Polskie układy scalone

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
leonow32
5...9 postów
5...9 postów

Polskie układy scalone

Post autor: leonow32 »

Dawno na triodzie nie byłem, chciałem dopisać kolejny post do tematu Alka, a tu taka przykra niespodzianka... :(

ale do rzeczy:
Niedawno opanowałem metodę otwierania układów scalonych i zamieściłem na mojej stronie kilka galerii:
- Struktury z CEMI
- Stare struktury
- Nowoczesne struktury

Chciałbym aby wypowiedziały się osoby, które zabierały głos w temacie założonym przez Alka o polskich scalakach. Dlaczego MRY7906 (polski przetwornik A/D ICL7106) zaprojektowany jest tak dziwnie? Struktura tego scalaka jest bardzo duża i jest bardzo dużo niewykorzystanego miejsca na krzemie. Mam też oryginalny ICL7106 i wygląda on zdecydowanie bardziej "skondensowanie". Oraz dlaczego przez 20 lat nikt nie ulepszył kalkulatora MC14007, a jedynie zmieniono logo z MOS Technology na ITE CEMI i nic więcej nikt nie zmienił?
.
Leon Instruments
Elektronika dla zawodowców :)
Awatar użytkownika
leonow32
5...9 postów
5...9 postów

Re: Polskie układy scalone

Dzięki forumowemu koledze z elektrody o nicku Zipzap dorwaliśmy się do jedynego polskiego procesora MCY7880 i rozdziewiczyliśmy go, by wystawić jego bebechy na widok publiczny. Oficjalnie jest to klon amerykańskiego procesora Intel 8080. A tam niespodzianka! W jednym narożniku jest napis 123456, a niżej 222 21. Co to może być? W innym narożniku jest 580BM80. Ten skrót akurat łatwo rozwiąza przy pomocy Google... a rozwiązanie jest zaiste zaskakujące, gdyż w rzeczywistości MCY7880 nie był ani polski, ani amerykański...

Polski procesor MCY7880 - zdjęcia struktury
.
Leon Instruments
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Pozostaje mi tylko miec nadzieje, ze procesor byl niesprawny... W przeciwnym razie wyglada to tak samo, jak rozbebeszanie zabytkowego radia :?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
leonow32
5...9 postów
5...9 postów

No bez przesady... przecież te scalaki nie zostały zniszczone tylko otwarte.
.
Leon Instruments
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

leonow32 pisze:a rozwiązanie jest zaiste zaskakujące
Gdyby tam był znaczek Intela, to byłby rzeczywiście szok. Przecież produkcja procesora 8080 w Polsce przypada na czas rządów Reagana i embargo. Większość nowinek technicznych w tym okresie przychodziła do nas ze wschodu.
leonow32 pisze:No bez przesady... przecież te scalaki nie zostały zniszczone tylko otwarte.
Czy ten procesor po otwarciu nadal działa? Jeśli tak, to czy po dłuższym czasie kontaktu ze świeżym powietrzem nie ulegnie zniszczeniu?

Dziś zdobycie jakiegokolwiek procesora 8080 jest bardzo trudne, a MCY szczególnie. Taki okaz mógłby posłużyć na przykład do ożywienia jakiegoś prehistorycznego terminala, dlatego również uważam psucie go za niewłaściwe.
Awatar użytkownika
leonow32
5...9 postów
5...9 postów

Akurat MCY7880 pojawia się cyklicznie na Allegro i można go kupić bez większych problemów. Są dużo bardziej unikalne scalaki z CEMI, jak np MC14009/10/11, a w szczególności, MC14011 który szukałem 4 miesiące i to jest dopiero unikat! Natomiast dla zaspokojenia ciekawości można poświęcić jednego MCY7880. Od 20 lat nikt jego struktury nie oglądał, a teraz już wiadomo jest, skąd brały się struktury do tego układu i każdy może je zobaczyć beż żadnych problemów.
.
Leon Instruments
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Dalej szukasz dostępu do mikroskopu z możliwością robienia zdjęć?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Dla mnie milion razy ciekawszym niż klocek ze stemplem CEMI są te zdjęcia wnętrza! Doskonała robota!
To jest działalność dochodzeniowa jeśli chodzi o prawdziwe pochodzenie krajowej myśli technicznej.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
leonow32
5...9 postów
5...9 postów

KaKa pisze:Dalej szukasz dostępu do mikroskopu z możliwością robienia zdjęć?
Bardzo by się przydał... mam prawie 100 otwartych scalaków, a niektóre zasługują na zdjęcia robione lepszą metodą ;) próbowałem zagadać do studentki medycyny, żeby w jakimś laboratorium zapytała, ale tam kazali płacić albo spadać na drzewo. Mając dobry sprzęt można nawet dostrzec ścieżki na wewnętrznych warstwach scalaka, tak jak np tu
http://www.visual6502.org/images/pages/ ... 68000.html - oni robią zdjęcia z rozdzielczością nawet 112Mpix!

