Czy zniknie modulacja AM i FM ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Czy zniknie modulacja AM i FM ?

Post autor: Jado »

Tutaj jest ciekawe forum na temat AM: http://forum.radiopolska.pl/index.php?showforum=15
powiązane z tą stroną: http://www.polskaam.radiopolska.pl
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

frycz pisze:Nie znam się, ale dla mnie Internet jest genialnym narzędziem do kształtowania i kontroli społeczeństw... Ale nie wchodźmy w to...
Ok. W takim razie tytułem zamknięcia dodam, że powyższe jest prawdą dla pewnej "wierzchniej" części Internetu - wszystkich tych popularnych serwisów informacyjnych itp. One faktycznie są potężnym narzędziem do kształtowania opinii publicznej. Jednak to samo można powiedzieć o wszystkich mediach. Jednak Internet to nie tylko Onet czy WP. Jest to chyba najbardziej demokratyczne medium. Jego największą zaletą (a niekiedy jednocześnie i jedną z największych wad) jest to, że każdy może wyrazić w nim swoje zdanie i istnieje szansa, że zobaczy to cały świat. A jednocześnie Sieć jest idealnym narzędziem do prowadzenia działalności opozycyjnej. Żadne państwo nie jest w stanie kontrolować jej zawartości w dostatecznym stopniu, żeby to uniemożliwić. Zwłaszcza gdy mówimy o zawartości schowanej gdzieś w TORze albo Freenecie.
Facebooka można też różnie oceniać. Jedni mówią, że to wielka baza danych, do której ludzie dobrowolnie wpisują informacje na swój temat. Z drugiej strony większość użytkowników upublicznia tam jedynie to, co i tak czy inaczej funkcjonowałyby w ich przestrzeni publicznej. Natomiast w obliczu całej afery z ACTA ten sam Facebook pozwolił na natychmiastowe, spontaniczne zorganizowanie wielkich manifestacji przeciwko poczynaniom władzy. Tak samo organizowali się ludzi w Egipcie. Tak więc średnio przemawia do mnie argument, że ten serwis służy przede wszystkim interesom władzy.

Nikt nie nadaje, nikt nie słucha... Aż żal że tyle dobra się marnuje. Nie wiem czy już nie pisałem że jak w latach 70 słuchałem na odbiorniku Arkona (dość kiepskim) podłączonym do karnisza, to na całych krótkich w dzień nie było wycinka wolnego miejsca. Jedna kotłowanina! Nakładało się jedno na drugie, a wieczorem w paśmie 7 MHz był jeden tumult! Pamiętam też że było mnóstwo, ale to mnóstwo stacji arabskich.
Ja wręcz odnoszę czasem wrażenie, że nawet w czasie jakichś zawodów kawałek pasma fonicznego niejednokrotnie pozostaje wolny...
Dlatego właśnie zastanawiam się czy nadawanie z tą modulacją byłoby faktycznie w złym smaku?

Tak BTW jeszcze jedno przyszło mi do głowy. W jaki sposób modulację w nadajniku powinno się realizować? W zupełności wystarczy proste rozwiązanie na paru lampach/tranzystorach (lekko rozbudowany nadajnik CW) czy też powinno się to robić w sposób bardziej złożony (mikrofon -> wzmacniacz m.cz. -> GFN+modulator -> filtr kwarcowy o odpowiedniej szerokości -> mieszacz+VFO -> wzmacniacz w.cz. -> PA)?
Z pozytywnych rzeczy wieczorami Polskie Radio nadaje audycję dla Polonii 18-19 na 1386 na falach średnich. Doskonale słychać! Mocny nadajnik, ale nie wiem skąd.
Hmm... Jak dotąd nie słyszałem ich na średnich, jedynie na KF.
BTW ze smutnych wydarzeń związanych z wyłączaniem nadajników AM warto wymienić zniknięcie BBC World Service z fal średnich właśnie, chyba jakiś rok temu (jeśli nie więcej)... Słuchanie ich przez Internet to jednak już nie to...
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

W jaki sposób modulację w nadajniku powinno się realizować?

Można tak jak w załączniku. Tu znajdziesz: http://www.sm7ucz.se/ ECL85 medium wave AM-Transmitter
Załączniki
AM_stn.jpg
Robert SP5RF
_idu

Post autor: _idu »

Atlantis pisze:
frycz pisze:Nie znam się, ale dla mnie Internet jest genialnym narzędziem do kształtowania i kontroli społeczeństw... Ale nie wchodźmy w to...
Ok. W takim razie tytułem zamknięcia dodam, że powyższe jest prawdą dla pewnej "wierzchniej" części Internetu - wszystkich tych popularnych serwisów informacyjnych itp. One faktycznie są potężnym narzędziem do kształtowania opinii publicznej. Jednak to samo można powiedzieć o wszystkich mediach.
To raczej zasługa "portali". One są dla bezmózgów, tak jak tabloidy.
Tak więc średnio przemawia do mnie argument, że ten serwis służy przede wszystkim interesom władzy.
Raczej narzędzie dla korporacji badających rynek w ogólnym znaczeniu. Równie skuteczne jak nie bardziej są karty płatnicze.

