sie zgadzam z tobą i nawet napisalem ze nalezy patrzec na obraz nie na markę bo faktycznie rozne nazwy a wsrodku to samo. To samu z tunerami w TV. A czemu tak najechalem na tego cabletecha. otóz wczesniej mialem canve i nawet je sprzedawalem to kilka egzemplazy przez moje rece przeszlo i co do czulosci zastrzezeń nie było. Natomiat zaden z cabletecha (ani urz0083 ani urz0086)nie odbiera mi czeskich stacji radiowych, czyli z ta czuoscią jest coś nie tak. Co do programów TV to wszystkie muxy chodza na nich poprawnie. A np taki RWT juz mux3 szatkuje
Canva, Cabletech, Strong itd... to to samo. Jet kilka płyt używanych w tych odbiornikach. Natomiast istotnym jest partia głowic jak trafiła do montażu. I to jest niezależne od nazwy na przednim panelu.Boguś pisze: A czemu tak najechalem na tego cabletecha. otóz wczesniej mialem canve i nawet je sprzedawalem to kilka egzemplazy przez moje rece przeszlo i co do czulosci zastrzezeń nie było.
-
- 2500...3124 posty
Oj nie, canva i cabletech to nie to samo, maja zupelnie inne procesory........STUDI pisze:
Canva, Cabletech, Strong itd... to to samo. Jet kilka płyt używanych w tych odbiornikach. Natomiast istotnym jest partia głowic jak trafiła do montażu. I to jest niezależne od nazwy na przednim panelu.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Pojawiło się coś takiego jak IBEROSAT TDT 5000 .Cena jak cena, ale plazmę też zaliczy
Pozdrawiam
tedi.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 2500...3124 posty
Przeciez juz było o tym w piątym poscie. A plazme kazdy jeden zaliczy........tedikruk111 pisze:Pojawiło się coś takiego jak IBEROSAT TDT 5000 .Cena jak cena, ale plazmę też zaliczy
Pozdrawiam
tedi.
Cabletech to nie jeden procesor. Co typ to inna płyta, inny procek itd.Boguś pisze:Oj nie, canva i cabletech to nie to samo, maja zupelnie inne procesory........STUDI pisze:
Canva, Cabletech, Strong itd... to to samo. Jet kilka płyt używanych w tych odbiornikach. Natomiast istotnym jest partia głowic jak trafiła do montażu. I to jest niezależne od nazwy na przednim panelu.
Np. URZ0083 nie ma nic wspólnego z URZ0090.
To samo można powiedzieć o odbiornikach Canva, Stront i innych. Ten sam tuner jest zamawainy przez wielu dystrybutorów i jest potem sprzedawany pod róznymi markami i oznaczeniami. Z drugiej zaś storny firmy jak Lechpol po prostu szukają dostawcy i zamwaiją z oferowanj listy partię odbiorników. W tej systuacji to smiesza mnie np. publikowane w prasie porównywania tunerów róznycy "producentów" z podkreślanim ze Strong np. t optaka tam marka itd...
Co lepsze nawet zrzuty ekranowe pokazują niekiedy, że porównywane w jednym teście odbiorniki to to samo....
-
- 2500...3124 posty
No to dokładnie tak samo jak w aptece. Reklama krzyczy: nowość! nowe lepsze wieksze poręczniejsze opakowanie i drobnym druczkiem sklad tabletki, dokladnie taki sam jak na starym opakowaniu.Tylko cena jakaś taka mniej pzrzystepna.......