Tranzystory, kondensatory, rezystory po co one są.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
prlunitra
15...19 postów
15...19 postów

Tranzystory, kondensatory, rezystory po co one są.

Post autor: prlunitra »

Witam. Jest to mój pierwszy post na tej stronie. Mój problem/pytanie jest znane każdemu. Po co są w układach tranzystory, kondensatory i rezystory. Wiem, że tranzystor służy jako bramka sterowana za pomocą bazy, która steruje przepływem prądu z kolektora do emitera. (C>E|>|B). Lecz nie wiem po co są kondensatory, oraz rezystory w układach, np audio (wzmacniacze). Kondensatory gromadzą w sobie prąd w zależności od napięcia idącego na niego i od jego pojemności (F (farady)) lecz po co one są?. Rezystory ograniczają opór prądu w zależności od takiego rezystora wartości (ohmy). Ale po co one są tak dokładniej?? Umiem sobie wyliczyć moc danego urządzenia (chodź i tak nie wiem czy ten wzór jest dobry) Najpewniejszy wzór to ten: P=U/I lecz przy takich małych prądach jak np 9V no to tych amperów jest mało więc korzystam z tego wzoru (chodzi tutaj o wzmacniacze;) ) P= (U-1.41)do kwadratu / R . Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po co to jest?? (kondensatory w szczególności). Dziękuję za odpowiedzi. Wiem że są książki na ten temat, lecz nic z nich nie rozumiem.
Elektronika może być jak hydraulika, lecz woda cię nie kopnie ;)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Tranzystory, kondensatory, rezystory po co one są.

Post autor: gsmok »

Mam kłopot z Twoim wątkiem, gdyż w zasadzie nie pasuje do żadnego działu - nawet dla początkujących, gdyż ten dotyczy tematów lampowych, a Twój jest chyba bardziej "tranzystorowy" :) . Przeniosłem więc go z działu Urządzenia do działu Inne.

Obawiam się, ze jedyną radą jaką mógłbym Ci udzielić to jednak zapoznać się z treścią paru książek. Tego nie da się uniknąć. Skoro książki prawdopodobnie współczesne są dla Ciebie napisane nieprzystępnie (w zasadzie się nie dziwię, gdyż wiekszość obecnie wydawanych książek stoi na słabym poziomie jeśli chodzi o wyjaśnienie czegokolwiek po ludzku) to może przeczytałbyś coś z serii "...ależ to bardzo proste" lub np. "ABC radioamatora" Klimczewskiego.
zerknij na ten spis:
http://www.fonar.com.pl/audio/ksiazki/index_g.htm
Jeśli jakaś książka Cię zainteresuje to postaram się ją w jakimś rozsądnym czasie udostepnić - pamiętaj to jest możliwe tylko w przypadku starszych książek z podanego spisu.

Z całą pewnością warto by było się również zapoznać z cyklem o podstawach elektroniki (tzw. Ośla łączka) publikowanym w miesięczniku "Elektronika dla Wszystkich". Niech Cię nie deprymuje tytuł - to są naprawdę nieźle napisane artykuły, z których wiele się można dowiedzieć - jest tam również cykl o kondensatorach.

Na naszym Forum w dziale linków są podane adresy skanów do pobrania paru ciekawych książek z dawnych lat.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
prlunitra
15...19 postów
15...19 postów

Re: Tranzystory, kondensatory, rezystory po co one są.

Post autor: prlunitra »

Dziękuję bardzo. Spisy się przedadzą. Pierwszy post i już od razu jakaś miła odpowiedź :) .
Jestem zaskoczony :D
Elektronika może być jak hydraulika, lecz woda cię nie kopnie ;)
ODPOWIEDZ