BTW ze smutnych wydarzeń związanych z wyłączaniem nadajników AM warto wymienić zniknięcie BBC World Service z fal średnich właśnie, chyba jakiś rok temu (jeśli nie więcej)... Słuchanie ich przez Internet to jednak już nie to...
Niestety koszty..... Koszt emisji via AM jest potwornie wysoki. Jeden satelita emitujący w paśmie C pokrywa tak 1/3 naszego globu. Stacja radiowa na sat w DVB to maleńki wycinek pasma jednego transpondera emitującego z mocą kilkudziesięciu watów.
W przypadku pasma Ku nawet powielenie emisji na kilkunastu satelitach to i tak niższe koszty od jednego nadajnika AM dużej mocy.

W USA istnieją serwisy płatnych serwisów muzycznych dla urządzeń mobilnych odbierających sygnał z SAT zdaje się że w paśmie L.
Ta technologia w przypadku USA może skutecznie ubić nadajniki AM w tymże kraju gdzie FM ma znikomy zasięg terytorialny.

Wracając do BBC co dziwniejsze BBC wycofała się wielu emisji przez satelitę w paśmie Ku z pozycji "europejskich". Podobnie stało się z paczkami AFN (armia USA), BFBS (armia brytyjska). Jeszcze się trzyma paczka VoA na Hotbirdzie. Tak więc cięcie kosztów nie dotyczy tylko AM ale tez emisji cyfrowych. Czyli zwijanie się BBC dotyczyło nie tylko AM ale tez i satelity.

Generalnie radio czeka dalszy upadek na rzecz TV i usług mobilnych. Płatne pakiety niechętnie już oferują serwisy radiowy i tematyczne. Pozostały sie w EU chyba tylko serwisy Sky i MoodMedia...

Raczej czeka nas zwijanie tego nadmiernie rozdmuchanego pod koniec ubiegłego wieku "cyrku kanałów TV" (wtedy było co jeszcze emitować korzystając z archiwów publicznych mediów teraz wychodzi brak materiałów widać to dotkliwie na kanałach Discovery np.). Z Europy powoli wynosi się HBO oddają pola dwóm graczom Canal+ i Sky. Nowoczesne media też przezywają spory kryzys, nie tylko AM cichnie. Obecnie mamy już tylko ilość a nie jakość w ofercie. Przemysł rozrywkowy zjada swój ogon i to niestety coraz szybciej. Pierwszą oznaką kilak lat temu był upadek Kirsch Media i to przez to co wydawało się że może "ciągnąc" płatną TV - czyli sport na żywo, no bo filmy to sami "wiecie rozumiecie".
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI pisze: Raczej narzędzie dla korporacji badających rynek w ogólnym znaczeniu. Równie skuteczne jak nie bardziej są karty płatnicze.
Ale ja nie mam naprawdę nic przeciwko korporacjom. Czasem taka forma organizacji jest po prostu potrzebna, żeby wytworzyć dany produkt. Mikroprocesorów nie da się projektować i budować w małej manufakturze w trzy osoby, podobnie z nowoczesnymi lekami.
Jak dla mnie wszystko jest w porządku, gdy korporacje działają na wolnym rynku - historia pokazuje, że w takich warunkach wystarczy student z pomysłem, garażem i niewielkim kredytem żeby wywalić z branży dotychczasowych graczy o (jak mogłoby się wydawać) niezachwianej pozycji.
Problem zaczyna się wtedy, gdy na scenę wchodzi państwo wyposażone w narzędzia umożliwiające regulację rynku. Wówczas chyba jest czymś oczywistym, że dotychczasowi gracze udadzą się do jego przedstawicieli i spróbują drogą korupcji i lobbingu zabezpieczyć swoją pozycję.
Raczej czeka nas zwijanie tego nadmiernie rozdmuchanego pod koniec ubiegłego wieku "cyrku kanałów TV" (wtedy było co jeszcze emitować korzystając z archiwów publicznych mediów teraz wychodzi brak materiałów widać to dotkliwie na kanałach Discovery np.).
Wtedy przede wszystkim dostęp do szerokopasmowego Internetu nie był powszechnym zjawiskiem i filmy oglądało się w TV (tudzież z wypożyczalni DVD). Internetowe piractwo nie było nawet wielkim problemem dla wytwórni filmowych. A teraz? Po co mnożyć telewizyjne stacje broadcastingowe nadające w kółko te same filmy i programy, skoro zainteresowany może w każdej chwili puścić streama z sieci? Funkcja VoD jest już powszechnie dostępna w nowych telewizorach średniej klasy. Tylko czekać aż się upowszechni w najtańszym sprzęcie i złącze ethernet albo moduł wifi stanie się standardowym dodatkiem w tych wszystkich prostych dekoderach DVB-T itp.

