Atom 5W żarzenie gorący mostek

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

osopal
75...99 postów
75...99 postów

Atom 5W żarzenie gorący mostek

Post autor: osopal »

Witam serdecznie
Zbudowałem Atoma na PCB według Marvela i mam mały kłopot.
Uruchomiłem zasilacz i ...przy włożonych dwóch triodach 6N2P - EW mostek (4 A) od żarzenia po kilku minutach gorący.
Te dwie triody biora po ok 300mA więc skąd takie wydzielanie ciepła. Żarzenie podłączone dwoma przewodami do wzmacniacza i dodatkowo podpiłem GND od żarzenia do punktu centralnego masy.

Test z kompletem lamp nie powiódł się. Przy włożeniu EL84 bezpiecznik 2A padł.
Wyjąłem więc triody i zostawiłem tylko pentodę - bezpiecznik cały.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Atom 5W żarzenie gorący mostek

Post autor: AZ12 »

Witam

Czy po odłączeniu żarzenia wszystkich lamp mostek nadal się grzeje? Czy jest przykręcony do obudowy (radiatora)? Jeśli tak to gdzieś jest zwarcie w układzie.
Ratujmy stare tranzystory!
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Po wyjęciu triod i odłączeniu żarzenia mostek zimny.
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Na diodach odkłada się 0,7V co przy prądzie 1,3A (2*0,3+0,7) daje 0,91W strat w postaci ciepła na diodzie, w mostku jest ich 4, po 1 parze na każda połówkę okresu. Co daje prawie 2 W ciepła, więc mostek ma prawo się nagrzać, zwłaszcza jeśli jest mały. Małe mostki powinno się lutować zostawiając dłuższe wyprowadzenia, bo one są radiatorami dla diod (ścieżki płytki także się do tej roli zalicza).

Zimny grzejnik katody ma mała rezystancję, co powoduje przepływ dużego prądu w początkowej fazie rozgrzewania lampy. Bezpiecznik powinien być zwłoczny (symbol T) i na chyba 3A, zwarte trafo da i tak większy prąd, upali mostek w razie braku bezpiecznika. Dlatego że prąd zwarcia transformatora jest znacznie większy niż znamionowy, bo zwarcie to przeciążenie.
osopal
75...99 postów
75...99 postów

oto bebechy może jakieś spostrzeżenia
Załączniki
Atom foto
Atom foto
Atom foto 2
Atom foto 2
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Zrobiłem jeszcze tak:
-dałem bezpiecznik 2,5 A do obwodu żarzenia
-włożyłem wszystkie lamy i ...wywalilo trzeci bezpiecznik 0,5A między gniazdem sieciowym a trafem sieciowym.
Zwiększyć wartości bezpieczników? (zwłocznych obecnie nie posiadam) czy jest może jakiś błąd, którego nie widzę?
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Moja rada - wymień mostek na inny. Zdarzają się kiepskie mostki, które grzeją się bardzo przy obciążeniu teoretycznie niższym niż nominalne. Pamiętam, że w młodości zrobiłem zasilacz do skanera, mostek jakiś tam z szuflady. Grzał się tak, że gorący był radiator od 2N3055 sporych rozmiarów wywalony na zewnątrz obudowy. Prawdopodobnie chodzi o duże spadki napięcia na diodach mostka przy impulsach doładowujących kondensatory. Podane przez kol. V@MVampirE wzory są prawdziwe, ale dla prądu stałego płynącego przez diody lub przy liniowej charakterystyce diod. Gdy są impulsy to trzeba już liczyć całki, a przy mocno zakrzywionej charakterystyce diod w efekcie mamy bardzo duże tracone moce. I niestety uśrednianie spadku napięcia i płynącego prądu prowadzi donikąd.
Do prostowania żarzenia najlepiej jednak nadają się diody Schotky'ego, oczywiście z dużym zapasem prądu aby nie tracić niepotrzebnie napięcia na rezystancji dynamicznej diody.
Z drugiej strony - co to znaczy gorący? Że w palce parzy? Ale nadal może pracować w dopuszczalnych przez producenta warunkach. Co nie znaczy oczywiście, że należy dopuszczać do takiej sytuacji. Ale to już kwestia wgłębienia się w noty katalogowe, charakterystyki itd. Nawet taki głupi element jak mostek, albo nawet dioda nie jest elementem banalnym :idea:
A co do bezpieczników - bez bezpieczników zwłocznych nie masz co podchodzić do tematu. Zabija je udar prądowy przy uruchamianiu (ładowanie kondensatorów, zimne żarniki pobierają więcej prądu itp.). Dobranie odpowiedniej wartości bezpiecznika (nie za małej, ale też nie za dużej :!: ) = grzebanie w charakterystykach bezpieczników, analiza układu pod kątem kiedy, przez ile czasu i ile prądu pobiera. Na tych dwóch podstawach (charakterystyka bezpiecznika i analiza układu) możesz dobrać prawidłowy bezpiecznik. Jak już pisałem kiedyś na forum, nie czuję się na siłach aby doradzać komuś odpowiednią wartość bezpiecznika i potem brać za to odpowiedzialność.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Może któraś dioda padła i robi zwarcie? Inna sprawa, że żarzenie stałym to raczej zbytek :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

