Pytam akurat o taki zestaw lamp gdyż, posiadam już w swoim asortymencie większość krytycznych części czyli trafa i lampy, oraz popycha mnie również ciekawość brzmienia ef86 jako stopnia wejściowego.
Czy jest sens pchać się w taką konstrukcję ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Poszukaj schematu Vox-a AC4, będziesz mógł wykorzystać trafa i lampy, a konstrukcja sprawdzona.bisz pisze: Pytam akurat o taki zestaw lamp gdyż, posiadam już w swoim asortymencie większość krytycznych części czyli trafa i lampy, oraz popycha mnie również ciekawość brzmienia ef86 jako stopnia wejściowego.
No oczywiście, przecież dla składowej stałej jest zwarte rezystancją własnego drutu. Chodziło mi właśnie o to, co widzi lampa jako swoje obciążenie.sppp pisze:to uzwojenie jest zwarte przez 1,5k ale tylko dla składowej zmiennej.
Bo widzisz, uzwojenia nawinięte na tym samym rdzeniu mają to do siebie, że są sprzężone magnetycznie. W anodzie lampy pojawia się (w odpowiednich przekładniach) suma obciążeń ze wszystkich innych uzwojeń, więc mamy gratisowe 1k5. W zależności od przekładni może to stanowić poważne "dociążenie" lampy.Thereminator pisze:Nie bardzo widzę w czym problem.