Jest tylko jedno "ale" - mówimy o krajach rozwiniętych. Analogowe radio wciąż będzie najlepszą metodą dotarcie do tych części świata, których mieszkańców po prostu nie stać na nowoczesny, cyfrowy sprzęt. Nawet jeśli "lata" nad nimi odpowiedni satelita...
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Ale ja nie mam naprawdę nic przeciwko korporacjom. Czasem taka forma organizacji jest po prostu potrzebna, żeby wytworzyć dany produkt. Mikroprocesorów nie da się projektować i budować w małej manufakturze w trzy osoby, podobnie z nowoczesnymi lekami.

:arrow: Ale żeś dał przykład - farmacja :shock: Korporacje są wylęgarnią największego zepsucia jakie zna świat. Ja kiedyś wybudowałem od podstaw serwis telefonii komórkowej ( w Szczecinie na Krzywoustego) i wiem co na przykład robiła NOKIA z rynkiem w zmowie razem z operatorami !! A że w tedy byłem dziennikarzem Twojej Komórki i miałem dostęp do danych obliczyliśmy ile na tej zmowie zarabiają operatorzy/czyli tracą Klienci. Wtedy było to 3 000 000,- dziennie! (tak jak dziś 7 000 000,-) Teraz NOKA zwalnia 10 tys. pracowników a od 2010 zwolnili 40 tys. ludzi. Nigdy nie kupię i nie kupiłem produktu tej firmy, i mam nadzieję że nie zostanie po niej ślad! zobacz też fim "Czy jest ważne co jesz?" na YT. Korporacja ma za dużą skalę żeby być ludzka.

Jest tylko jedno "ale" - mówimy o krajach rozwiniętych. Analogowe radio wciąż będzie najlepszą metodą dotarcie do tych części świata, których mieszkańców po prostu nie stać na nowoczesny, cyfrowy sprzęt. Nawet jeśli "lata" nad nimi odpowiedni satelita..

:arrow: Masz rację. Ja kiedyś "wymyśliłem" radio które stylistyką i gabarytami było by identyczne jak nasza Dana lub Monika. i ma normalny tor AM/FM +WiFi+ BT. I coś takiego z wyświetlaczem udającym skalę można by postawić w Anglii np w warsztacie samochodowym i przestrajać jak "zwykle" radio gałeczką a na skali było by Trójka, Radio PIN, Radio WNET, Radio Lublin.... Ciągnęło by strumień po wi-fi. Ale takie radyjko musiało by kosztować około 600 PLN. Czyli bardzo dużo. Ci dla których to mało tego nie potrzebują bo maja Samsunga Note, a dla tych którym "na zmywaku" umiliło by to życie, to niestety majątek...

No i można by pomyśleć o radiu które miało by moduł satelitarny, + specjalną małą płaską antenkę do powieszenia w oknie na przyssawce...

Tymczasem podstawowy globalny model radia dla biednych w Kalkucie, Jemenie, Iraku i Warszawie wygląda tak jak na foto i jest to całkiem niezła podróba SONY. Radia "globalne" w segmencie Low Budget, dla są zwykle na 2 lub 3 baterie R20 (ekonomia) i jak na razie jest to wszystko na co stać biednych tego świata... Dodam że radio ma LW/MW/(7XSW i odbiera przyzwoicie!) + FM. Gra bardzo ładnie jest oszczędne. Na razie biedni są za biedni na satelitarne ekstrawagancje... Ale za 5 lat... Kto to wie?
Załączniki
DSC04596.JPG
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