A nie podłączyłeś do masy jednocześnie obwodu z żarzeniem zmiennym i prostowanym?
Widziałem ten błąd już wiele razy.
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Na poczatku faktycznie zmienne było symetryzowane razem ze stałym do masy bo taki jest projekt PCB, ale potem wylutowałem rezystory 100ohm od zmiennego, a i tak jest gorący. Muszę kupić mostek na 6A, albo wstawię 4 diody schotkyego 5A i będzie git.
Po prostu nie lubię gdy nachylając się nad płytkami czuję ciepło od elementów. Jeżeli ten wmacniacz ma być do grania w różnych warunkach, porach roku to trzeba to dopracować.

Prosiłbym jeszcze o sugestie odnosnie prowadzenia przewodów we wnetrzu. Jak to najlepiej zrobić aby nie było zakłóceń w sygnale.
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam
Nie wiem czy pomogę ale staram nie za szkodzić Na dzień dobry odlutować całe wtórne,anodowe żarzenie i polaryzację siatek, jak jest dostępna, dodajemy
bezpiecznik na sieci max 1A i trafo powinno śmigać. Dalej, jeżeli czujesz że to stanowi zagrożenie życia wyłącz wtyczkę z kontaktu i przylutuj obwód żarzenia.
Bez lamp z prostownikiem nie powinno zmienić poboru prądu. Zrób próbnik z 3-4 żarówek 6,3V 0,3A i dotknij żarzenia lamp, na każdej powinna zaświecić pełną
mocą. Ja teraz wsadził bym lampy żeby trochę się podgrzały i za 15 minut sprawdził temperaturę mostka i jak robi za czajnik to wywalić (mostek 1200v-25A
wyprowadzenia drutem 0,9 mm to dopiero są jaja ) Ja widzę tak problem; ;podajesz sieć i masz
1)nasycenie rdzenia
2)ładowanie elektrolitów anodowych
3)zimne żarzenie +elektrolity w tym obwodzie
oraz celne trafienie w szczyt sinusoidy przy opcji włącz.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
wojtq125
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: wojtq125 »

Ja w atomie miałem problem taki, że wywalało mi bezpiecznik na obwodzie żarzenia. Winną okazała się stara telamowska EL84, która lubiła sobie pociągnąć trochę prądu żarzenia.
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Obecnie jest tak:
-zmieniłem lampę EL84 na inną firmy JJ
-wstawiłem bezpiecznik 2A na wtórnym zwłoczny
-podłączyłem anodowe i ....

wzmacniacz oczywiście działa, pograłem sobie troszkę, sprawdziłem mostek i gorący, ale da się dotknąć, więc chyba wymienie go, albo dam diody większej mocy.

Trochę smieci jescze łapie, więc muszę popracować nad rozprowadzeniem przewodów wewnatrz.
Szkoda, że Marvel nie udostępnił PCB ze zintegrowanym zasilaczem, byłoby łatwiej.

Jeszcze jedno: żarzenie stałym miałem 7V więc dałem rezystory 1ohm (połówek nie miałem) i spadlo mi do 5,5V.
Jakie są skutki niedożarzenia (wpływ na dźwięk) lamp preampu? Oczywiście jak kupię właściwe rezystory to wymienie.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Niższe napięcie żarzenia oznacza niższą moc katody, niższą temperaturę i niższą emisję. Wpływa to na przesunięcie punktu pracy.
Ratujmy stare tranzystory!
underminded
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: underminded »

1Ohm to zdecydowanie za dużo..
ODPOWIEDZ