potrzebny schemat przetwornka c/a do odbiotru cyfrowej tv.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1875...2499 postów
potrzebny schemat przetwornka c/a do odbiotru cyfrowej tv.
Witam
potrzebny mi jest schemat przetwornika c/a który umożliwił by mi odbiór cyfrowej tv naziemnej na telewizorze analogowym ,najlepiej żeby to był jakiś prosty układ.
pozdrawiam
potrzebny mi jest schemat przetwornika c/a który umożliwił by mi odbiór cyfrowej tv naziemnej na telewizorze analogowym ,najlepiej żeby to był jakiś prosty układ.
pozdrawiam
Re: potrzebny schemat przetwornka c/a do odbiotru cyfrowej t
"Takie rzeczy tylko w erze." 
/fotka znaleziona na elektrodzie/

/fotka znaleziona na elektrodzie/
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 1875...2499 postów
witam
ale m chodzi o SCHEMAT IDEOWY
?
ma mieć wejście antenowe sygnału cyfrowego i wyjście antenowe analogowe,(żadnych złącz USB
,cinche
,s-video
, hdmi
).
pozdrawiam
ale m chodzi o SCHEMAT IDEOWY

ma mieć wejście antenowe sygnału cyfrowego i wyjście antenowe analogowe,(żadnych złącz USB

pozdrawiam
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W przypadku tego, o co pytasz nie ma opcji "żeby to był prosty układ". Jak zdobędziesz układ dekodera, to jeszcze musisz sobie napisać soft do jego obsługi.
Taniej wychodzi kupić zestaw odbiornik DVB-T + modulator TV - jak dobrze poszukasz to zmieścisz się w okolicy 100zł.
Taniej wychodzi kupić zestaw odbiornik DVB-T + modulator TV - jak dobrze poszukasz to zmieścisz się w okolicy 100zł.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
CHOPIN66 pisze:witam
ale m chodzi o SCHEMAT IDEOWY?
ma mieć wejście antenowe sygnału cyfrowego i wyjście antenowe analogowe,(żadnych złącz USB,cinche
,s-video
, hdmi
).
pozdrawiam
Ale schemat ideowy to zdecydowanie za mało....
A firmware? Bez niego to nie zadziała.
Ponadto to chyba mało grzebiesz w necie. Podstawą są noty katalogowe procesorów do DVB. Do procesora zintegrowanego z kodekiem MPEG (i ze skalerem bo mamy erę HD) dołączasz tltyko głowicę, dopisujesz sterowanie głowicą i modyfikujesz grafike ekranową. Zdziwiłbyś się ale softy tunerów w handlu w 95% zawierają w całości kod zerżnięty z demo boardów procesorów i głowic dostarczane przez producentów podzespołów.
Masz kości np. STi z serii 7100 (niestety nie mogą one jednocześnie dawać sygnał HD na wyjściu cyfrowym i analogowy przeskalowany do SD a te scalaki są masowo stosowane w tunerach dedykowanych kablówek i płatnej TV SAT).
Producentów procesorów do dVB jest kilku. Każdy dostarcza płytkę demo z kodem demo. Jedyne czego nie dostaniesz do "łapy" to kody CAM ale one są zbędne dla odbiornika FTA. Ale możesz zaimplementować złącze CI dla zewnętrznego modułu CAM. Drivery nie są "tajemnicą".
Jeśli chcesz więcej wiedzy to są tunery z Linuxem używające API o nazwie tuxbox i GUI z kodem GPL o nazwach Neutrino, Enigma1 i Enigma2 - najlepiej oprogramowane to tunery Dreambox. W czym problem jeśli masz samozaparcie do zrobienia własnego tunera DVB?
-
- 1875...2499 postów
witam
telewizor do którego to było by podłącze jest to tv czarno-biały hitachi k 2300.jedyne niazda jaki posiada to
wejście antenowe (mini jack)
wyjście nagrywające(mini jack)
gniazdo słuchawkowe(mini jack)
pozdrawiam
telewizor do którego to było by podłącze jest to tv czarno-biały hitachi k 2300.jedyne niazda jaki posiada to
pozdrawiam
CHOPIN66 pisze:witam
pozdrawiam
Dowolny tuner kupisz w cenie 130 - 170 PLN. W czym problem?
Polecam Cabletech URZ0083 - ma w miarę czuła głowicę. to istotne bo większość tunerów DVB-T jak i głowic cyfrowych w TV LCD mają "tępe" głowice.
Unikaj wynalazków typu "coś wtykane do gniazda Euro" jak na fotce nieco powyżej.
Ale wspomniany cabletech nie ma modulatora. Modulator kosztuje następne 50-70PLN.
-
- 2500...3124 posty
Chyba to wyczytaleś w opisach fabrycznych, bo wedle mnie to cabletechy glowice maja tępe jak mało które.STUDI pisze:CHOPIN66 pisze:witam
pozdrawiam
Polecam Cabletech URZ0083 - ma w miarę czuła głowicę. to istotne bo większość tunerów DVB-T jak i głowic cyfrowych w TV LCD mają "tępe" głowice.
3 sztuki i ani jedna ne odbiera stacji radiowych, wymienilem na twina tez tej firmy( URZ0086) i nadal to samo, żadnej stacji radiowej...
Bo żadna stacja radiowa w Polsce nie jest nadawana w systemie DVBT, ale na to pewnie nie wpadłeś...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Najtańszy modulator na Allegro kosztuje 35zł.
A tak własciwie to jest to już kolejny wątek o tej tematyce:
viewtopic.php?f=16&t=21554
viewtopic.php?f=16&t=22204
A tak własciwie to jest to już kolejny wątek o tej tematyce:
viewtopic.php?f=16&t=21554
viewtopic.php?f=16&t=22204
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
Na to wpadlem juz dawno, bo juz dosc dawno odbierazm sygnał DVB-T ( wczesniej jako MPEG2) tyle tylko ze np. tuner Canva łapie 6 czeskich stacji radiowych i wiele innych tunerów tez jak tez tunery DVB-T z MPEG2 a Cabletech nie, wiec gdzie ta rewelacyjna czulośc?. I zaznaczam, antena ciagle ta sama w tym samym miejscupainlust pisze:Bo żadna stacja radiowa w Polsce nie jest nadawana w systemie DVBT, ale na to pewnie nie wpadłeś...
Ja mieszkam 90km od nadajnika w Raszynie. Dopuki wiatr nie zniszczył mi anteny siatkowej odbierałem na nim nawet programy HD z PKiN... żadna Manta tego nie potrafiła. Innych nie sprawdzałem. Umywa się jednak taki cabletech do oryginalnych dekoderów zamontowanych już w TV. Przy nich to każdy dekoder jest cienki jak polsilver.
-
- 2500...3124 posty
No niekoniecznie, bo jak juz wspomnialem a porównanie mam i z TV z MPEG-4 też, Cabletech faktycznie cienki i tępy ale np. taka Canva niczym nie ustepuje jakością i czulością nowoczesnym cyfrowym odbiornikom TV. W sumie to taki zewnetrzny tuner niczym sie nie rózni od tego w telewizorze prócz tego ze jest w osobnej obudowie. A tunery w TV tez sie trafiaja tępe. Mam sąsiada co mu często szatkuje obraz a po podpięciu tego tępego cabletecha jest ok czyli jest jeszce bardziej tępy i winy na antenę zwalic nie można.painlust pisze: Umywa się jednak taki cabletech do oryginalnych dekoderów zamontowanych już w TV. Przy nich to każdy dekoder jest cienki jak polsilver.
Wniosek ? Przy zakupie nie patrzeć na firmę tylko na ekran........