frycz pisze:Ale żeś dał przykład - farmacja :shock:
Tak... Ja wiem co się mówi w społeczeństwie o koncernach farmaceutycznych - burżuazyjni wyzyskiwacze żerujący na ludzkim nieszczęściu. :P
Naprawdę nie chcę się wdawać w kolejną dyskusję na tematy gospodarcze, jednak większość społeczeństwa nie zdaje sobie sprawy z tego, że pewne nowe leki muszą być drogie. Podobnie wygląda to w przypadku niszowych kuracji. Ich stworzenie pochłania ogromne środki finansowe. Na tego typu badania mogą łożyć właściwie tylko państwa albo korporacje.
Korporacja działa po to, żeby przynieść zysk. Gdy nie będzie przynosiła zysku będzie musiała ogłosić upadłość. Wiadomo więc, że po opracowaniu pewnego leku jego cena będzie adekwatna do kosztów poniesionych celem jego wytworzenia.
Ja kiedyś wybudowałem od podstaw serwis telefonii komórkowej ( w Szczecinie na Krzywoustego) i wiem co na przykład robiła NOKIA z rynkiem w zmowie razem z operatorami !! A że w tedy byłem dziennikarzem Twojej Komórki i miałem dostęp do danych obliczyliśmy ile na tej zmowie zarabiają operatorzy/czyli tracą Klienci. Wtedy było to 3 000 000,- dziennie! (tak jak dziś 7 000 000,-)
Piszesz o dwóch zupełnie różnych sprawach, niepotrzebnie je łącząc. Zmowy monopolowe są zjawiskiem starym jak świat - klasycznym przykładem może być tutaj nawet organizacja cechowa. Tego typu patologia nie jest bynajmniej domeną korporacjonizmu. Zresztą najlepszym lekarstwem moim zdaniem jest wolny rynek - co z tego, że trzech producentów zmówi się na konkretną cenę produktu, skoro czwarty dostrzeże w tym swoją szansę i wyjdzie z konkurencyjną ofertą?
Teraz NOKA zwalnia 10 tys. pracowników a od 2010 zwolnili 40 tys. ludzi. Nigdy nie kupię i nie kupiłem produktu tej firmy, i mam nadzieję że nie zostanie po niej ślad!
Nokia zwalnia pracowników, bo właśnie wylatuje z rynku. Finowie zaliczyli spektakularną klapę przegapiając "smartfonową rewolucję". Apple kompletnie zmieniło rynek telefonów komórkowych wprowadzając iPhone'a. Do 2007 roku smartfon był urządzeniem dla niszowej grupy użytkowników (biznesmeni, informatycy + garstka geeków zainteresowanych nowoczesnymi gadżetami), potem stał się produktem dostępnym do masowego odbiorcy. Pięknie szansę wykorzystało HTC. Firma miała spore doświadczenie na rynku, ale wcześniej byli praktycznie nieznani - produkowali biznesowe palmfony, brandowane przez operatorów. Potem zaczęli występować pod własną marką i zyskali ładną pozycję rynkową. Co robiła w tym czasie Nokia? Zaliczała wpadkę za wpadką... Mieli fajny, bardzo zaawansowany system Maemo, sprawdzony na tablecikach internetowych z serii N. Wypuścili jeden telefon na nim, a potem zdecydowali o zaprzestaniu rozwijania platformy, przerzucając całe siły na znacznie gorszego Symbiana. Za jakiś czas postanowili wskrzesić stary projekt jako MeeGo - znów wypuścili jeden albo dwa telefony na nim, by ponownie ubić projekt i wrócić do Symbiana. Co robią teraz? Ubijają Symbiana (który na chwilę obecną pozostaje całe lata świetlne za konkurencją) i przerzucają się na Windowsa Phone od Microsoftu.
Nic więc dziwnego, że firma ma kłopoty, skoro zaliczyli kilka spektakularnych porażek w segmencie rynku o decydującym znaczeniu.
Korporacja ma za dużą skalę żeby być ludzka.
Cóż jednak począć, jeśli taka skala jest niezbędna, gdy idzie o produkcję pewnych artykułów?
Jeszcze raz odwołam się do Adama Smitha - piekarz piecze chleb co rano nie dlatego, że lubi swoich klientów. Robi to dlatego, że za chleb klienci dają mu pieniądze. Pomimo tego obydwie strony ponoszą z tego tytułu dość znaczącą korzyść.

Masz rację. Ja kiedyś "wymyśliłem" radio które stylistyką i gabarytami było by identyczne jak nasza Dana lub Monika. i ma normalny tor AM/FM +WiFi+ BT. I coś takiego z wyświetlaczem udającym skalę można by postawić w Anglii np w warsztacie samochodowym i przestrajać jak "zwykle" radio gałeczką a na skali było by Trójka, Radio PIN, Radio WNET, Radio Lublin.... Ciągnęło by strumień po wi-fi. Ale takie radyjko musiało by kosztować około 600 PLN. Czyli bardzo dużo. Ci dla których to mało tego nie potrzebują bo maja Samsunga Note, a dla tych którym "na zmywaku" umiliło by to życie, to niestety majątek...
Wcale nie musi. Zobacz po ile chodzą w tej chwili takie proste radyjka na Allegro:
http://allegro.pl/radio-internetowe-wif ... 67739.html
Oczywiście funkcjonalność zaniżona względem tego co opisałeś (nie ma BT, a nawet standardowego radia ale tu raczej producent oszczędził na projekcie, bo przecież scalak + elementy do radia FM to koszt paru zł...) ale cena i tak śmiesznie mała.

Tutaj raczej rozchodzi się o infrastrukturę. Radio AM możesz zabrać do jakiejś małej wioski w Afryce czy w azjatyckim stepie. Będzie działało, a jedyny koszt jaki będzie trzeba cyklicznie ponosić to koszt baterii. Internet w tej sytuacji oczywiście odpada...
I chyba jednak te stacje mają odbiorców. Gdy rok temu Harold Camping straszył swoich wyznawców nadchodzącym końcem świata, jego audycje było słychać co chwilę na krótkich. :)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Tak... Ja wiem co się mówi w społeczeństwie o koncernach farmaceutycznych - burżuazyjni wyzyskiwacze żerujący na ludzkim nieszczęściu. :P

:arrow: Broń Boże! jestem w stanie operować liczbami, datami, faktami... To ogromny OT. Tu chodzi o miliardy USD i TYLKO O TO.

