Bufor lampowy na PCL ECL ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Bufor lampowy na PCL ECL ?
Witam
Jako początkujący z układami lampowymi chciał bym zbudować jakis prosty układ na lampkach których mam dość troche czyli PCL86 PC82 ECL86 i kilka innych z TV lampowych. Mam tez kilka transformatorów zasilających i głośnikowych. Interesowała by mnie budowa bufora na tych lampach ponieważ wzmacniacza na tych lampach raczej nie podepnę do altonów 110... Problem jest taki że nie mogę znaleźć żadnego schematu bufora na żadnej z tych lamp. Jedyne co udało mi się znaleźć to cos takiego :http://allegro.pl/przedwzmacniacz-do-gr ... 08133.html
Da się wogule na tych lampach zrobić bufor który podepne między wzmacniacz a cd? Posiada ktoś jakiś schemat takiego bufora ?
Jako początkujący z układami lampowymi chciał bym zbudować jakis prosty układ na lampkach których mam dość troche czyli PCL86 PC82 ECL86 i kilka innych z TV lampowych. Mam tez kilka transformatorów zasilających i głośnikowych. Interesowała by mnie budowa bufora na tych lampach ponieważ wzmacniacza na tych lampach raczej nie podepnę do altonów 110... Problem jest taki że nie mogę znaleźć żadnego schematu bufora na żadnej z tych lamp. Jedyne co udało mi się znaleźć to cos takiego :http://allegro.pl/przedwzmacniacz-do-gr ... 08133.html
Da się wogule na tych lampach zrobić bufor który podepne między wzmacniacz a cd? Posiada ktoś jakiś schemat takiego bufora ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Bufor lampowy na PCL ECL ?
Zrób ładną obudowę, podłącz samożarzenie, a resztę elektrod do masy, bo wszelkie ukochane przez audiofilów lampowe bufory, poza funkcją ozdobną, guzik dają...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Chcę mieć namiastkę brzmienia wzmacniacza lampowego i chciał bym to osiągnąć budując bufor z części które posiadam.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Gdyż albowiem ponieważ dlaczegóż?koVal pisze:wzmacniacza na tych lampach raczej nie podepnę do altonów 110...
Znów plemię Woguli się pojawiakoVal pisze:wogule

nie będzie wzmacniacz za słaby? Z tego co czytałem to z tych lamp można osiągnąć kilka watów. Jest jakis sposób żeby zwiększyć moc wzmacniacz np przez dodanie kolejnych lamp? Istnieją w ogóle takie układy?Piotr pisze:Gdyż albowiem ponieważ dlaczegóż?
-
- 250...374 postów
Twoje Altony mają efektywność 92dB. Przy konfiguracji przeciwsobnej w stereo powinno to wystarczyć na co dzień! Będzie nawet zapas na jakieś fortissimo
..A jeśli to mało, to pozostają wzmacniacze hybrydowe - jak ma być po części lampowe, z mocą i w miarę ekonomicznie, to hybrydy wymiatają. Odtwarzacza CD, czy karty dźwiękowej i tak na lampach nie zrobisz.

..A jeśli to mało, to pozostają wzmacniacze hybrydowe - jak ma być po części lampowe, z mocą i w miarę ekonomicznie, to hybrydy wymiatają. Odtwarzacza CD, czy karty dźwiękowej i tak na lampach nie zrobisz.
Czyli chcesz mieć generator autosugestii... bardzo ciekawe urządzenie, szczególnie dla tych co nie wiedzą, że nie działa...koVal pisze:Chcę mieć namiastkę brzmienia wzmacniacza lampowego i chciał bym to osiągnąć budując bufor z części które posiadam.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Bo nie chodzi o to żeby było słychać, że działa, tylko ma być widać lampę, a ją kto będzie widział, ten będzie się wstydził przyznać przed innymi, że nie słyszy owego legendarnego lampowego brzmienia... I tak ten bufor ma własnie działać 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
Poszukaj wzmacniacza słuchawkowego na lampie pcl86 ,pcl82 itp są w sieci ,można te wzmacniacze zaadoptowac jako przedwzmacniacz,co trochę zmieni dzwięk tranzystorowca.
