Czy zniknie modulacja AM i FM ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Czy zniknie modulacja AM i FM ?

Post autor: _idu »

frycz pisze:Tyle że nielimitowany internet kosztuje + 30 PLN do abonamentu..
Mobilna TV Polsatu (8 kanałów TV + 12 radiowych wraz z dostępem do bezpłatnych multipleksów DVB-T) ma kosztować 20 PLN.
Podłączasz mały stick DVB-T i oglądasz TV / słuchasz radia na wybranych modelach telefonów.

Jak widać poległ marketingowo standard DVB-H jeśli bardziej opłaca się stosować protezy do wykorzystania DVB-T w telefonach komórkowych.
Błędem z punktu widzenia runku okazało się dzielenie naziemnej DVB na DVB-T i DVB-H. Podobnie jak z radiem cyfrowym.

Wracając do AM i FM.
Nadawcy szybko policzą monetę. Jeśli AM słucha znikoma ilość radio słuchaczy a nadajnik pożera ogromne ilości energii to......
Podobnie będzie z FM. Technologie cyfrowe i pasma z pogranicza UHF i mikrofal oferują znaczne obniżenie mocy nadajników.
Ponadto zważcie że istnieje bogata sieć BTS'ów telefonii komórkowych. Aż się prosi by to medium wykorzystać.
Nadawcy telewizyjni coraz częściej więcej środków angażują w telekomunikacje (w Polsce przykładem jest Polsat).
Tylko czekać aż radio i TV będziemy poza domem słuchać i oglądać na komórce.

Tego nie odwrócicie.
Zachowanie dla sentymentów nadajników AM czy FM będzie nierealne z racji kosztów.
Pozostanie korzystać w domy z odbiornika cyfrowego i nadajnika AM / FM. Tylko ze równie dobrze można małe mobilne urządzenie podłączyć do gniazdek gramofonowych w radiu (choć już niedługo pewnie znikną tradycyjne słuchawki zastąpione bezprzewodowymi a wraz z nimi gniazda z jakimkolwiek analogowym sygnałem, tradycyjne głośniki też zostaną zastąpione "cyfrowymi" - kwestia dość krótkiego czasu).
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Jak zlikwidują program I PR na długich, to wszystkie odbiorniki AM only stracą wartość użytkową - staną się tylko muzealnymi zabytkami. Już nie będzie można takiego radia postawić w biurze (jak kolega wyżej) i sluchać radia na codzień. Pozostanie tylko okazjonalne słuchanie stacji zagranicznych wieczorami/nocami - ale i tam już coraz mniej atrakcyjnych stacji radiowych.

Podobny los spotka wszystkie odbiorniki detektorowe - z braku silnej stacji lokalnej staną się głuche.
Tak więc - jak ktoś chce jeszcze pobawić się detektorkiem, jak za dawnych czasów - ostania szansa ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: KrzysztofS »

No raczej w Warszawie 1 na AM nie chodzi o to aby się opłacała i żadne obliczenia nie mają sensu, wiadomo że się nie opłaca i to już od dawna.... Jest to Polskie radio i powinno być słyszalne daleko :]. Większość normalnych krajów utrzymuje nadajniki AM, jak go wyłączymy dołączymy do ostatniego dziadostwa. Jak na razie wmawiają nam że jest bieda, mi się jednak wydaje (jak to już stwierdził kolega wyżej) że prędzej wyłączą nadajniki na FMie niż ten AM.
Szukam skrzynki do radia FIGARO
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jasne, wyłączcie wszystko, radio, telewizję, niech ludzie za granicą stracą jedyny kontakt z krajem! Niech wszyscy za granicą wiedzą że ta kraina to ruina. W tym kraju gdzie władzę powinno się wywalić w powietrze atomówką nic nigdy się nie opłacało, produkcja motocykli, samochodów, elektroniki. Najlepiej wypieprzyć wszystko i dostać za to kasę (mowa o tej debilnej władzy)!
Nawet takie Czechy, Węgry czy Rumunia mają nadajniki AM a u nas musi to być zniszczone po 70 czy 80-ciu paru latach. Gratuluję inteligencji.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Marcin K. pisze:Nawet takie Czechy...
Czesi od jakiegoś czasu wyłączają w nocy swój nadajnik na długich. U nas jeszcze takiej patologii nie ma.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Tego nie widziałem jednak cały czas on działa :|
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Tyle że... Czesi /mimo cięć i oszczędności?/ nadają swój program 2 również poprzez kilka nadajników na falach średnich. U nas padło to już wieki temu. :evil: No już pomińmy, że nasz obecny PR2 jest dość... niszowy, więc właściwie sensu transmisji na średnich brak.