Wcale nie musi. Zobacz po ile chodzą w tej chwili takie proste radyjka na Allegro:
http://allegro.pl/radio-internetowe-wif ... 67739.html
Oczywiście funkcjonalność zaniżona względem tego co opisałeś (nie ma BT, a nawet standardowego radia ale tu raczej producent oszczędził na projekcie, bo przecież scalak + elementy do radia FM to koszt paru zł...) ale cena i tak śmiesznie mała.

Tutaj raczej rozchodzi się o infrastrukturę. Radio AM możesz zabrać do jakiejś małej wioski w Afryce czy w azjatyckim stepie. Będzie działało, a jedyny koszt jaki będzie trzeba cyklicznie ponosić to koszt baterii. Internet w tej sytuacji oczywiście odpada...
I chyba jednak te stacje mają odbiorców. Gdy rok temu Harold Camping straszył swoich wyznawców nadchodzącym końcem świata, jego audycje było słychać co chwilę na krótkich. :)

:arrow: Tak jest jak mówisz. Zapatrzeni w nasze środowisko życia zapominamy że 80% ludzi żyje bez dostępu do Wi-Fi Ba! Ponad miliard ludzi nie ma dostępu do wody zdatnej do picia, a 2,6 miliarda ludzi żyje w złych warunkach sanitarnych. To co mówić o Wi-Fi To radyjko zgrabne ale nietanie. Taka zabaweczka zamożnych, ale urocza :) Ciekawe czy jest taki mix radia analogowego i Wi-Fi...

Inspirujące...
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

frycz pisze:To ogromny OT. Tu chodzi o miliardy USD i TYLKO O TO.
Ok, nie rozpoczynajmy w takim razie wielkiego OT. Żeby nie było - nie jestem jakimś zwolennikiem korporacji. Widzę w nich raczej "zło konieczne" (chociaż po chwili namysłu stwierdzam, że to i tak trochę za mocne określenie), dlatego też najgorszą rzeczą jaką mogę sobie wyobrazić jest ścisła współpraca tychże z państwem uzbrojonym w mechanizmy regulowania rynku.
Tak jest jak mówisz. Zapatrzeni w nasze środowisko życia zapominamy że 80% ludzi żyje bez dostępu do Wi-Fi Ba! Ponad miliard ludzi nie ma dostępu do wody zdatnej do picia, a 2,6 miliarda ludzi żyje w złych warunkach sanitarnych. To co mówić o Wi-Fi.
Różnica jest widoczna nawet pomiędzy naszym krajem a tymi leżącymi bardziej na zachód Europy i za Wielką Wodą. :) Znajomi z USA nie mogli się swego czasu nadziwić, że ja muszę opłacać dodatkowy abonament za Internet w smartfonie. U nich ponoć w podstawowym abonamencie jest już przewidziany odpowiedni pakiet, wystarczający do normalnego korzystania z takiego telefonu.
Efekt jest taki, że niejeden rodak kupuje telefon np. na Androidzie (bo na taki jednorazowy wydatek jeszcze go stać) a potem szuka o forach sposobu na zablokowanie automatycznej synchronizacji z chmurką, ściągania aktualizacji itp. - bo pieniędzy na comiesięczne płacenie za Internet w telefonie już mu szkoda. :) A jak dla mnie smartfon pozbawiony stałego dostępu do Sieci traci jakieś 70% swojej użyteczności, stając się tylko ładnym gadżetem...
To radyjko zgrabne ale nietanie. Taka zabaweczka zamożnych, ale urocza :) Ciekawe czy jest taki mix radia analogowego i Wi-Fi...
Jest. Swego czasu nawet szukałem czegoś takiego, a ponieważ nie chciałem chińszczyzny za 100 zł rozglądałem się za czymś z wyższego przedziału cenowego. Były m.in. bodajże za około 800-900 zł takie ciekawe radyjka (czy raczej "miniwieże") z dostępem do Sieci przez Ethernet i WiFi. Do tego jeszcze FM (co do fal średnich nie jestem pewien) i nawet DAB+. Nie mogłem jednak doczytać czy radio pozwala na dodawanie własnych streamów po URL, czy też jedynie obsługuję gotową listę kilku tysięcy stacji zaprogramowanych przez producenta. W międzyczasie mi przeszło. Zwłaszcza, że na nowym telewizorze też mogę słuchać radia internetowego. :)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

dlatego też najgorszą rzeczą jaką mogę sobie wyobrazić jest ścisła współpraca tychże z państwem uzbrojonym w mechanizmy regulowania rynku.
:arrow: dla mnie jest oczywiste że takie firmy jak google czy Fejs są narzędziami wywiadu. Dopisuje się zgrabną historyjkę dla tzw "użytecznych idiotów" o jakichś młodych geniuszach - romantykach, i tłum to łyka, podobnie jak historie Abramowicza - rzutkiego biznesmena i miłośnika piłki nożnej...