Czyli bufora nie ma sensu budować...
Mogli byście mi więc polecić jakiś wzmacniacz na lampach PCL86? Wiem że jest pełno schematów ale wolę was poprosić o jakiś sprawdzony schemat. Mam ponad 10 sztuk PCL86 2x TG5-46. Jaki do tego musiał by być transformator zasilający?
Mogli byście mi więc polecić jakiś wzmacniacz na lampach PCL86? Wiem że jest pełno schematów ale wolę was poprosić o jakiś sprawdzony schemat. Mam ponad 10 sztuk PCL86 2x TG5-46. Jaki do tego musiał by być transformator zasilający?
Trafo zasilające najlepiej jak miało by 50W minimum.
Mój o ile pamiętam pobiera około 33W plus z magicznym okiem ale nie wiem czy dobrze pamiętam czy to nie było 43W.
Ale mogę to sprawdzić.
Wzmacniacz gra u mnie do Telewizora jakoś od jakiegoś czasu nie mogę słuchać tranzystora.
Może to autosugestia nie wiem jednak czemu wielu z was tak bardzo się przed nią broni to nic złego.
Buduj - chcesz bufor zbuduj.
Nie mam bufora chociaż kiedyś nawinąłem sobie nawet do niego toroid. A nie jest łatwo przekładać szpulkę z drutem przez środek. Ale wykorzystam do projektu lampizacji CD.
Zobaczysz sam - zrób sobie tylko taką obudowę abyś mógł wykorzystać do dalszych eksperymentów.
Mój o ile pamiętam pobiera około 33W plus z magicznym okiem ale nie wiem czy dobrze pamiętam czy to nie było 43W.
Ale mogę to sprawdzić.
Wzmacniacz gra u mnie do Telewizora jakoś od jakiegoś czasu nie mogę słuchać tranzystora.
Może to autosugestia nie wiem jednak czemu wielu z was tak bardzo się przed nią broni to nic złego.
Buduj - chcesz bufor zbuduj.
Nie mam bufora chociaż kiedyś nawinąłem sobie nawet do niego toroid. A nie jest łatwo przekładać szpulkę z drutem przez środek. Ale wykorzystam do projektu lampizacji CD.
Zobaczysz sam - zrób sobie tylko taką obudowę abyś mógł wykorzystać do dalszych eksperymentów.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Jaki konkretny model? Sam nawijałeś?djivo pisze:Trafo zasilające najlepiej jak miało by 50W minimum.
Próbował ktoś już coś takiego zrobić takie połączenie i jak sie sprawuje?artek8787 pisze:Poszukaj wzmacniacza słuchawkowego na lampie pcl86 ,pcl82 itp są w sieci ,można te wzmacniacze zaadoptowac jako przedwzmacniacz,co trochę zmieni dzwięk tranzystorowca.
W zasadzie nie wiem tylko jaki zastosować do tych lamp transformator zasilający. Mam na strychu trochę transformatorów wymontowanych ze starych TV i mi mam dość spory transformator chyba z Elektrona. Jutro zrobie zdjęcia i wstawie na forum i ocenicie czy da rade jakoś to wykorzystać. Poszukam też schematów wzmacniaczy słuchawkowych jak i lampowych na PCL.
Jeśli mowa o transformatorze to dam Tobie obraz jak wyszła całość od spodu.
To OTL 6N13S + ECC88 w pająku.
Przewijanie tego transformatora zajęło mi dosłownie może 1 godzinę do 1,5 maksymalnie .
Może niektórzy z was mają rację że te układy lampowe nie działają.
Ale również można to powiedzieć o wzmacniaczach gitarowych w dzisiejszych czasach mam kolegę który gra na gitarze i grał różnych lampach.
I mawia tak: mam małe pudełku które symuluje je wszystkie.
Więc po co dźwigać 50 kilogramowy wzmacniacz.
Więc po co je budujecie ?
Ja je buduję bo lubię.
Pewnie wy koledzy również. Czemu wzajemnie się zniechęcać. Painlust jesteś dorosły uwielbiasz wzmacniacze gitarowe.
Czy kiedykolwiek ktoś próbował tam napisać po co je budujesz?
