Tak. Zwaz jednak, ze aby osiagnac to, co napisales wyzej, bedziesz musial zmienic wartosc Ra.stary pisze:I czy zmiany napięcia zasilania Ub (ale zachowując ten sam punkt pracy lampy - Constans = Ua, Us, Uk) poszczególnych stopni wzmacniacza również wpływają na brzmienie/barwę układu?
Co do wywodow nt wyzszosci swiat BN od Wielkanocy -- sa rozne podejscia. Ja wole wiedziec, ze jak zmienie Ck na 1uF z 680n to moja czestotliwosc graniczna przesuwa sie w dol o xHz. Jesli przy tym nie zmieniam Rk to wiem, gdzie sie ona znajdzie. Jesli mi brzmienie nie pasuje i muli to wiem juz na przyszlosc, ze nie warto schodzic tak nisko, bo bedzie mulic. Ale wtedy znam czestotliwosc. Wg mnie to jest poznawanie przez kontrolowane eksperymenty a nie 'na pale'. Nigdzie tez nie napisalem, ze wzmacniacz gitarowy da sie zaprojektowac od zera i po wlaczeniu zadziala tak, jak sobie to wyliczylismy. Ale wole miec koncepcyjny punkt wyjscia i od tego zaczynac, modyfikujac po drodze w sposob swiadomy, jesli mi cos nie pasuje.
Kanal 3. VH4 jest na trzech lampach. Jakos dziala. Marvel tez udowodnil, ze mozna kanal czysty zbudowac na 3 stopniach. To jest wlasnie SWIADOME konstruowanie poszczegolnych stopni tak, by uzyskac zamierzony efekt na wyjsciu.painlust pisze:Naprawdę jesteś w stanie policzyć wzmacniacz aby uzyskać tzw hi-gain? Jedno jest pewne - na trzech stopniach tego nie uzyskasz, za to bez problemu można tak policzyć stopnie aby na trzech uzyskać prostokąt na wyjściu.
Moze zacznijmy od tego -- zdefiniuj hi-gain. Tylko prosze -- nie mow, ze dla Ciebie to 4 stopnie bo to nie jest definicja tylko Twoje zdanie (masz do niego prawo, ale to nie jest prawda objawiona). Powatrzasz tez wszedzie, ze wtornik to nie stopien. Jest to bzdura, bo przy przesterowaniu ma wplyw na stopien poprzedajacy modyfikujac jego punkt pracy (ciagnie prad ze stopnia poprzedajacego). Bylo o tym w watku o moim wzmacniaczu i jest w ksiazce Merlina.
Nie tylko. Zmieniajac Rk przesuwasz punkt pracy danego stopnia, zmieniajac jego headroom oraz zawartosc harmonicznych w sygnale. Bardzo ogolnie -- zwiekszajac wartosc Rk zwieksza sie ilosc nieparzystych harmonicznych (sygnal sie 'uprostokatawia'), zmniejszajac -- jest wiecej harmonicznych parzystych. Ck ma wplyw na wzmocnienie ale takze dziala jako filtr gornoprzepustowy.painlust pisze:zmieniając wartość Rk zmieniasz wzmocnienie stopnia