A jak dla mnie smartfon pozbawiony stałego dostępu do Sieci traci jakieś 70% swojej użyteczności, stając się tylko ładnym gadżetem...
:arrow: W USA gra toczyła się o co innego, właśnie o "rozruszanie" tego sektora rynku, i to się udało. W Polsce chodziło o podniesienie ARPU o 30 PLN na usera i to też się udało....

Tutaj raczej rozchodzi się o infrastrukturę. Radio AM możesz zabrać do jakiejś małej wioski w Afryce czy w azjatyckim stepie. Będzie działało, a jedyny koszt jaki będzie trzeba cyklicznie ponosić to koszt baterii.
:arrow: Baterie 3xR20 pracują pół roku i wydaje mi się że w takiej Mongolii jest to istotny element budżetu domowego. Nie zdziwił bym się gdyby mieli na dachu jurty tanie baterie słoneczne... :)

To radyjko zgrabne ale nietanie. Taka zabaweczka zamożnych, ale urocza :) Ciekawe czy jest taki mix radia analogowego i Wi-Fi...
bodajże za około 800-900 zł takie ciekawe radyjka (czy raczej "miniwieże") z dostępem do Sieci przez Ethernet i WiFi. Do tego jeszcze FM (co do fal średnich nie jestem pewien) i nawet DAB+./.../

:arrow: No i okrężną dróżką, przez ogródek doszliśmy do sedna. Dla 70% populacji świata 800-900 PLN za - jak by nie patrzeć - radyjko - jest kwotą abstrakcyjną! Znam biedne domy w Polsce, w których jest tylko stary TV a nie ma nawet radia. Radyjko które kupiłem do kuchni kosztuje od 25-45 PLN czyli skrajnie licząc za 900 PLN kupisz 36 takich odbiorników. I tu jest rzeczy sedno... Zobacz że Noblista Muhammad Junus z Bangladeszu, stworzył system mikropożyczek, i w tamtych regionach 50 USD stawia na nogi i umożliwia założenie własnego biznesu. Na przykład suszarki do włosów + lustra + golarki aby we wiosce otworzyć salon fryzjerski... Czyli AM/FM jako bieda-media tam będzie jeszcze miał się dobrze długie lata, gdyż mając nadajniczek o mocy 200-500W na MW lub 20/50W na FM + odtwarzacz CD + 100 płyt CD można na poddaszu domu stworzyć radio dla miasteczka wielkości naszego Sochaczewa i żyć z emisji reklam. :wink:

Już na koniec: te małe radyjka zaczerpnęły z technologii telefonów i rozwinęły się niebywale. Na Wolumenie gość miał takie maleństwo na baterie NiMh, od Nokii z pilotem, portem SD, USB2.0 ekranikiem, i grało niesamowicie głośno i ładnie! Kosztowało tylko 100 PLN, czyli aż 4 x tyle ile podróbka Sony...
Robert SP5RF
_idu

Post autor: _idu »

Atlantis pisze: Jak dla mnie wszystko jest w porządku, gdy korporacje działają na wolnym rynku - historia pokazuje, że w takich warunkach wystarczy student z pomysłem, garażem i niewielkim kredytem żeby wywalić z branży dotychczasowych graczy o (jak mogłoby się wydawać) niezachwianej pozycji.
Problem zaczyna się wtedy, gdy na scenę wchodzi państwo wyposażone w narzędzia umożliwiające regulację rynku. Wówczas chyba jest czymś oczywistym, że dotychczasowi gracze udadzą się do jego przedstawicieli i spróbują drogą korupcji i lobbingu zabezpieczyć swoją pozycję.
Niestety obecnie jest już inaczej. Korporacje są już ponad państwami. Państwa nie mogą praktycznie się już bronić.
Przykład ze studentem jest bardzo naiwny. Jak wymyślisz coś genialnego co zastąpi produkt dający ogromne zyski to albo Ciebie a raczej Twój pomysł kupią a jak się postawisz to zniszczą. Jak kupią to zazwyczaj trafia on do "sejfu" i ew. czeka na lepsze czasy by nie psuć dotychczasowego dochodowego interesu.

Korporacje obecnie nie potrzebują państw by wymusić swoje na świecie. Państwa już zostały uzależnione od korporacji.
A co do wolnego rynku - to już mrzonka, można mówić jedynie o oligopolach.