Nie - chcą się uczyć niechaj budują.
Masz ogromną wiedzę w tym temacie możesz pomóc.
Starajcie się pewne rzeczy tłumaczyć. Pozdrawiam .
To ja znalazłem błąd w Twoim referacie o transformatorach - czy udało się już go poprawić?
A rok temu byłem żółtodziobem. Dzisiaj pewnie nadal jestem - ale nie o to chodzi.
Każdy z nas się uczy. Internet jest wielkim narzędziem bądźmy na forum solidarni.
Nie zniechęcajmy się - wiele razy na pewno musiałeś napisać, że to nie ma sensu.
Dzisiaj też już o tym wiemy ale czasem warto napisać dlaczego.
I z całym szacunkiem Pozdrawiam Arturze. Dziękuję w imieniu wielu użytkowników, którzy przeczytają ten referat o transformatorach - bo wiele z niego się dowiedziałem i napisałem abyś to poprawił, z szacunku do wielkiego nakładu pracy, który włożyłeś w to aby to napisać dla takich jak ja.
To OTL 6N13S + ECC88 w pająku.
Przewijanie tego transformatora zajęło mi dosłownie może 1 godzinę do 1,5 maksymalnie .
Może niektórzy z was mają rację że te układy lampowe nie działają.
Ale również można to powiedzieć o wzmacniaczach gitarowych w dzisiejszych czasach mam kolegę który gra na gitarze i grał różnych lampach.
I mawia tak: mam małe pudełku które symuluje je wszystkie.
Więc po co dźwigać 50 kilogramowy wzmacniacz.
Więc po co je budujecie ?
Ja je buduję bo lubię.
Pewnie wy koledzy również. Czemu wzajemnie się zniechęcać. Painlust jesteś dorosły uwielbiasz wzmacniacze gitarowe.
Czy kiedykolwiek ktoś próbował tam napisać po co je budujesz?
Nie - chcą się uczyć niechaj budują.
Masz ogromną wiedzę w tym temacie możesz pomóc.
Starajcie się pewne rzeczy tłumaczyć. Pozdrawiam .
To ja znalazłem błąd w Twoim referacie o transformatorach - czy udało się już go poprawić?
A rok temu byłem żółtodziobem. Dzisiaj pewnie nadal jestem - ale nie o to chodzi.
Każdy z nas się uczy. Internet jest wielkim narzędziem bądźmy na forum solidarni.
Nie zniechęcajmy się - wiele razy na pewno musiałeś napisać, że to nie ma sensu.
Dzisiaj też już o tym wiemy ale czasem warto napisać dlaczego.
I z całym szacunkiem Pozdrawiam Arturze. Dziękuję w imieniu wielu użytkowników, którzy przeczytają ten referat o transformatorach - bo wiele z niego się dowiedziałem i napisałem abyś to poprawił, z szacunku do wielkiego nakładu pracy, który włożyłeś w to aby to napisać dla takich jak ja.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- 125...249 postów
Ja zrobiłem kiedyś wzmacniacz słuchawkowy na pcl86 i jako przedwzmacniacz sprawował się dobrze,zmieniło dzwiek troszkę nadało lampowego charakterku,wydaję mi się że troszkę więcej basu było.Ktoś też kiedyś zbudował słuchawkowca na 6N13S i z tego co mi wiadomo też to ładnie działa jako przedwzmacniacz.PCL86 daję jakieś 4 - 4,5wat ,więc trafo głośnikowe tg5-46 troszkę może się 'nudzić'
.Do tego trafka lepiej zastosować mocniejsza lampę np.EL84/6p14p.Ale buduj,testuj, moim skromnym zdaniem wszystko ma sens budować ważne aby tylko działało i sprawiało satysfakcje konstruktorowi. 

W biurku lezy sobie dobrana kwadra 6p14p EW i czeka na budowe wzmacniacza:Dartek8787 pisze:.Do tego trafka lepiej zastosować mocniejsza lampę np.EL84/6p14p.
Narazie chce zbudować jakiś prostszy układ na używanych lampach których mam dość trochę a na tych lampach będe budował jakiś lepszy wzmacniacz

djivo
Jaki referat? o co ci chodzi?