ČRo 2 - Praha/ČRo 6, Ostrava - Svinov, 639 kHz, 30kW - u mnie /~90km w linii prostej/ jest to jedyna stacja na falach średnich słyszalna za dnia.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Marcin K. pisze:W tym kraju gdzie władzę powinno się wywalić w powietrze atomówką nic nigdy się nie opłacało, produkcja motocykli, samochodów, elektroniki. Najlepiej wypieprzyć wszystko i dostać za to kasę (mowa o tej debilnej władzy)
Fajne to Forum :wink: POtrafię wskazać parę innych na których za głoszenie POdobnych POglądów zostałem sflamowany przez lemingów :evil:
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie sądzę, że to było pod adresem wyłącznie aktualnej władzy, a większości rządów w ostatnich 30 lat, z których każdy ma coś za uszami... Daleko nie szukając - aktualna opozycja zajmuje się tylko lobbowaniem za jednym nadawcą z Torunia, natomiast media publiczne gdy byli przy władzy, interesowały ich tylko tyle, żeby obsadzić w zarządach i kierownictwie swoich krewnych, kumpli i przydupasów, tak zresztą jak i obecny rząd.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

A ja ufny że jedynka na długich przetrzyma niejedno rozpakowałem dziś zakupioną na Allegro Dorotę IC i był to strzał w 10! Radio wygląda jak nowe! Nawet te niebieskie folijki zdjąłem sam :) Widać że było ustawione na Jedynkę i wyłączane poprzez wyjmowanie kabla sieciowego z gniazdka bo skala jest jak lustro. Nie stało też w kuchni na parapecie bo pachnie taką czystą elektroniką. Spód radia wygląda jak nowy a w domu nie było dociekliwych nastolatków bo jest plomba... Radio pięknie gra :)

Teraz tylko dołożę układ wyłączający radio po 30 minutach, kupię 6 baterii alkalicznych i do snu będzie mnie usypiać jedynka na długich lub Macedonia na średnich... :) Macedonia ma potężny nadajnik na falach średnich, a jest ich tam tylko 2,5 miliona mieszkańców. To dopiero musi być dla nich obciążenie. Ale jak się wyłącza taki nadajnik to jakby gasło serce kraju. To dziwne, ale nigdzie nie dotarłem do danych o słuchalności jedynki na długich w kraju i zagranicą.
Ktoś może coś wie na ten temat?

Frycz.
Załączniki
DSC04421.JPG
DSC04422.JPG
DSC04423.JPG
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Myślę że zamiast baterii lepiej kupić akumulatory NiMH. Sam zastosowałem takie akumulatory do zasilania odbiorników radiowych.
Emisja analogowa w radiofonii powinna być stosowana jak najdłużej, gdyż jej zaprzestanie oznaczało by zezłomowanie kilkudziesięciu milionów odbiorników radiowych. Jeśli jest przerwa w dostawie prądu to wyciągam własnoręcznie zbudowane radio AM i akumulator żelowy 12V 7Ah.
Załączniki
radioam225kHz.jpg
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

AZ12 pisze:Myślę że zamiast baterii lepiej kupić akumulatory NiMH. Sam zastosowałem takie akumulatory do zasilania odbiorników radiowych.
Emisja analogowa w radiofonii powinna być stosowana jak najdłużej, gdyż jej zaprzestanie oznaczało by zezłomowanie kilkudziesięciu milionów odbiorników radiowych. Jeśli jest przerwa w dostawie prądu to wyciągam własnoręcznie zbudowane radio AM i akumulator żelowy 12V 7Ah.
Co do akumulatorów to masz rację z pewnym małym "ale". Z tym. że jest kłopot bo w moim SONY muszę właśnie teraz wbudować do środka dodatkowy koszyczek na ogniwo R14 1,2V bo inaczej to pojawia się symbol baterii i radio się wyłącza :( Jak dodam jeszcze jedno będzie OK!

Analogowa Dorota zniesie napięcie 5,4 - 7,2V ale trzeba by dodać 2 takie ogniwa żeby było te syte 9V na jakie jest zaprojektowana. A wtedy można pomyśleć aby doładować je z wewnętrznego zasilacza. Mam tak zrobionego Grundiga i od 3 lat działa!

Z innej beczki:
Co do "zezłomowania kilkudziesięciu milionów odbiorników radiowych" to w Polsce odbiorników które mają tylko długie i średnie to już nie ma, a tylko takie definitywnie zamilkną + garstka nieprzestrojonych Tarabanów, Noteci i innych wraków będzie zezłomowana. Ba! Na taką Dorotę w idealnym stanie musiałem wręcz polować! Każde domowe radio ma już UKF a na wiejskim targu świetne radio Dynora (długie/średnie/krótkie i UKF) kupisz nawet za 35 PLN. Wiem bo sam kupiłem sobie takie do kuchni (foto). Więc nie ma tragedii...