Typowym ruchem korporacji wobec nowego produktu jest typowo "wrogie przejęcie". Jeden przykład - Intel kontra Alpha. Ten drugi procesor był kilkukrotnie wydajniejszy od Intela (w emulacji kodu Intela, w operacja FP przewaga Alphy nad Intelem była wręcz miażdżąca, na dodatek przy niższym taktowaniu Alphy względem porównywanego Intela). Intel to przejął by pozbyć się konkurencji jak i przykładu na to jak niewydolnymi i nieprzemyślanymi są jego produkty wywodzące się z rodziny x86,
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

frycz pisze:dla mnie jest oczywiste że takie firmy jak google czy Fejs są narzędziami wywiadu. Dopisuje się zgrabną historyjkę dla tzw "użytecznych idiotów" o jakichś młodych geniuszach - romantykach, i tłum to łyka
Ja bym się aż tak bardzo nie zapędzał. Bo wychodzi z tego opowieść o jakichś potężnych, nieomylnych agencjach wywiadowczych, które ot tak, dla własnych celów są w stanie stworzyć przedsiębiorstwo, które z miejsca okazuje się wielkim sukcesem. Agencje wywiadowcze są nieomylne i wszechwiedzące tylko w filmach sensacyjnych. W prawdziwym życiu zdarzało im się już popełniać żenujące (a nieraz i tragiczne) pomyłki. W końcu to tak naprawdę mówimy przecież o państwowych urzędnikach. A jeśli już państwowi urzędnicy są w czymś dobry, to jest to raczej bezmyślne wyrzucanie pieniędzy podatnika w błoto, a nie powoływanie ad hoc wielkich firm. :)
Natomiast z ogólnym sensem twojej wypowiedzi oczywiście muszę się zgodzić. Takie Google czy Facebook bardzo szybko musiały stać się przedmiotem zainteresowania wywiadów i zapewne niejeden etatowy pracownik tych firm znajduje się przy okazji na liście płac CIA albo innej agencji...

A jak dla mnie smartfon pozbawiony stałego dostępu do Sieci traci jakieś 70% swojej użyteczności, stając się tylko ładnym gadżetem...
:arrow: W USA gra toczyła się o co innego, właśnie o "rozruszanie" tego sektora rynku, i to się udało. W Polsce chodziło o podniesienie ARPU o 30 PLN na usera i to też się udało....

Tutaj raczej rozchodzi się o infrastrukturę. Radio AM możesz zabrać do jakiejś małej wioski w Afryce czy w azjatyckim stepie. Będzie działało, a jedyny koszt jaki będzie trzeba cyklicznie ponosić to koszt baterii.
:arrow: Baterie 3xR20 pracują pół roku i wydaje mi się że w takiej Mongolii jest to istotny element budżetu domowego. Nie zdziwił bym się gdyby mieli na dachu jurty tanie baterie słoneczne... :)
Już na koniec: te małe radyjka zaczerpnęły z technologii telefonów i rozwinęły się niebywale.
Ja nie wyprowadzałbym ich genezy z telefonów komórkowych. Systemy mikroprocesorowe są w końcu wszechobecne, chociaż zwykle ich nie widzimy. Każdy może dzisiaj kupić płytkę testową z jakimś procesorem ARM (i peryferiami) a potem zaprogramować ją według potrzeb. Ktoś wpadł na pomysł, żeby w ten sposób robić sprzętowe radia internetowe. :)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

STUDI pisze: Niestety obecnie jest już inaczej. Korporacje są już ponad państwami. Państwa nie mogą praktycznie się już bronić.
Przykład ze studentem jest bardzo naiwny. Jak wymyślisz coś genialnego co zastąpi produkt dający ogromne zyski to albo Ciebie a raczej Twój pomysł kupią a jak się postawisz to zniszczą. Jak kupią to zazwyczaj trafia on do "sejfu" i ew. czeka na lepsze czasy by nie psuć dotychczasowego dochodowego interesu.
Ja to analizowałem i nie znalazłem przypadku (ani jednego!) żeby koncern coś zrobił dla konsumenta swoim kosztem. Różna jest tylko skala złajdaczenia. Poszukaj na YT Monsanto, Pfitzer. Skala zepsucia, braku moralności jest tak niewiarygodna, że wręcz brzmi jak jakaś opowieść SF !!

Z naszego radiowego podwórka; koncern medialny przejął i zniszczył wspaniałe radio w Warszawie "Radiostację" żeby mu nie wadziło.

Nie wiem czy wiecie, że inżynier Edwin Howard Armstrong, wynalazca FM , został zaszczuty przez własnego pracodawcę koncern RCA i popełnił samobójstwo w biedzie. Świetny artykuł o tym jest tutaj: http://nandi.pl/index.php?go=art_armstr