Dla zainteresowanych polecam firmę flylogic.net - firma znana z tego, że otwiera scalaki, łamie zabezpieczenia i wyciąga zawartość pamięci :) również zamieszczają ciekawe zdjęcia
.
Leon Instruments
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Ja bym raczej szukał dostępu do jakiejś politechniki i mikroskopu elektronowego. Pamiętam jak kiedyś na laborkach oglądaliśmy na mikroskopie elektronowym próbki metali a jako ciekawostkę dodatkowo komara i chip z zegarka. Szczególnie to ostatnie zrobiło na nas wrażenie, choć to była niezbyt wielka skala miniaturyzacji.
Ostatnio zmieniony śr, 16 maja 2012, 22:09 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Fantastyczne zdjęcia :-) mam kilka takich procesorów i powiem szczerze, że nie spodziewałem się ukrytego Rosjanina wewnątrz wyrobu CEMI. Wcale nie uważam żeby to było niszczenie układu, raczej jego zachowanie dla potomnych. Zdjęcie struktury w wysokiej rozdzielczości wiele mówi o jej twórcach i technikach jakich używali. Po pewnych cechach charakterystycznych można nawet próbować zgadnąć który system CAD spiracili :D Znajomy elektronik kiedyś opowiadał mi, że Rosjanie skopiowali tenże procesor wykorzystując miejscami niezwykle dokładne szlifierki do zdejmowania warstw półprzewodnika jedna po drugiej. Jednak nie do końca udało im się odtworzyć schemat działania funkcji restartu mikroprocesora, gdyż nie do końca rozumieli technikę przy użyciu jakiej się to odbywa i ponoć radzieckie wersje miewały czasem problem z poprawnym resetowaniem. Może ktoś potwierdzić/obalić tę opowieść? Do fotografowania wystarczy zwykły mikroskop z odpowiednią głowicą ale nie powiem - skaningowy byłby ciekawym dodatkiem.
Choćby taki jaki ma Ben Krasnow:
http://www.youtube.com/watch?v=VdjYVF4a6iU
Z kolei tutaj kolejne cacko - Jeri Ellsworth prezentuje VIC-II:
http://www.flickr.com/photos/jeriellswo ... hotostream
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
MHz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: MHz »

Dziś zdobycie jakiegokolwiek procesora 8080 jest bardzo trudne, a MCY szczególnie. Taki okaz mógłby posłużyć na przykład do ożywienia jakiegoś prehistorycznego terminala, dlatego również uważam psucie go za niewłaściwe.
Nie zgadzam się z tym. 8080 można łatwo kupić, trzeba tylko poszukać w Internecie. No chyba, że chodzi o oryginalnego Intela w białej ceramice.
Awatar użytkownika
leonow32
5...9 postów
5...9 postów

Kolega zipzap przysłał kolejną strukturę rzekomo MCY7880. Mimo że struktura pękła to da się z niej odczytać różne rzeczy.

Przede wszystkim bije w oczy napis ITE CEMI MC1203!!!!!! Ktoś się chyba pomylił i wydrukował zły napis na obudowie. Zamiast procesora, w tym układzie siedzi... zegarek! Otóż MC120x to rodzina układów zegarkowych, a MC1203 przeznaczony jest do zegara z wyświetlaczem LCD, obsługuje funkcje datownika, zegara i budzika.

I co tu widać? Na górze struktury są trzy poziome linie "grzebieni". Prawdopodobnie to szereg przerzutników T służących jako licznik zegara. Piny na górze oraz w górnej części z prawej i lewej mają dodatkową bramkę, a do każdej z tych bramek dochodzi jakaś linia. Pewnie są to bramki XOR, czyli mamy tu typowe rozwiązanie do sterowania wyświetlacza LCD. Wszystkie bramki sterowane są sygnałem BACKPLANE, który jest wyprowadzony na jeden z pinów po prawej stronie, ale jest on wyłamany i go nie widać.

Porównywałem to z 580BM80, który siedział z poprzednim MCY7880 - struktury w ogóle są niepodobne. Radziecki procesor jest większy i jest wykonany z zdecydowanie mniejszej technologii.

http://leon-instruments.blogspot.com/20 ... tml#MC1203
Załączniki
P1040237_.jpg
P1040239_.JPG
.
Leon Instruments
ODPOWIEDZ