Ja już przeżyłem 4 złomowania i każde kolejne dziwi mnie mniej.

Pierwsze to złomowanie magnetofonów szpulowych. W każdym domu jaki znałem, w domu moich rówieśników był magnetofon szpulowy, dosłownie w każdym! Lepszy , gorszy, ale był. I jak pojawiły się kaseciaki , ale nie te pierwsze Thomsona tylko licencyjne Grundigi to szpulaki poszły do szaf, za rok do piwnic a za trzy lata na śmietnik.... Tak było u mnie kiedy Ojciec kupił 2 Grundigi. Jeden z radiem a drugi bez - MK 232 . Ja dostałem ten z radiem i szpulaka wymieniłem za syficzny , ale kasetowy MK125.

Drugi raz gdy był sprzęt VHS i wszyscy mieliśmy VHS w domu i były na wsiach wypożyczalnie i kamery (moja pierwsza na normalne kasety!!) potem VHS-c (2 kamery) i to wymiotło DVD. A kasety zmiótł CD. (kamery poszły na Allegro) a reszta podarowana albo na elektrośmieci...

Trzecia fala : CD wymiotło też wszystkie winyle, gramofony wkładki, a była to cała subkultura i w każdym domu był Daniel lub Artur stereo. Po 2 latach ich nie było...

A czwarta fala była trzy lata temu gdy moi kumple z obłędem w oczach wyzbywali się za 200 PLN TVC Sony Black Triniton 100 Hz, zawozili na wieś przygłuchym dziadkom, pytali mnie może chcesz, a ja na to za ile, no ile dasz, daj dwie stówy.... ? A to wszystko żeby kupić modny płaski TV...

Inne egzekucje dokonały się cichutko. Znajdź teraz dom w którym jest normalny komputer? Ja nie widziałem od 2 lat? Tylko laptopy.

Przy tym wszystkim los powiedzmy 200 tysięcy radyjek o wartości rynkowej elektrozłomu będzie niezauważony.

Inna rzecz że ludzie są mniej przywiązani do stacji niż myślimy. Pamiętacie jak jedynka "zamieniła się" z dwójką żeby powiększyć zasięg? Zasięg się powiększył ale to spowodowało suma summarum spadek liczby słuchaczy jedynki. Usłyszeli "nudną" dwójkę, zaczęli kręcić, coś skocznie zagrało i tak zostawili. 80% ludzi nie jest jakoś specjalnie lojalnych. Tylko elita jeździ tą samą marką wozu od lat (kolejnymi modelami). Tzw masa konsumencka kupywuje to co jest akurat w promocji i jest lojalna cenowo. Wszystko im jedno. Dla tej grupy nie należy tworzyć produktów wysokiej jakości bo to wyrzucona kasa. Gdy elita ogląda poniedziałkowy teatr TV ze zjawiskową Krystyną Jandą, masa konsumencka "bawi się" oglądając na Polsacie Świat wg. Kiepskich.
Tak jest, było i będzie....

Pozdr.
Załączniki
DSC04427.JPG
Ostatnio zmieniony pn, 21 maja 2012, 20:02 przez frycz, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

frycz pisze:...Dorotę IC i był to strzał w 10!...
Mam taką http://oldradio.pl/karta/784/Radioodbio ... ta_IC.html; niezwykle sympatyczne radio. Mimo prostego układu mieszacz samodrgający na jednym tranzystorze, 3 obwody p.cz., UL1211 i UL1497 pracuje zaskakująco dobrze. Mało który tranzystor tak śmiga na średnich. Chyba, że przytnie się skala... :roll:

W /żelbetowym?/ garażu w samym sercu osiedla, gdzie ledwo, ledwo działają komórki Dorotka odbiera krystalicznie czysto Warszawę i Pragę. Zero zakłóceń!
Wisława S.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Tak odbiór jest zachwycający! To moje kolejne radio "Dorota". Miałem już 4. Niestety układ przeniesienia napędu skali jest słabiutki i bywa że się zatnie, zerwie... Kupiłem też takie tylko na tranzystorach "w drewnie" żeby porównać jakość odbioru.. http://oldradio.pl/ilustracja/614621091 ... T_744.html
Zobaczę porównam i opiszę.
F.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

zjawisko pisze: W /żelbetowym?/ garażu w samym sercu osiedla, gdzie ledwo, ledwo działają komórki Dorotka odbiera krystalicznie czysto Warszawę i Pragę. Zero zakłóceń!
Bo beton tłumi zakłócenia ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
ODPOWIEDZ