Takie działanie koncernów prowadzi do patologicznej kumulacji kapitału. Mówi o tym Zasada Pareto od nazwiska włoskiego socjologa i ekonomisty Vilfredo Pareto, który na podstawie analizy danych statystycznych dochodów ludności we Włoszech w 1897 roku stwierdził, że 80% majątku Włoch jest w posiadaniu 20% mieszkańców kraju. Ale już w 1970 na świecie było już nie 80/20 tylko 90/10 czyli 90% ludzi miało 10% dóbr a 10% ludzi miało 90% dóbr.
Obecnie zakłada się że jest to 93/7% czyli 93% ludzi ma 7 % dóbr (czyli de facto nie ma nic) a 7% ludzi na świecie ma 93% dóbr, czyli mają wszystko....
W takiej sytuacji żaden zrównoważony rozwój planety poza kilkoma oazami takimi jak Niemcy czy Dania jest niemożliwy, i wręcz niepożądany...
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Atlantis pisze: Ja bym się aż tak bardzo nie zapędzał. Bo wychodzi z tego opowieść o jakichś potężnych, nieomylnych agencjach wywiadowczych, które ot tak, dla własnych celów są w stanie stworzyć przedsiębiorstwo, które z miejsca okazuje się wielkim sukcesem. Agencje wywiadowcze są nieomylne i wszechwiedzące tylko w filmach sensacyjnych./.../
Nikt tak nie robi. Wyszukiwanie pomysłów wśród ludzi to cała gałąź Izraelskiej gospodarki: Eliahu Stern od wielu lat współpracował przy organizowaniu tzw. inkubatorów technologicznych, a przez ponad dziesięć lat kierował jednym z nich. Inkubator działa na bardzo prostej zasadzie: jeśli jego użytkownik prezentuje pomysł na biznes, który ma szansę się sprawdzić, to dostaje na realizację pieniądze z budżetu państwa. Wszystkie izraelskie inkubatory zajmują się wyłącznie sektorem zaawansowanych technologii.... A u nas jak coś wymyślisz to możesz zdechnąć na chodniku i nikt się tobą nie zainteresuje...
Tam ludzie przychodzą z pomysłami a instytucje (często szpiegowskie) to weryfikują i finansują... Niech co setny pomysł się sprawdzi, ba! Niech co tysięczny ale niech to będzie Fejs... Zobacz, wiesz wszystko o wszystkich na świecie (w uproszczeniu). A to wiedza bezcenna.

I jeszcze krótko: Izrael ma ziemi prawie 15 razy mniej niż Polska. Niemal połowę powierzchni Izraela zajmuje pustynia. Ziemia uprawna stanowi zaledwie ok. 20% powierzchni kraju, z czego prawie połowa jest sztucznie nawadniana. Ludność to ledwie 7,5 mln. Ale udział sektorów wysokiej technologii w produkcji przemysłowej Izraela wzrósł z 37% w 1965 r, do 58% w 1985 r. i ponad 70% obecnie. Mimo światowego kryzysu gospodarczego i spadku obrotów w międzynarodowej wymianie handlowej wartość izraelskiego eksportu dóbr w 2010 r. wyniosła prawie 60 mld USD. A dlaczego? Dlatego że Izrael ma:

pierwsze miejsce w świecie pod względem liczby inżynierów i naukowców w stosunku do ogółu siły roboczej,
pierwsze miejsce pod względem ogólnej wartości wydatków na badania i rozwój (B+R) w proporcji do PKB (4,8% PKB),
pierwsze miejsce pod względem wydatków biznesu na badania i rozwój w proporcji do PKB,
drugie miejsce pod względem liczby nowo uruchamianych firm technologicznych w proporcji do liczby przedsiębiorstw ogółem,
drugie miejsce pod względem dostępności funduszy typu venture capital,
trzecie miejsce na świecie pod względem zarejestrowanych patentów w przeliczeniu na liczbę ludności,
trzecie miejsce pod względem jakości placówek naukowo-badawczych,
czwarte miejsce pod względem osiągnięć szkolnictwa wyższego,
szóste miejsce pod względem ogólnej innowacyjności gospodarki.

Nic nie dzieje się przypadkowo. NIC.
Atlantis pisze:Ja nie wyprowadzałbym ich genezy z telefonów komórkowych. Systemy mikroprocesorowe są w końcu wszechobecne, chociaż zwykle ich nie widzimy. Każdy może dzisiaj kupić płytkę testową z jakimś procesorem ARM (i peryferiami) a potem zaprogramować ją według potrzeb. Ktoś wpadł na pomysł, żeby w ten sposób robić sprzętowe radia internetowe.
Tu raczej chodzi o to że telefony wymusiły produkcję fajnych czytelnych wyświetlaczy, klawiszy odpornych na ścieranie, trwałych bateryjek, i widać że te radyjka mają taki telefoniczny styl... No bo skoro to wszystko już jest i jest dobrej jakości, to grzech nie skorzystać. Tego małego radyjka niestety nie kupiłem a potem już gościa nie było. A naprawdę było warte każdej ze 100 złotówek jakie za nie chciał... :D
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Drogi Fryczu opisywanie Izraela jest w tym miejscu niezbyt pożądane. Zauważ, że Żydzi (że też ich z dużej litery piszę, ehhh) stanowią ogromny procent mieszkańców poza granicami tego kraju, a którzy to pomują miliardy z USA i innych państw. Tyle...
Mieszkamy w Polsze i powinniśmy walczyć o to by U NAS było dobrze, ale nie lepiej bo to nie realne. Utrzymanie stacji radiowych AM jest w gestii Państwa i jeśli mamy tylko jedną, to ona pozostanie.
73!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